29 °C Budapest
Indul a szigorítás: kamatemelést lengetett be az MNB

Indul a szigorítás: kamatemelést lengetett be az MNB

2021. június 9. 11:08

A válság és a belőle való kilábalás is teljesen más most, mint a 2008-as válság során volt. Míg akkor hat év alatt, most másfél év alatt, idén nyáron térhetünk vissza a válság előtti kibocsátási szinthez, a bankrendszer pedig ennek egyértelműen a támogatója – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján. Az MNB proaktív módon és határozott lépésekkel fog fellépni az inflációs kockázatok ellen (idén 4%-os, akár afölötti infláció lehet 6% körüli növekedés mellett), biztosítva az árstabilitást – jelentette ki. Az első szigorítási lépés júniusban, az Inflációs jelentéssel együtt jöhet.

Az MNB-alelnök arról beszélt: megérte felkészülni egy újabb válságra, a koronavírus-válságban egyetlen pillanatra sem merült fel a pénzügyi stabilitás megingásának a kockázata. Sikerült elérni, hogy a bankrendszer ne a válságkezelés akadályozója, hanem támogatója legyen.

Szerinte a bankrendszer minden mutatószám alapján megőrizte stabilitását, nemzetközi összevetésben is erős tőkeelláottsággal rendelkezik, kiváló a likviditási helyzete, a hitelpiac jól teljesített, többek között 500 ezer új hitelszerződést kötöttek meg a háztartások a tavalyi évben.

Kijelentette: az előttünk álló kilábalás teljesen más lesz a korábbinál, a magas beruházási ráta (jelenleg mintegy 27-28%) és az alacsony munkanélküliségi ráta ennek fontos pillére lesz. A háztartások fogyasztási kiadása gyorsan helyreállt, a gazdasági kibocsátás pedig már idén nyáron elérheti a válság előtti szintet, szemben az előző válsággal (az előző válságban hat év kellett ehhez). A korábban várt 4-6%-kal szemben 6% körüli GDP-növekedés jöhet idén.

Az infláció azonban új tényező a világban, ennek következtében véget ér az ultra laza monetáris politikák kora.

Elmondta, valós kockázat van a világban arra, hogy a jegybankok későn reagálnak az inflációra. Májusban 5,1% volt a teljes inflációs ráta, a maginfláció emelkedése pedig tartós inflatorikus hatásokat mutat. Az infláció mérséklődése elhúzódó lehet, az éves infláció 4% körül vagy afölött lehet.

Szigorítási ciklusra készül az MNB, első lépése az Inflációs jelentés megjelenésekor várható. Effektív lépéssel fog kezdődni a szigorítási folyamat a rövid oldali kamatok alakításával. A lehető leggyorsabban akarjuk kiiktatni a tartós inflációs folyamatokat

- jelezte az MNB alelnöke. Mindez azt jelenti, hogy emelkedő hozamkörnyezetben fog működni a bankrendszer a következő időszakban. A gyors helyreállás mellet a hitelfelvevők fizetés képessége is gyorsan javul.

A törlesztési moratórium kapcsán megismételte az alelnök a Pénzügyi stabilitási jelentés fő üzenetét:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

az MNB nem hosszabbítaná meg általános jelleggel a moratóriumot. A résztevők kétharmada nincs tisztában a részvétel adósságszolgáltatra gyakorolt hatásaival, ezt az információs aszimmetriát is oldani kell.

Közben a Világgazdaság konferenciáján Matolcsy György jegybankelnök konkrétan kijelentette:

ha a Monetáris Tanács úgy dönt, már júniusban alapkamat-emelés jöhet.

Azt pedig a kormánynak még az év végén javasolhatja a jegybank, hogy a most tervezettnél sokkal kisebb legyen a 2022-es költségvetési hiány.

Fotó: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?