2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Devizahiteles csomag: egyelőre nem lép a kormány


Jelenleg is értékeli a kormány a Kúria hétfői jogegységi határozatát, a saját devizahiteles lépésével pedig valószínűleg megvárja az Európai Bíróság döntését - mondta ma Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint elegendő pénzügyi tartalék lesz a 2014-es költségvetésben arra az esetre, ha ehhez kormányzati szerepvállalásra is szükség lesz.


"Ki kell értékelnünk a Kúria véleményét, azt gondolom, hogy a kormányzati célokból a továbbiakban sem szabad engedni. A célunk, hogy kivezessük a devizaalapú jelzáloghiteleket a rendszerből, továbbra is változatlanul megvan" - fogalmazott Varga. A Kúria ehhez jogszabályi kereteket rendelet, amelyet a kormánynak értékelnie kell. A cél változatlan: csökkenteni szeretné az ország és a háztartások sebezhetőségét - mondta.

Nem tudni, az Európai Bíróság mikor fog döntést hozni az asztalán lévő két fontos kérdésben (árfolyamrés ügye és szerződésmódosítások), a miniszter azt reméli, hogy minél előbb. Addig is az árfolyamgát rendszere rendelkezésre áll ahhoz, hogy az adósok törlesztőrészlete csökkenjen. Varga arra biztatta az eddig kimaradókat, hogy fontolják meg a belépést.

A 2014-es költségvetésben 220 milliárd forint körüli tartalék áll rendelkezésre, ha a kormány év közben hozna döntést - reagált Varga a kormány devizahitelesekkel kapcsolatos esetleges pénzügyi szerepvállalását firtató kérdésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk