Mégsem kell a magyaroknak a fogyasztóbarát hitel: mégis mitől ijedtek meg?

2021. március 4. 05:46

Három évvel vetette vissza a hitelezést a járvány 2020-ban, és 2021 januárja újabb mélypontot hozott. Még a járvány legrosszabb hónapjait is alulmúlta az idei évkezdés, aminek háttérében nem csak az áll, hogy ez a hónap egyébként is a kölcsönfolyósítások uborkaszezonja. A november óta tartó korlátozások, a THM-plafon megszűnése miatt megugrott kamatlábak, de még az új otthonfelújítási hitel is tehet róla, hogy a magyar lakosság messze elkerülte a bankokat januárban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján 2021 januárjában 22,83 milliárd forint forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások: ennél kevesebb kölcsönt csak 2020. április, május és december hónapban folyósítottak a bankok. Ez azt is jelenti, hogy a múlt év végéhez képest idén év elején volt némi javulás - 4 százalék - de tulajdonképpen ez elég elenyésző. A január így is az egyik legrosszabb hónap a járvány óta: a novemberi hitelezési összegektől 4,5, az októberiektől 11 százalékkal marad el. Tavaly januárban - amikor Magyarországot még nem fenyegette a koronavírus - 42,67 milliárd forintnyi hitelt kapott kézhez a lakosság, ez 46,5 százalékos visszaesés éves szinten.

A legkedvezőbb személyi hitel ajánlatot keresed? Találd meg a Pénzcentrum kalkulátorával!

Az biztos, hogy a 2020-as év nem a személyi hitelezés éve volt: ebben a szegmensben hozta a legnagyobb visszaesést a járvány. Amíg a lakáskölcsön kihelyezés - bár kisebb mértékben, mint a korábbi években, de - növekedni tudott, addig a személyikölcsön felvétel 39,6 százalékot zuhat éves szinten. 2019-ben összesen egy év alatt 558,66 milliárd forint került a lakossághoz, múlt évben ehhez képest csak 337,19 milliárd. Ez még a 2018-as eredményektől is 25,3 százalékkal elmarad.

Viszont a 2021-es évkezdés minden 2020-as hónapot alul tudott múlni, mert januárban nem csak a személyi hitelek, hanem főként a lakáskölcsönök, és babaváró hitelek kihelyezése nagyot zuhant. Ilyen kevés babaváró kölcsönt a 2019. júliusi bevezetése óta sem vett fel a lakosság, lakáskölcsönök terén pedig utoljára 2018 decemberében volt ilyen kevés folyósítás. Bár, ahogy a fenti ábráról is leolvasható, a december-január sosem szokott erős lenni hitelkifizetések terén, ebben a sosem látott rossz eredményben biztosan benne van a járvány és a korlátozások hatása is.

Az biztos, hogy a visszaesés hátterében egyrészt az áll, hogy az év vége jellemzően uborkaszezon, másrészt az 1-2 hónappal korábbi korlátozó intézkedések, a járványhelyzet romlása a decemberi és januári hitelstatisztikákban realizálódott. A lakáskölcsönök és babaváró hitelek hosszabb átfutásúak, így az igénylést követően általában minimum egy hónapot, de inkább kettőt várni kell, míg a számlán lesz a pénz.

A veszélyhelyzetet tavaly március 11-én vezették be, majd június 18-án szüntették meg, ez alatt hoztak és töröltek el bizonyos korlátozó intézkedéseket. A második hullám alatt, 2020. november 4-től rendelték el ismét a rendkívüli jogrendet. Utolsó információink szerint március 15-ig hosszabbították meg a korlátozó intézkedéseket, viszont feltételezhetően ezután is várható hosszabbítás, sőt a kormánykommunikáció alapján szigorítások is. A tavaly márciusi korlátozások már látszódtak márciusban és áprilisban is a hitelstatisztikákban, de májusban volt a mélypont - ez alapján nem meglepő, hogy a novemberi korlátozások hatása januárra érte el a bankokat.

Bár tavaly év végén a lapunk által megkérdezett elemzők 2020 végére nem, inkább 2021 első negyedévére jósoltak felívelést, ez nem következett be eddig. Viszont azt is prognosztizálták, hogy ahogy kifelé jövünk a járványból, a kamatok is emelkedni kezdenek majd. Ezzel összefüggésben az is visszavetheti a személyi kölcsönök felvételét, hogy a 2020 márciusában bevezetett THM-plafon 2021. januártól megszűnt, így már nem olyan csábítóak a banki ajánlatok sem. Ahogy az várható volt, az átlagos kamatok visszatértek az egy évvel korábbi, 2020. januári szintre:

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a januári átlagosan 12,41 százalékos személyi kölcsön kamatok még mindig kedvezőbbek, mint a babaváró hitel bevezetését megelőzően voltak. Ha nincs világjárvány, akkor valószínűleg tovább folytatódott volna a hitelkamatok lassú csökkenésének tendenciája, így viszont a válság eléggé rányomta a bélyegét a személyi hitel piacra, plusz a kamatok alakulásába mesterségesen avatkozott be a THM-plafon.

Szintén lehetséges, hogy a hitelpiac alakulását a 2021. januárjában bevezetett otthonfelújítási támogatás és az ehhez kapcsolható, februártól felvehető hitel is befolyásolta. Lehetséges, hogy sokan inkább kivártak a lakáskölcsön, vagy személyi hitel felvétellel bizonyos kiadások esetén, mert így hozzá tudtak jutni a jóval kedvezőbb támogatáshoz. Bár ez a konstrukció feltehetően csak kevesek számára elérhető azok közül, akik lakáshitelben, vagy személyi kölcsönben gondoltak eddig. Az viszont valószínű, hogy ez az újféle támogatás + hitel konkurenciát jelenthet a jövőben a személyi kölcsönöknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megjelentek a fogyasztóbarát személyi kölcsönök

A 2020-as év sok változást hozott a hitelezésben, köztük olyanokat is, amelynek 2021-ben is örülhetnek az ügyfelek. Egyrészt az ügyintézés egyszerűsödőtt, és digitális, online csatornákon egyre több mindent el lehet intézni. A járvány felgyorsította a digitalizációt. Másrészt pozitívum, hogy már vannak a piacon minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök is, a lakáskölcsönökhöz és biztosításokhoz hasonlóan. A lakosság számára valószínűsíthetően ezeknek a legvonzóbb tulajdonsága a

végig fix törlesztőrészlet.

Azok, akik eddig óvatosabbak voltak, és inkább nem vágtak bele a hitelfelvételbe, a kiszámíthatóság hatására most meg is gondolhatják magukat. Viszont attól függően is, melyik banknál igényel valaki személyi kölcsönt, a törlesztőrészletek, THM, és visszafizetendő összegek merőben eltérhetnek. Könnyen becsaphatja az ügyfeleket például az úgynevezett kezdő törlesztőrészlet, vagy ha csak a THM-et vagy a kamatot nézi.

Találd meg a legjobb személyi hitel ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

Az a legjobb, ha a hiteleket minél többféle szempontból össze tudjuk hasonlítani, látjuk, mekkora lesz a futamidő végén visszafizetendő teljes összeg -ez sokat elárul arról, mennyire is éri meg felvenni azt a kölcsönt. Aki tudja, hogy hamarabb szeretne elő- vagy végtörleszteni nagyobb összeget, mint a futamidő vége, annak már a szerződés megkötésekor érdemes ennek költségével kalkulálni. Van olyan hitelkonstrukció, amelynél fix díj van, máshol viszont százalék. Több millió forintnál már nem mindegy, hogy 1 vagy 3 százalékról beszélhetünk. Az is kérdés lehet, hogy jövedelemátutalás nélkül mit tudnak ajánlani egyes bankok. Szerencsére nem kell egyesével végignézni, melyik bank mit kínál, hiszen egy összehasonlító kalkulátorral egyszerűen és gyorsan, a személyes igényekre szabhatóan listázhatjuk ki a legjobb ajánlatokat.

Látható, hogy a fenti ajánlatok törlesztőrészlete vagy THM-je olykor nem sokban tér el egymástól, a teljes visszafizetendő összegekben viszont már vannak különbségek. A legjobbak között vannak az új fogyasztóbarát hitelek, mint például a Cetelem ajánlata, ahol 3 millió forintért cserébe öt év alatt 3,72 milliót kell visszafizetnie az ügyfélnek. De persze lehet ugyanúgy kedvező más bank ajánlata is, ami még nem kapta meg a fogyasztóbarát minősítést, mint az MKB Mosoly kölcsön. A törlesztőrészlet szinte ugyanaz, és a teljes visszafizetendő összegben 10 ezer forint eltérés sincs.

A Takarékbank fogyasztóbarát kölcsönét pedig az UniCredit ajánlata is megelőzi. Az is látható, hogy például a Raiffeisen vagy az Erste kölcsöne a legjobb ajánlatoknál annyival kedvezőtlenebb ebben a mintakalkulációban, hogy a futamidő végén 200 ezer forinttal többet fizet be az ügyfél a banknak. A K&H, Magnet és OTP kölcsönei esetében pedig már több mint 4 milliót kell visszafizetni 3 millió forintért cserébe. Ezért hangsúlyozzuk, hogy nem mindegy, kis összegű kölcsön esetén sem, hogy melyik bankkal köt az ember ajánlatot.

A bankok ajánlatainak összehasonlítására való a Pénzcentrum hitelkalkulátora, amellyel a személyes igényekre szabva listázhatóak a legjobb személyi kölcsön ajánlatok, vagy legkedvezőbb bankszámla csomagok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem