6 °C Budapest

Magyarok százezrei lélegezhetnek fel: nekik is jár a kamatmentes hitel

2019. július 11. 11:26

Sok magyar család van abban a helyzetben, hogy felvennék ugyan a babavárót, de meglévő hitelük miatt nem mernek tovább eladósodni. Van okuk aggódni? Egyáltalán jogosultak ebben az esetben a babaváróra? Ezt számoltuk ki, és azt találtuk, hogy még nagy összegű lakáshitel és kis összegű személyi hitel mellé is simán felvehető a babaváró teljes összege a jelenlegi adósságfék szabályok teljes betartásával, és ehhez egy átlagos magyar nettóbér is bőven elegendő.

Július elseje óta több mint 1000 házaspár igényelte a babaváró kölcsönt. Tudni lehetett előre, hogy a hiteltermék népszerű lesz, az 1000-es szám pedig tényleg nagy. Sokan játszhatnak kivárásra: ők arra várnak, hogy a kezdeti nagy érdeklődés lecsengjen, és inkább a későbbiekben élnek a babaváró felvételével. Így aztán a konstrukció várhatóan magas népszerűségnek örvend majd a közeljövőben is.

Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A kiterjedt ügyfélkör között egészen biztosan sokan vannak olyanok, akik valamilyen meglévő hitelük mellé veszik fel a babavárót. Ez nem is nagy probléma, hiszen a maximált törlesztőrészlet miatt a babaváró mellett egészen jól elfér bármilyen egyéb hitel, és az adódó alkalmat érdemes kihasználnia a jogosultaknak akkor is, ha egyébként van már egy hitelük, de a két hitel együttes törlesztése nem jelent akadályt.

Mennyi az így felvehető legtöbb hitel?

Minden hitelfelvételkor meg kell felelni az adósságfék szabályoknak, azaz a fix kamatozású hitelek esetén, havi nettó 500 ezer forintos jövedelem alatt a törlesztő annak legfeljebb 50 százaléka lehet. A babaváró törlesztője maximált, 50 ezer forint lehet havonta, így a legszélsőségesebb esetben is - a jogszabályt betű szerint értelmezve - legalább 100 ezer forinttal felvehető a teljes, 10 milliós összeg (20 évre a törlesztő 43 793 ezer forint lesz).

De mi történik akkor, ha a babaváró mellett egyéb hitelünk is van? Ilyenkor is meg kell felelni a JTM-szabályoknak, ebben az esetben azonban a két hitel törlesztőjének egyszerre kell beleférni a havi nettó jövedelmünk 50 százalékába - azt azért itt tennénk hozzá, hogy az 50 százalék csak papíron létezik, a bank egészen biztosan ennél alacsonyabb határt állapít majd meg, ahogy ezt sokan tapasztalhatják is hitelfelvételkor.

Mindez azt jelenti, hogy a meglévő hitelesek elesnek a babaváró lehetőségét? Egyáltalán nem!

Az alábbiakban azt számoljuk ki, hogy egyes kombinált hitelfelvételeknél mekkora havi nettó jövedelemre van szükség. A babavárót eleve csak házastársi viszonyban lévő felek igényelhetik, a JTM-szabályok megállapításakor pedig összeadódnak a jövedelmek, és a közös összjövedelmből kerül megállapításra a maximális törlesztő.

Mekkora jövedelem kell meglévő lakáshiteleseknek a babaváróhoz?

Számoljunk a lakáshitelek esetén egy viszonylag nagy összeggel, 15 millió forinttal. Hogy ne elvont átlagkamatokkal számoljunk, a Pénzcentrum kalkulátorában megnéztünk konkrét lakáshiteleket: a havi törlesztőt a futamidő 20 évre tolásával mérsékeltük. Az alábbiakban néhány konkrét banki hitel törlesztőjét mutatjuk be - a kamatperiódusok közül a legnépszerűbbet, az 5 évest választottuk:

A babaváró törlesztője (ha 10 milliót veszünk fel 20 évre) 43 793 forint havonta. Ha a Raiffeisen lakáshitelét választjuk, a törlesztő 87 767 forint, amennyiben emellé felvesszük a babaváró teljes összegét, akkor a minimális családi összjövedelem 263 121 forint lesz - azaz felenként kb. 131 ezer forint. Ahogy nőnek a THM-ek, szűkülnek a lehetőségek is, de jelentős eltérés nincs a fenti hitelek között. Az OTP lakáshitelével például már 270 ezres havi nettó összjövedelem a minimum, ha 15 millió lakáshitel mellé még 10 millió babavárót akarunk felvenni.

A lakáshitelek kamatai a padlón vannak! Hasonlítsd össze őket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Egyértelműen látszik tehát, hogy akár egy nagyobb összegű lakáshitel mellé is könnyen felvehető a babaváró hitel teljes összege, akár alacsony jövedelem mellett is - ismét kiemelnénk, hogy a bank az 50 százalékos JTM-korlátnál némileg szigorúbb lehet - és lesz is.

Könnyen kiszámolhatod te is, hogy a babaváró teljes összege mellett mennyi lakáshitelt tudsz felvenni. A Pénzcentrum kalkulátorában állítsd be a hitelösszeget és a futamidőt, az így kapott havi törlesztőhöz add hozzá a babaváró 43 793 forintos törlesztőjét. Ha ennek összege nem haladja meg a havi nettó jövedelmed 30-40 százalékát, minden bizonnyal gond nélkül fel tudod venni a hitelt. Ugyanezt meg tudod vizsgálni a személyi hitelekre is kalkulátorunkban.

Meglévő személyi hitel mellé is fel lehet venni?

Igen, sőt. A személyi hitelek jellemzőek kisebb összegűek a lakáshiteleknél, így a törlesztő is alacsonyabb lesz (még úgy is, hogy a futamidő rövidebb, a kamat pedig magasabb). Tegyük fel, hogy valakinek 2 millió forintnyi személyi hitele van, amelyet 5 évig fizet. A Pénzcentrum kalkulátorában az alábbi ajánlatokat találtuk:

A CIB hitelének törlesztője 40 436 forint, így aztán a babaváróval kombinálva is elég 168 459-es havi nettó családi összjövedelem. Az MKB hitelének THM-e már kétszámjegyű, a 14 493 forintos törlesztő mellé még így is felvehető a babaváró teljes összege 170 573 forintos havi nettó családi összjövedelemmel. A K&H hitele némileg drágább, de 174 537 forintos jövedelemmel így is kombinálható a babaváró teljes összege és a közepes hitelösszegű személyi kölcsön.

Így tehát kijelenthető, hogy a meglévő személyi kölcsönünk egészen biztosan nem jelent akadályt a babaváró teljes összegének felvétele előtt.

De az igazi kérdés az, hogy akkor is ilyen könnyű-e a helyzet, ha már van személyi hitelünk és lakáshitelünk is. Ebben az esetben mekkora jövedelemre van szükségünk a babaváró teljes összegéhez? Nézzük meg (az egyszerűség kedvéért a bankok egyes termékeit egy sorban tüntetjük fel. Célszerű is így számolni, mert a bankok kedvezményeket adnak, ha számlavezető intézményként tőlük vesszük fel a hiteleket, vagy máshogy szólva az ügyfeleikké válunk hitelfelvételkor):

Látható, hogy amennyiben például a CIB személyi kölcsönét és a lakáshitelét is felvettük, akkor is felvehetjük a babaváró teljes összegét, ha a család jövedelme meghaladja a havi nettó 344 ezer forintot - azaz fejenként legalább nettó 172 ezret keresnek a felek. A Budapest Bank esetében ez már némileg nagyobb, 373 ezer forint, azaz ide már fejenként kb. 186 ezres jövedelem kell, ennél alacsonyabb jövedelem is elég.

Személyi hitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorában!

Itt azért ismét megemlítjük, hogy a bank meghúzhat egy alacsonyabb határt az 50 százalékos jövedelemarányos törlesztésnél, de két magyar átlagbérből érő házastárs együttesen még így is fel tudja venni a nagy összegű lakáshitelt, közepes összegű személyi hitelt és a babaváró teljes összegét egyszerre. Hozzátesszük, hogy amennyiben van módunk rá, piaci lakáshitel helyett érdemes a CSOK-hitelhez nyúlni, ez azonban csak akkor lehetséges, ha lakást vásárolunk, így meglévő lakáshitel, vagy egy gyermek esetén a felvetés irreleváns. Azt hozzá kell tenni, hogy némely banknál előfordulhat, hogy meghatároznak egy maximális összeget, amennyi a fogyasztási hitelekből felvehető, mint ahogy a JTM-szabályoknál is lehetnek egyes bankok szigorúbbak.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm