12 °C Budapest
Calculate how much cost or spending have with credit cards.

Retteghetnek a júliustól a magyar hiteligénylők? Küszöbön a drasztikus kamatrobbanás

2022. június 22. 10:03

Jövő hónaptól jelentős mértékben fog emelkedni a thm maximuma. Ez lakossági hiteleket és a hitelkártyák költségeit is jócskán megdrágíthatja. A törvényi szabályozás szerint a teljes hiteldíj mutató maximuma mindig a jegybanki alapkamatot követi le, így annak emelkedése értelemszerűen a bankok mozgásterét is tágítja. A hitelkártyák thm-plafonja ennek megfelőlen már a 45 százalékot, a személyi kölcsönöké pedig a 30 százalékot is megközelítheti júliustól.

A törvény 2012 óta maximalizálja a bankok által megállapítható teljes hiteldíj mutató, azaz a thm maximális mértékét. A maximális thm-et mindig az adott naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat határozza meg, azaz január 1.-től Június 30.-ig  annak mértéke a tavaly december elsején érvényben lévő irányadó alapkamathoz idomul. Mivel akkor ez 2,10 százalékos volt, azóta viszont a lassan egy éve tartó, állandó kamatemelési ciklus hatására igencsak kilőtt alapkamat.

Az MNB szinte folyamatos alapkamatemeléseinek hála június elsején 5,90 százalékon állt a jegybanki alapkamat. Ez pedig azt jelenti, hogy az ez által meghatározott thm-plafon is drasztikusan nőni fog. A július 1. és december 31. időszakban pedig ennek megfelelően a személyi kölcsönök thm-je a 30, a hitelkártyáké a 45 százalék körüli szintet is eléri.

Durva változás jön a magyar bankokban

Mivel ugyanis az alapkamat röpke fél év alatt 2,10 százalékról 5,90 százalékra nőtt, a teljes hiteldíj mutató maximuma is ugyanekkora mértékben növekszik július első napjától. A személyi hitelek maximális hiteldíjmutatója így 26,1 százalékról 29,9 százalékra nőtt az év hátralévő felére.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a bankok egyik napról a másikra 30 százalék közeli thm-el kínálnák majd hiteleiket. Hiába nőnek ugyanis hónapról hónapra a személyi kölcsönök piaci kamatai, elég végignézi a Pénzcentrum kalkulátorában, hogy lássuk, könnyedén találni még a 26,1 százalékosnál nagyságrenddel alacsonyabb teljes hitelmutatóval rendelkező ajánlatokat is

.Ahogy grafikonunkon is látszik, 3  millió forint szabad felhasználású személyi kölcsönt 5 éves futamidőre már 9,25 százalékos thm-el is találhatunk. Egy ilyen hitel esetében 61 636 forintos havi törlesztővel és 3 720 691 forint teljes visszafizetendő összeggel. A tíz legkedvezőbb ajánlat körül a 26,1 százalékot ezzel szemben csak egyetlen ajánlat közelíti meg ugyanekkora hitelösszeggel és ilyen hosszúságú futamidővel számolva. Azonban a teljes hitelmutató mértéke még ennek a 78 241 forintos havi törlesztőt és 4 716 975 teljes visszafizetendő összeget (azaz a legjobb konstrukciónál lényegesen kevésbé kedvező feltételeket) ígérő ajánlat is több mint 5 százalékkal alacsonyabb, mint a törvényileg maximált.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez is mutatja, hogy a thm-plafon felső határát megközelítő thm-től az ehhez hasonló hitelek esetében nem igen kell tartani, azzal leginkább csak akkor kell számolnunk, ha kisösszegű gyorskölcsönt igényelnénk, de még az ilyen  konstrukciók esetében találhatunk ennél kedvezőbb feltételt kínáló kölcsönöket is.

A hitelkártyáknál is magas lesz a plafon

Hitelkártyák, folyószámlahitelek és áruhitelek esetében a teljes hiteldíj mutató maximalizált mértéke jóval magasabb, mint a személyi hiteleknél. Itt ugyanis a jegybanki alapkamat 39 százalékkal emelt mértéke a mérvadó, tehát jelenleg a thm-plafon 41,1 százalékos. Az emelkedés itt a már a személyi kölcsönöknél is említett - azaz az alapkamat emelkedését pontosan lekövető - mértékű.

Júliustól tehát már 44,9 százalékos thm-el is kínálhatnak ilyen szolgáltatásokat a pénzpiaci szereplői. Ami pedig a hiteligénylők szempontjából aggasztóbb, hogy a bankok a hitelkártyák esetén vlamivel bátrabban élnek is ezzel a lehetőséggel. Már ma sem ritkák ugyanis a 39-40 százalékos thm-el kínált hitelkártyák, így könnyen lehet, hogy a maximum emelése után sztenderddé válnak a 40 százalék feletti teljes hiteldíj mutatóval kínált kártyák is. Talán épp ezért is lehet érdemes sietni az igényléssel, a Pénzcentrum hitelkártya kalkulátorában ugyanis jelenleg még 26,2 százalékos thm-el is találni ajánlatot, azonban a küszöbön lévő drágulás valószínűleg az abban listázott konstrukciók feltételeire is kihat majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem