17 °C Budapest
Ilyen még soha nem volt a bankokban: nemet mondanak az ajándékmilliókra is a magyarok

Ilyen még soha nem volt a bankokban: nemet mondanak az ajándékmilliókra is a magyarok

2023. március 8. 09:57

A magas büntetőkamat is szerepet játszhat abban, hogy története messze legrosszabb eredményét produkálta ez a hiteltípus - ezt mondta a Pénzcentrumnak a szakértő. A szakértők mindegyike számított egy jelentps visszaesésre, de a kilencven százalékos zuhanás elég erősen gondolkodóba ejtettek mindenkit.

Minden várakozást alulmúlt a babaváró hitel teljesítménye az év első hónapjában. A jegybank által a múlt héten közzétett, a hitelpiac adatait tartalamzó közleményből kiderült, hogy 2023 januárjában mindössze 7 milliárd forint volt az új szerződések összege ennél  hiteltípusnál. Figyelembe véve, hogy 2022 decemberében éppen tízszer ennyi új jegyzést írhattunk fel, felmerül a kérdés hogy vajon mi okozta a babaváró csaknem teljes lenullázódását? Vajon ráuntak az emberek erre a hitelre, vagy másról van szó? Megnéztük a számokat, és szakértőt is kérdeztünk.

Apokalipszis a babaváró hitelnél

Azok után, hogy decemberben a 2022-es év legjobb eredményét produkálta a babaváró hitel, annyira tűnik döbbenetesnek a januári adat. Az MNB adataiból kiderült, hogy mindössze hét milliárd forint volt az új babavárós szerződések összege, ami

a babaváró történetének messze a legrosszabb eredménye annak 2019-es létezése óta.

Mint a grafikonon is látszik, az eddigi legrosszabb eredmény 2022 októberében született, mikor 28 milliárdot igányeltek a magyarok ebből a kedvezményes hitelből. Ezt az eredményt alighanem most vakon aláírná mindenki: még ez is négyszer annyi ugyanis, mint a mostani negatív rekord.

Nem január volt a legjobb hónap

Lássuk most a többi hitel januári teljesítményét! AMint az alábbi grafikonon is láthatjuk, a lakáshitelek még mindig képtelenek kikerülni abból a negatív spirálból, amiben már hosszú hónapok óta jár, mindössze 40,76 milliárd volt az új szerződések összege januárban.

A személyi kölcsönöké viszont ha enyhén is, de végre többletet mutattak sok hónap után. Ez utóbbi azért is érdekes, mert az átlagkamat - 1 éven túli fixálás esetén - már a 20 százalékos lélektani határ közelében van, vagyis az emberek úgy vettek fel többet, hogy a hiteltípus folyamatosan drágul. Tegnapelőtti cikkünkben már értekeztünk arról, hogy ennek mik lehetnek az okai: ezt az írást a lenti linkre kattintva újra elolvashatod.

Nyugalom és büntetőkamat egyszerre

Hogy tisztábban lássunk, mi okozhatta azt a brutális, 90 százalékos zuhanást, megkérdeztük Argyelán Józsefet, a Bankmonitor elemzőjét is. Ő lapunk kérdésére azt mondta: a bizonytalanság szülhette eleve azt a helyzetet, hogy 2022 legvégén, még az utolsó percekben is roham volt ezért a hiteltípusért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A babaváró esetében kettős okról beszélhetünk. 2022. végéig még nem tudhattuk mi lesz a sorsa a támogatásnak. Éppen ezért nagyon erős volt a kereslet decemberben. Az MNB statisztikáiban szereplő decemberi 70,4 milliárd forintos adat nagyjából a duplája a korábbi hónapok folyósítási volumenének. Vagyis egy erős előrehozott keresletről is beszélhetünk, ami értelemszerűen a 2 éves hosszabbítást követően – 2024. végéig meghosszabbították a Babaváró igénylését – jelentős visszaesést eredményezett január hónapban.

Az elemző azt is hozzátette, hogy szerinte nem csak a megnyugvás tört ki, hogy a hitel még elérhető lesz, hanem a rendkívül súlyos büntetőkamatok is ijesztő hatással bírtak.

A Babaváró büntetőkamatának érdemi emelkedése is kifejti hatását. Egyre gyakrabban találkozni azzal, hogy ilyen lehetséges következményekkel már nem szeretnék igénybe venni a konstrukciót. Ráadásul a legtöbb pár valamilyen lakáscélja megfinanszírozására fordítaná a támogatást. Emiatt lakásvásárlások számának érdemi visszaesése – mondhatni a lakáscél elhalasztása - hatással van a Babaváró igénylésére is

- tette hozzá a Bankmonitor elemzője, Argyelán József.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem