21 °C Budapest
Close up view of an unrecognizable real estate agent giving a pen to sign papers to a client

Mi ütött a magyarokba? Megint kígyóznak a sorok az ország egykori slágerhiteléért

2023. október 4. 13:02

A személyi hitelek piacán is kedvező folyamatok játszódtak le a nyár utolsó hónapjában – ennél a hitelfajtánál is emelkedett az új szerződések összege, miközben júliushoz képest csökkent az átlagos hitelköltség mutató. Ráadásul a személyi hitelekkel kapcsolatban – ellentétben a lakáshitelekkel – továbbra is elmondható, hogy az idei eredmények a tavalyi évvel összehasonlítva is megállják a helyüket.  

Augusztusban a személyi hitelek esetében is emelkedett az újonnan kihelyezett hitelek összege – olvasható ki a tegnap publikált friss jegybanki adatokból. 2023 augusztusában összesen 50,96 milliárd forint az új személyihitel-szerződések összege, szemben a júliusi 49,03 milliárd forinttal (+1,93 milliárd forint). Ez 3,9 százalékos bővülést jelent az előző hónaphoz viszonyítva. Bár a lakáshitelek kihelyezése nagyobb arányban bővült, mint a személyi hiteleké, az továbbra is elmondható, hogy az új személyihitel-szerződések összege jelentősen megközelíti a lakáshitelekét (50,96 milliárd forint szemben az 54,4 milliárddal).

A fenti megállapítás továbbra is a lakáshitelek piacának a gyengélkedését jelzi, hiszen egészségesebb kamatkörnyezetben az új lakáshitel-szerződések összege mindig jelentősen meghaladta a személyi kölcsönökét – tavaly augusztusban például 96,01 milliárd forint került kihelyezésre, míg személyi kölcsönből 44,95 milliárd forint.

A személyi hitelekkel kapcsolatban tehát változatlanul elmondható, hogy ezen a piaci szegmensen nem tapasztalható akkora törés, mint a lakáshitelek esetében, sőt, az idén augusztusi kihelyezés nominálisan meg is haladja a tavalyit (+13,4%). Múlt havi cikkünkben arra is felhívtuk a figyelmet, hogy 2022-ben két olyan hónap is volt, amikor az új személyihitel-szerződések összege meghaladta az 50 milliárd forintot, ellenben ez 2023-ról akkor még nem volt elmondható. Augusztus tehát ilyen értelemben egy kisebb áttörésnek értékelhető.

Csökkent az átlagos hitelköltség mutató

A személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója 19,38 százalékra csökkent a júliusi 19,46 százalékról. A csökkenés minimális, lényegében stagnálásról beszélhetünk. Ahogyan már korábban is felhívtuk rá a figyelmet, ez az érték tavaly november óta folyamatosan a 19 – 19,5 százalékos sávban mozog. Változatlanul hatalmas különbségek vannak az átlagos hitelköltség mutatók között annak függvényében, hogy milyen hosszú a hitelek kamatperiódusa.

A legfeljebb 1 évre fixált hitelek hitelköltség mutatója még mindig rendkívül magas, 28,72 százalékos volt a nyár utolsó hónapjában. Az 1-5 év közötti kamatperiódusú hitelek hitelköltség mutatója 20,85 százalék, az 5 éven túliaké 18,8 százalék volt.

A szerződések száma is emelkedett

Nem csak a kihelyezett összeg, hanem a szerződések száma is emelkedett – júliusban 23 529 új személyikölcsön-szerződés köttetett, míg augusztusban már 24 484 (+4,1%). Ez szintén az idei legjobb adat – 2023-ban ez az érték most először haladta meg a 24 ezret. A második legjobb idei érték eddig a júniusi, akkor 23 766 új szerződés született.

Ez az érték a 2022-es adatokkal összevetve is megállja a helyét – tavaly augusztusban mindössze 20 683 új szerződés született, ami a mostani mennyiségnél 15,5 százalékkal alacsonyabb. Sőt, tavaly egyetlen olyan hónap sem volt, amikor az új szerződések száma meghaladta volna a 24 ezret.

Minimálisan csökkent azonban az újonnan kötött személyihitel-szerződések átlagos összege – ez az érték júliusban 2 083 818 forint volt, míg augusztusban 2 081 359 forint. A csökkenés tehát minimális (-0,12%), ugyanakkor elmondható, hogy a trendforduló továbbra is várat magára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lássuk a legfrissebb ajánlatokat

Végezetül nézzük meg, hogy milyen személyikölcsön-ajánlatok közül válogathatunk jelenleg. Ezúttal egy nagyobb, 3 millió forintos hitelösszeget „igényeltünk” a Pénzcentrum kalkulátorán keresztül, feltételezve egy 5 éves munkaviszonyt és egy 500 ezer forintos havi jövedelmet. A futamidőt 7 évre állítottuk.

A fenti táblázat alapján jelenleg az UniCredit Bank ajánlata a legkedvezőbb havi 55 453 forintos törlesztőrészlettel és 4 658 048 forintos teljes visszafizetendő összeggel. Az ajánlatok többségéről elmondható, hogy 60 ezer forint alatt marad a havi törlesztőrészlet, valamint ezen hitelek esetében a teljes visszafizetendő összeg 5,1 millió forint alatt marad.

Ám vannak ennél drágább ajánlatok is – több esetben 60-65 ezer forint között mozog a havi törlesztőrészlet, de két bank (az OTP Bank és a Cetelem) esetében az még a 70 ezer forintot is meghaladja. Az összesen visszafizetett összeg ezekben az esetekben már meghaladja az 5,9 millió forintot,

tehát a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között több mint 1,3 millió forintos a különbség.

Az összes ajánlatért és pontosabb, az igényeidnek jobban megfelelő kalkulációért, keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm