26 °C Budapest
A woman carrying boxes whilst moving home

Óriásit bukhatnak a magyar családok, ha nem sietnek: tízmilliók múlhatnak egyetlen döntésükön

2023. július 27. 10:02

Jelenleg még sokfajta családtámogatási kedvezmény elérhető a magyar párok igen széles körének. Amennyiben azonban a család városban képzeli el a jövőjét, érdemes sietnie, ha még igénybe szeretné venni ezeket, ugyanis jövőre hagyományos CSOK is megszűnik és a Babaváró feltételei is szigorodnak. Utánaszámoltunk, pontosan mekkora anyagi terhet jelenthet egy használt lakás vásárlásakor egy házaspárnak, ha lecsúszik ezekről a támogatásokról.

A Kormány június végi döntésének értelmében 2024-től merőben új szabályok lépnek életbe a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), illetve a Babaváró támogatás esetében. A lakástámogatások változása máris érezhetően befolyásolta az ingatlanpiaci folyamatokat, az első bejelentés, illetve a részletek ismertetésének hatására élénkülő érdeklődést tapasztaltak az ügyfelek részéről az ingatlan- és pénzügyi szakértők egyaránt. A változások konkrétan a következők:

A változás értelmében a kistelepüléseken megemelik a CSOK maximális összegét 10 millióról 15 millió forintra. Az ötezer lelkesnél nagyobb településeken viszont a CSOK teljesen megszűnik, ami miatt az illetékmentesség és az áfa-visszatérítés lehetőségétől is elesnek a városi családok.  A Babaváró esetében is emelkedik a maximálisan igényelhető összeg (10-ről 11 millióra), viszont szigorodik az életkori határ, aminek értelmében a házaspárok női tagjai nem lehetnek majd 30 évesnél idősebbek az igénylés pillanatában (jelenleg 40 évnél van meghúzva a határ.) Jelen állás szerint ezeken felül elképzelhető, hogy az illetékmentesség is megszűnik a falusi CSOK esetében is. A változás miatt rengetege családnak lehet majd nehezebb új otthonhoz jutnia.

A helyzet persze már jelenleg is távol van az ideálistól. A Duna House Barométer adataiból például nemrég kiderült, hogy a támogatási összeg a mai árakhoz viszonyítva jóval kevesebb mozgásteret adhat az ingatlanvásárlást tervező családoknak. Míg 2016-ban például egy fővárosi panellakás megvásárlása esetén 5 m2-re volt elegendő a támogatási összeg, addig ma mindössze megközelítőleg 1,8 négyzetmétert fedez a két gyermek esetén, használt ingatlan vásárlására igényelhető CSOK összege. A szakértők szerint ennek ellenére érdemes sietni a lakásvásárlást fontolgató családoknak, ugyanis az otthonteremtési kedvezmény eltörlése után milliókat is bukhatnak a gyermekes családok. Utánaszámoltunk, hogy pontosan mekkora pénz is múlhat azon, hogy még idén nyélbe ütik-e lakásvásárlási terveiket.

Sok milliót bukhat, aki csak jövőre vásárul

Példacsaládunk leendő otthonaként vegyünk egy 70 négyzetméteres óbudai lakást. A lakás piaci ára 60 millió forint és 25 millió forintnyi önerőt képesek kigazdálkodni hozzá. A fennmaradó összeget valamilyen kölcsönből kell finanszírozniuk. A pár házas, női tagjuk 31 éves és meglévő gyerekük mellé szeretnének még kettőt vállalni. A család így 2 millió 200 ezer forint CSOK támogatásra és 15 millió forintos 3 százalékos kamattal elérhető hitelre jogosult. E mellé a Babavárót is igényelhetik, a maximális 10 millió forintos összegben. Piaci hitelből tehát elég egy 8 milliósat felvenniük, hogy kifizessék álmaik lakását.

Amennyiben a Pénzcentrum kalkulátorában található legjobb ajánlatot választják 8,94 százalékos kamattal és havi 69 878 forintos törlesztővel kell számolniuk. A teljes visszafizetendő piaci kölcsön így 16 772 860 forint lesz. Erre jön rá a támogatott hitel költsége melyre, ha a piaci hitelhez hasonlóan 20 éves futamidővel vállaljuk 19 965 514 forintot kell visszafizetniük. A havi törlesztő itt 83 190 forint.

A 153 068 forintos havi törlesztő mellett tehát a hiteleikre összesen 36 738 374 forintot kell visszafizetniük, összességében pedig önerővel és hitelekkel együtt 73 938 374 forintba kerülne az új otthon. Mivel pedig CSOK-ot is igényeltek vásárlásra, az önerőt elengedik, amivel 2,4 millió forintot spórolunk egy ilyen értékű lakás esetén.

Ha ugyanez a család jövőre veszi meg egy ugyanilyen értékű lakást már nem kalkulálhatnak CSOK-al a fővárosi ingatlan esetében, lévén azt csak a kistelepüléseken lehet már igényelni. Emiatt elesnek a 2 millió 200 ezer forintos CSOK támogatástól és a rendkívül kedvező hiteltől. Mivel az anyuka már elmúlt 30 így a Babaváró életkori korlátját is átlépték, így a kamatmentes 10 milliós hitelről is lecsúsznak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem maradt tehát más választásuk, mint piaci hitelt igényelni, hogy ki tudják fizetni a fennmaradó 35 millió forintot. Mivel egy ekkora összegű hitelnél már mások a kondíciók is, még egyszer elvégeztük példaszámításunkat.

A legjobb ajánlattal számolva a kölcsön törlesztőrészlete 20 éves futamidő esetén 301 234 forint. Összességében pedig 72 258 071 forintot kell visszafizetniük a banknak. A támogatott hitelek esetében ugye ennek alig több, mint a fele, 36 738 374 forint volt a kölcsönök teljes költsége.

A két évtized alatt 25 719 700 forintos bukást jelent ez a támogatásokról lecsúszó családnak. Példaszámításunkban persze nem kalkuláltunk az ingatlanárak és kamatkörnyezet változásával. Valamilyen mértékben pedig ezek vélhetően a vevőknek kedveznek majd. Az infláció mérséklődése és a lazuló monetáris politika hatására egész biztos hogy a kamatszintek egy év múlva már alacsonyabbak lesznek, de kérdéses persze hogy mennyivel. A 3 százalékos kamatozású támogatott hitelek kamatszintjét mindenesetre vélhetően nem éri el. A lakásárak mérséklődése pedig még a jövő zenéje, de a családtámogatások elérhetőségének szűkülése a nagyobb településeken belül biztosan kihat majd az árszintekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 12:03
Három magyar portált, a Media1 mellett az Eger Infót és az Egri Válasz nevű oldalt is támadás alá vo...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm