Loan manager shaking hands with mother and daughter in bank branch

Csodafegyvert robbantottak a bankok? Megint kígyóznak a sorok az ország slágerhiteléért

2024. május 8. 16:03

Igaz szerényebb mértékűt, mint a jelzáloghitelek esetében, de a személyi hitelek piacán is fellendülést hozott a március – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vonatkozó adataiból. Csakhogy míg a lakáshitelpiac 15 százalékot tudott bővülni februárhoz képest, addig a személyi hitelek piacán a növekedés mértéke jóval szerényebb, mindössze 5,2 százalékos volt. Ez azonban még így is azt jelenti, hogy márciusban 2,8 milliárd forinttal több személyi kölcsönt helyeztek ki a hitelintézetek, mint egy hónappal korábban, arról nem is beszélve, hogy a bővülés most már 4 hónapja töretlenül zajlik.

2024 márciusában 56,55 milliárd forint volt az újonnan kötött személyihitel-szerződések szerződéses összege, ami 2,79 milliárd forint bővülést jelent februárhoz viszonyítva (+5,2%). A piac mostani növekedésének mértéke tehát nagyobb volt, mint februárban, amikor is "csak" 4,5 százalékot tudott bővülni a piac a megelőző januárhoz képest.

Változatlanul sokkal jelentősebb a bővülés mértéke, amennyiben az idei adatokat a tavalyi év azonos időszakának eredményeivel hasonlítjuk össze. Tavaly márciusban mindössze 44,49 milliárd forint volt az újonnan kihelyezett személyi hitelek szerződéses összege, amit a mostani eredmény 12,06 milliárd forinttal múlt felül (+27,1%).

Tavaly egyébként havonta átlagosan 43,57 milliárd forint volt az új kihelyezések összege, aminél a mostani eredmény 29,8 százalékkal magasabb (+12,98 mrd forint).

Ugyanakkor a 2023-as adatokhoz képest egyre csökken a bővülés mértéke, elvégre idén januárban még 71,8 százalékkal több személyi hitel került kihelyezésre a tavaly januári eredményhez képest, míg februárban már „csak” 53,5 százalékos volt a bővülés mértéke, amit a mostani 29,8 százalékos emelkedés követett a sorban.

A szerződések száma is nőtt márciusban

Nem csak a kihelyezett szerződések összege, hanem a megkötött új szerződések száma is emelkedett a vizsgált időszakban – a februári 21 509-cel szemben márciusban 22 299 új szerződés köttetett a hitelintézetek és a magyar háztartások között (+3,7%). Ebben az esetben is jelentősebb a bővülés mértéke, ha az idei adatokat a tavalyi év azonos időszakával vetjük össze – a tavaly márciusi 20 031 szerződéshez képest a mostani eredmény 11,3 százalékos emelkedést jelent (+2 268 db).

Folytatódott az újonnan kötött személyihitel-szerződések átlagösszegének emelkedése is – ez márciusban 2 535 988 forint volt, szemben a februári 2 499 419 forinttal (+1,5%). Ez nemcsak az eddigi legnagyobb eredménynek számít, de egyúttal most először fordult elő, hogy az újonnan felvett személyi hitelek átlagos összege meghaladta a 2,5 millió forintot.

Ugyancsak pozitívum, hogy márciusban tovább csökkent a személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatója – ez a februári 18,43 százalékról 18,29 százalékra olvadt, ami 0,14 százalékpontos csökkenést jelent a korábbiakhoz képest. Ez a mutató utoljára 2022 októberében volt még a jelenleginél is alacsonyabb, amikor is 18,16 százalék volt az átlagos hiteldíj mértéke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Májusi személyihitel-ajánlatok

Végezetül a Pénzcentrum saját hitelkalkulátorával ismét megnéztük, jelenleg milyen személyihitel-ajánlatok közül válogathatnak azok, akik most gondolkodnak ilyen hitelnek a felvételén. A számítás során ezúttal is egy jelenleg átlagosnak számító 2,5 millió forintos hitelösszeget vettünk alapul, melyhez most egy hosszabb, 7 éves futamidőt adtunk meg. A munkaviszony hosszához 5 évet, míg a havi nettó jövedelemhez 600 ezer forintot írtunk be.

Az elérhető lehetőségük közül jelenleg a CIB Bank ajánlatával járnánk a legjobban – ebben az esetben 44 750 forint lenne a havi törlesztőrészletünk, míg a futamidő végéig visszafizetett teljes összeg 3 759 015 forintra jönne ki. A kölcsön THM-je 13,2 százalék lenne ebben az esetben. A fenti ajánlatot az UniCredit Bank (45 519 forint, THM 13,84%), az MBH Bank (45 781 forint, THM 13,99%) és a Raiffeisen Bank (45 466 forint, THM 14,17%) ajánlatai követik a sorban. A teljes visszafizetés összege mindegyik felsorolt esetben 3,9 millió forint alatt maradna.

A legdrágább ajánlatokat ezúttal is az OTP Banknál és a Cetelemnél találtuk – az OTP esetében 59 022 forint (THM 25,07%), míg a Cetelemnél 56 422 forint (THM 23,11%) lenne a havi törlesztőrészletünk, amennyiben náluk vennénk fel a fent leírt személyi kölcsönt. Ezekben az esetekben a teljes visszafizetés összege is lényegesen magasabb lenne – az OTP Banknál 4 976 549 forint, míg a Cetelemnél 4 764 492 forint.

Az igényeidnek jobban megfelelő adatokért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm