23 °C Budapest
Young couple calculating bills at home using calculator.  Couple checking bills and documents while calculating finances sitting in the living room. Man and woman at home analyzing their finance with documents.

Megint egyre több fiatal család adósodik el: elképesztő, ami a hazai bankokban folyik

2024. május 9. 13:03

Az elmúlt napokban bemutattuk a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024 márciusára vonatkozó lakossági hitelezési adatait, melyekből kiderült, hogy a lakossági jelzáloghitelezés igen jelentős mértékben, mintegy 15 százalékkal tudott bővülni februárhoz viszonyítva, miközben a személyi kölcsönök piaca is több mint 5 százalékot nőtt az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor a felsoroltakkal ellentétben a babaváró hitelek esetében némi visszaesést hozott a március – a korábbi 21,43 milliárd forinttal szemben a tavasz első hónapjában csupán 19,87 milliárd forint került kihelyezésre az államilag támogatott konstrukció keretein belül. Persze minden csak viszonyítás kérdése – a tavaly márciusi számokhoz képest továbbra is bővülésről beszélhetünk (+8,4%).

2024 márciusában 19,87 milliárd forint volt az újonnan kötött babaváró hitelek szerződéses összege, ami 7,3 százalékkal maradt el az idén februári 21,43 milliárd forinttól. Ugyanakkor az arányaiban jelentősnek mondható visszaesés ellenére továbbra is elmondható, hogy a tavalyi számokhoz képest idén még mindig jól teljesít a konstrukció – a tavaly márciusban kihelyezett 18,33 milliárd forintnál még mindig 8,4 százalékkal magasabb a mostani eredmény.

Egyelőre tehát alaptalannak tűnnek azok a korábbi várakozások, melyek alapján a 2024. január 1-től életbe lépő szigorítások miatt vissza kellett volna esnie a konstrukció iránti keresletnek.

A képet árnyalja azonban, hogy például az Erste Bank tegnapi, a bank első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy bár a konstrukcióból a tavalyinál 39 százalékkal nagyobb összeget folyósított a bank az idei első negyedévben, ám ez leginkább a 2023 év végén, a szabályok változása előtt az utolsó pillanatban beadott igénylések ez évre áthúzódó kihelyezésének a hatása.

Csökkenő hitelköltség-mutató

Márciusban 9,41 százalékra olvadt a babaváró hitelek átlagos hitelköltség-mutatója, ami 0,73 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. Ez az érték utoljára 2022 májusában volt még ennél is alacsonyabb, amikor is 8,99 százalékon állt ez a mutató. A csúcsot egyébként tavaly januárban érte el, amikor is 16,22 százalékos volt a szóban forgó konstrukció átlagos hiteldíja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bajban az első babavárósok?

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára egy múlt heti interjúban arról beszélt, hogy a Magyar Államkincstár legfrissebb összevetése szerint a 2019-ben igényelt babaváró hitelek kevesebb mint negyedénél nem igazolták még az igénylők az első gyerek megszületését. Mindez azért érdekes, mert a 2019. július 1-től igényelhető konstrukció a folyósítást követő első 5 évben kamatmentes, azonban ha ezen idő alatt nem születik gyerek, akkor az adósok elveszítik a kamattámogatást – ami a kamat és a törlesztőrészlet növekedésével jár -, továbbá az addig igénybe vett kamattámogatást is egy összegben, 120 napon belül rendezniük kell az állam felé.

A jegybanki adatok alapján 2019 második felében 48 972 babaváró hitelszerződés született, aminek ha csak a 20 százalékával számolunk, akkor is közel 9 800 szerződés lehet bajban. Nekik már csak néhány hónapjuk van az első gyerek megszületésére, illetve a megszületés tényének igazolására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 17:22
Az ARC idei témája: CSALÁD? A közérzeti plakátkiállítás helyszíne várhatóan ismét az újbudai Bikás p...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem