Loan manager shaking hands with mother and daughter in bank branch

Csodafegyvert robbantottak a bankok? Megint kígyóznak a sorok az ország slágerhiteléért

2024. május 8. 16:03

Igaz szerényebb mértékűt, mint a jelzáloghitelek esetében, de a személyi hitelek piacán is fellendülést hozott a március – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vonatkozó adataiból. Csakhogy míg a lakáshitelpiac 15 százalékot tudott bővülni februárhoz képest, addig a személyi hitelek piacán a növekedés mértéke jóval szerényebb, mindössze 5,2 százalékos volt. Ez azonban még így is azt jelenti, hogy márciusban 2,8 milliárd forinttal több személyi kölcsönt helyeztek ki a hitelintézetek, mint egy hónappal korábban, arról nem is beszélve, hogy a bővülés most már 3 hónapja töretlenül zajlik.

2024 márciusában 56,55 milliárd forint volt az újonnan kötött személyihitel-szerződések szerződéses összege, ami 2,79 milliárd forint bővülést jelent februárhoz viszonyítva (+5,2%). A piac mostani növekedésének mértéke tehát nagyobb volt, mint februárban, amikor is "csak" 4,5 százalékot tudott bővülni a piac a megelőző januárhoz képest.

Változatlanul sokkal jelentősebb a bővülés mértéke, amennyiben az idei adatokat a tavalyi év azonos időszakának eredményeivel hasonlítjuk össze. Tavaly márciusban mindössze 44,49 milliárd forint volt az újonnan kihelyezett személyi hitelek szerződéses összege, amit a mostani eredmény 12,06 milliárd forinttal múlt felül (+27,1%).

Tavaly egyébként havonta átlagosan 43,57 milliárd forint volt az új kihelyezések összege, aminél a mostani eredmény 29,8 százalékkal magasabb (+12,98 mrd forint).

Ugyanakkor a 2023-as adatokhoz képest egyre csökken a bővülés mértéke, elvégre idén januárban még 71,8 százalékkal több személyi hitel került kihelyezésre a tavaly januári eredményhez képest, míg februárban már „csak” 53,5 százalékos volt a bővülés mértéke, amit a mostani 29,8 százalékos emelkedés követett a sorban.

A szerződések száma is nőtt márciusban

Nem csak a kihelyezett szerződések összege, hanem a megkötött új szerződések száma is emelkedett a vizsgált időszakban – a februári 21 509-cel szemben márciusban 22 299 új szerződés köttetett a hitelintézetek és a magyar háztartások között (+3,7%). Ebben az esetben is jelentősebb a bővülés mértéke, ha az idei adatokat a tavalyi év azonos időszakával vetjük össze – a tavaly márciusi 20 031 szerződéshez képest a mostani eredmény 11,3 százalékos emelkedést jelent (+2 268 db).

Folytatódott az újonnan kötött személyihitel-szerződések átlagösszegének emelkedése is – ez márciusban 2 535 988 forint volt, szemben a februári 2 499 419 forinttal (+1,5%). Ez nemcsak az eddigi legnagyobb eredménynek számít, de egyúttal most először fordult elő, hogy az újonnan felvett személyi hitelek átlagos összege meghaladta a 2,5 millió forintot.

Ugyancsak pozitívum, hogy márciusban tovább csökkent a személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatója – ez a februári 18,43 százalékról 18,29 százalékra olvadt, ami 0,14 százalékpontos csökkenést jelent a korábbiakhoz képest. Ez a mutató utoljára 2022 októberében volt még a jelenleginél is alacsonyabb, amikor is 18,16 százalék volt az átlagos hiteldíj mértéke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Májusi személyihitel-ajánlatok

Végezetül a Pénzcentrum saját hitelkalkulátorával ismét megnéztük, jelenleg milyen személyihitel-ajánlatok közül válogathatnak azok, akik most gondolkodnak ilyen hitelnek a felvételén. A számítás során ezúttal is egy jelenleg átlagosnak számító 2,5 millió forintos hitelösszeget vettünk alapul, melyhez most egy hosszabb, 7 éves futamidőt adtunk meg. A munkaviszony hosszához 5 évet, míg a havi nettó jövedelemhez 600 ezer forintot írtunk be.

Az elérhető lehetőségük közül jelenleg a CIB Bank ajánlatával járnánk a legjobban – ebben az esetben 44 750 forint lenne a havi törlesztőrészletünk, míg a futamidő végéig visszafizetett teljes összeg 3 759 015 forintra jönne ki. A kölcsön THM-je 13,2 százalék lenne ebben az esetben. A fenti ajánlatot az UniCredit Bank (45 519 forint, THM 13,84%), az MBH Bank (45 781 forint, THM 13,99%) és a Raiffeisen Bank (45 466 forint, THM 14,17%) ajánlatai követik a sorban. A teljes visszafizetés összege mindegyik felsorolt esetben 3,9 millió forint alatt maradna.

A legdrágább ajánlatokat ezúttal is az OTP Banknál és a Cetelemnél találtuk – az OTP esetében 59 022 forint (THM 25,07%), míg a Cetelemnél 56 422 forint (THM 23,11%) lenne a havi törlesztőrészletünk, amennyiben náluk vennénk fel a fent leírt személyi kölcsönt. Ezekben az esetekben a teljes visszafizetés összege is lényegesen magasabb lenne – az OTP Banknál 4 976 549 forint, míg a Cetelemnél 4 764 492 forint.

Az igényeidnek jobban megfelelő adatokért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 20:01
Az ATV sajtóosztálya hétfőn reggel arra a kérdésünkre, hogy mikor vette át az Egyenes beszéd főszerk...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem