12 °C Budapest

Na ezért nem mindegy, hol bankolsz: egymilliót bukhatsz most ezen

2020. március 16. 16:30

Mára már a legtöbben tudják, hogy a személyi hitelek esetében minél magasabb összeget veszünk fel, annál alacsonyabb kamaton tehetjük ezt. Természetesen számos más tényező is közrejátszik a hitelek "árképzésében", de belegondolva, hogy alapvetően az alacsonyabb hitelösszegeken a banknak is arányosan kisebb az árrése, érthető a jelenség. Hogy a gyakorlatban mennyire számottevő ez a különbség, azt a kalkulátorunk jelenlegi ajánlatain keresztül nézzük meg.

Nagyon érdekes és pénzügyi szempontból is tanulságos valós hiteltermékeken keresztül vizsgálni a kölcsön összegének és a kamat mértékének összefüggését. A feltételezésünk szerint, a pár százezres hitelek esetében fogunk jelentősen nagyobb kamatokat és eltéréseket találni, ami miatt nagyon nem mindegy melyik banknál igényeljük meg a személyi kölcsönünket. Ezzel szemben a milliós nagyságrendű hitelek között inkább az alacsonyabb kamatlábak és kisebb eltérések lesznek a jellemzőek, tekintettel arra, hogy ekkora összegeknél már az 1 százalékpontos eltérés is akár több százezer forintos emelkedést is jelenthet a teljes visszafizetendő összegben.

A kedvezőbb kamatú személyi hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Fontos azonban, hogy a kamat mellett figyelembe vegyük az egyéb költségeket is, amelyek sok esetben fixköltségek, így arányaiban többet nyomnak a THM-be egy kisebb összegű hitel esetében. Ilyen például a személyi kölcsönöknél a kezdeti költség, ami 2 500 forintot is kitehet, illetve a hitelbírálatnak is díja van éppúgy, mint a számlavezetésnek.

Elsőnek vegyük szemügyre az ajánlatokat egy kisebb, 300 ezer forintos hitelösszegre a kalkulátorunkban. A legtöbb bank esetében ez a minimálisan igényelhető összeg, ennél kevesebbet csak egy-két hitelintézetnél kaphatunk. Ha végignézzük az ajánlatokat, megfigyelhetjük, hogy nagyon nem mindegy hol vesszük fel még ezt a relatíve kisebb kölcsönt sem. Míg az UniCredit, CIB és MKB bankoknál 11 és 12 százalék közötti THM-en vehetjük fel ezt az összeget, addig az OTP, Provident és Budapest Bank jócskán magasabb, több, mint 20 százalékos THM-en kínálja a kölcsönét. Még ilyen alacsony összegű személyi hitel esetében is láthatjuk, hogy akár 45 ezer forinttal is drágább lehet a teljes visszafizetendő.

A 700 ezer forintos személyi kölcsönöknél már több bank versenyzik, ám így is jelentős különbségek vannak. Itt már egyszámjegyű THM-el is találhatunk ajánlatokat a CIB 8,17 százalékos és az MKB 9,95 százalékon nyújtja ezt az összeget. Ezzel szemben a legdrágább ajánlatok a Budapest Bank és az OTP Bank személyi kölcsönei, náluk 20 százalék felett van a THM egy ekkora hitelösszeg esetében. Ismét láthatjuk, hogy mennyire nem mindegy hol igényeljük meg a személyi hitelünket, A különbség akár 190 ezer forint is lehet a teljes visszafizetendő összegek között.

Ha tavalyi statisztikák alapján egy átlagosnak mondható, 1,8 millió forintos kölcsönre lenne szükségünk 5 éves futamidővel, egyre több bank kínálatában találhatunk egyszámjegyű THM-et. Az UniCredit 8,04 százalékon, míg a CIB Bank 8,17 százalékon adja ezt az összeget. Érdemes még megmelíteni a Raiffeisen 8,71 és a MKB 9,17 százalékos THM-en kínált személyi hitelét. Az érem másik oldalán van az OTP Bank, ahol szűrésünkben a legmagasabb, 18,65 százalékos THM található. Itt már mindenki számára jelentős, akár fél millió forinttal is többe kerülhet, ha nem nézünk eléggé körül a piac ajánlatai között.

Végül rászűrtünk egy nagyobb összegnek számító, 4 milliós forintos kölcsönre 7 éves futamidővel. A legkisebb THM-et az UniCredit Bank hozza a kalkulátorunkban, csupán 6,95 százalékon. Arányaiban jónak számít még a CIB 8,17 százalékos, a Raiffeisen 8,64 százalékos és az MKB 8,88 százalékos ajánlata is. A legmagasabb THM-et ismét az OTP Bank hozza 14 százalékon, illetve a Cetelem a maga 12,71 százalékos ajánlatával. Ekkora összegnél már brutális, majdnem 1 millió forintunkba is kerülhet, ha nem vesszük a fáradtságot, hogy körbejárjuk a bankok ajánlatait.

Válassz személyre szabott személyi kölcsönt kalkulátorunkban!

Összességében elmondható, hogy a THM-ek között a legnagyobb különbségeket az alacsonyabb személyi kölcsön összegeknél találhatjuk, ezért már ekkora összegnél sem szabad félvállról venni a tájékozódást. A nagyobb összegű hitelek esetében pedig már a pár százalékkal magasabb THM is eredményezhet, akár 1 millió forintos különbséget is a teljes futamidő alatt. Ebből is látható, hogy a versenyhelyzet ellenére is kiemelten fontos a tájékozódás személyi hitel igénylése előtt, hiszen a bankok több termék és kategórián keresztül versenyeznek, hol egyik, hol másik hozza a jobb ajánlatot az ügyfeleknek.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem