Joyful young couple embracing in their new empty apartment.

Komoly ballépés most ilyen kölcsönt felvenni? Kevesen számoltak azzal, ami a bankokban folyik

2023. augusztus 2. 13:02

50 milliárd forint fölötti értékben kötöttek júniusban a magyar hitelfelvevők új lakáshitel-szerződéseket, ami már egy reményt ad arra, hogy meginduljon a visszakapaszkodás. A helyzetet azonban kettőssé teszi, hogy a magyarok úgy kezdtek el visszatérni a bankokba, hogy a komoly kamatcsökkenés híre még mindig nem látszik a horizonton. Mi minden következhet most, és mi még az oka a növekedésnek?

Közzétette a jegybank ma reggel a szokásos hitelstatisztikákat mind a lakossági, mind a vállalati piacon, forintban és euróban is. Mi a szokott módon három népszerű hitellel: a lakáscélúval, a személyi kölcsönökkel és a babaváróval foglalkozunk szokásos elemzésünkben. A számokból most is az tűnik ki, hogy egyre sürgetőbb az alapkamat csökkentése, mert bár havi szinten jobbak a számok, az éves összevetés, amit az elemzők sokkal inkább elfogadnak, még mindig nem áll jól a magyar hitelpiac. Ennek ellenére is úgy tűnik azonban, hogy hiába a magas kamatértékek, a magyarok egyszerűen nem várnak tovább a hitelfelvétellel: mégpedig azért, mert nem tehetnek mást.

Nem jó, de már nem tragikus

Nagyon úgy tűnik, hogy lassan elindulhat az a visszakapaszkodás a magyarországi bankokban a lakáshitelezésnél, amelynek igazi betetőzését a szakértők csak a jövő év közepére vagy a végére várják igazán. Ma tette közzé a Magyar Nemzeti Bank a júniusra vonatkozó hitelstatisztikákat, amiből az látszik, hogy ismét növekedést mutattak a lakáscélú hitelek, ezt ábrázoltuk a lenti grafikonon.

Persze éves összevetésben még mindig van honnan és hová visszajönni: tavaly júniusban ugyanez a szám a mostaninak több mint a háromszorosa volt. Idén júniusban 53, míg egy évvel korábban 128 milliárd forint volt a lakáshitelek új szerződéseinek összege. Meg kell azonban azt is jegyezni, hogy a tavaly júniusi adat már egy brutális zuhanási spirál legelső hónapja volt, ez a mostani adat pedig az elmúlt három hónap legjobbjának számít, vagyis a körülmények ellentétesek a tavalyival.

Indul a rakéta?

Nézzük most meg a másik két, elemzési sorozatunkban megvizsgálni szokott hiteltípust is! Mint a lenti grafikonon is láthatjuk, az előző hónaphoz képest lassú emelkedést mutattak nem csak a lakáscélú-, de a személyi hitelek is, míg a babaváró felébredni látszik tetszhalott állapotából, és ebben az évben először ment 20 milliárd forint fölé az új szerződések összege egyetlen hónapban.

A személyi kölcsönökön valószínűleg az segített, hogy sok család máris elkezdett az őszi iskolakezdésre gondolni, illetve még mindig nagyon népszerű megoldás a nyaralás egy részét vagy akár egészét szabadon felhasznűlható kölcsönből finanszírozni. Mind a személyi kölcsön, mind a babaváró számairól hosszabb elemzést közlünk majd a következő napokban.

Kamatcsökkenés sehol, mégis sorok a bankokban

Talán kevésbé lehet megérteni a magyarok nagy nekibuzdulását a hitelfelvételek terén, ha ránézünk az irányadó kamatokra. Ahogy mindig, úgy most is az egy éven túli kamatfixálás esetében néztük meg a kamatokat, és megint nincsenek jó híreink: a vezető hiteltípusok kamatai még mindig nem akarnak komoly csökkenésnek indulni. A személyi hiteleké éppen lejjebb ment, de a 18 százalékos irányadó kamat még mindig sok, a lakáscélú hiteleké 10,42, a babaváróé pedig jelenleg 13 és fél százalék felett van, apró növekedés után.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adatokból nagyjából az látszik, hogy a magyarok durva kockázatot vállalnak. Mivel az alapkamat csökkenésének még se híre, se hamva nincsen, nagyon úgy néz ki, hogy sok család egyszerűen képtelen tovább várni, és magasabb kamattal is felveszi azt a kölcsönt, amelyet pedig sokáig, akár fél-egy évig is halogatott. A másik magyarázat pedig az, hogy mivel a babaváró szigorításával egyidőben, január elsejétől a CSOK-ból csak a falusi változat marad meg, sokaknak muszáj a lakáshitelt is most felvenni, hiszen néhány hónap múlva sokan már se az építkezésbe, se a lakásvásárlásba nem tudnának belevágni.

90-100 ezres törlesztők a bankokban

Végezetül pedig nézzük meg ebben a hónapban is a bankok lakáshitel-ajánlatait! Ahogy mindig, úgy az adatok kinyeréséhez most is a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorát használtuk, oly módon, hogy a példánkban továbbra is 10 millió forintot veszünk fel, 20 éves futamidőre, és feltéve, hogy van a családban 400 ezer forint jövedelem. Lássuk az eredményeket!

A bankok ajánlataiból most is kitűnik, hogy a nyolc százalékos teljes hiteldíj mutató (közismert rövidítéssel THM) már sehol nem áll meg nyolc százalék alatt, de a kamat is követi ezt. A legkevésbé kedvező ajánlatnál, mint a táblázatban is látjuk, már a 11-et is bőven meghaladja a kamatszint, ami pedig azt eredményezi, hogy egy 10 milliós felvett hitelösszegre a futamidő végére csaknem másfélszeres kamatot kell fizetni, és összesen 24 (!) millió forintot kérnek vissza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm