3 °C Budapest
Indul a szigorítás: kamatemelést lengetett be az MNB

Indul a szigorítás: kamatemelést lengetett be az MNB

2021. június 9. 11:08

A válság és a belőle való kilábalás is teljesen más most, mint a 2008-as válság során volt. Míg akkor hat év alatt, most másfél év alatt, idén nyáron térhetünk vissza a válság előtti kibocsátási szinthez, a bankrendszer pedig ennek egyértelműen a támogatója – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján. Az MNB proaktív módon és határozott lépésekkel fog fellépni az inflációs kockázatok ellen (idén 4%-os, akár afölötti infláció lehet 6% körüli növekedés mellett), biztosítva az árstabilitást – jelentette ki. Az első szigorítási lépés júniusban, az Inflációs jelentéssel együtt jöhet.

Az MNB-alelnök arról beszélt: megérte felkészülni egy újabb válságra, a koronavírus-válságban egyetlen pillanatra sem merült fel a pénzügyi stabilitás megingásának a kockázata. Sikerült elérni, hogy a bankrendszer ne a válságkezelés akadályozója, hanem támogatója legyen.

Szerinte a bankrendszer minden mutatószám alapján megőrizte stabilitását, nemzetközi összevetésben is erős tőkeelláottsággal rendelkezik, kiváló a likviditási helyzete, a hitelpiac jól teljesített, többek között 500 ezer új hitelszerződést kötöttek meg a háztartások a tavalyi évben.

Kijelentette: az előttünk álló kilábalás teljesen más lesz a korábbinál, a magas beruházási ráta (jelenleg mintegy 27-28%) és az alacsony munkanélküliségi ráta ennek fontos pillére lesz. A háztartások fogyasztási kiadása gyorsan helyreállt, a gazdasági kibocsátás pedig már idén nyáron elérheti a válság előtti szintet, szemben az előző válsággal (az előző válságban hat év kellett ehhez). A korábban várt 4-6%-kal szemben 6% körüli GDP-növekedés jöhet idén.

Az infláció azonban új tényező a világban, ennek következtében véget ér az ultra laza monetáris politikák kora.

Elmondta, valós kockázat van a világban arra, hogy a jegybankok későn reagálnak az inflációra. Májusban 5,1% volt a teljes inflációs ráta, a maginfláció emelkedése pedig tartós inflatorikus hatásokat mutat. Az infláció mérséklődése elhúzódó lehet, az éves infláció 4% körül vagy afölött lehet.

Szigorítási ciklusra készül az MNB, első lépése az Inflációs jelentés megjelenésekor várható. Effektív lépéssel fog kezdődni a szigorítási folyamat a rövid oldali kamatok alakításával. A lehető leggyorsabban akarjuk kiiktatni a tartós inflációs folyamatokat

- jelezte az MNB alelnöke. Mindez azt jelenti, hogy emelkedő hozamkörnyezetben fog működni a bankrendszer a következő időszakban. A gyors helyreállás mellet a hitelfelvevők fizetés képessége is gyorsan javul.

A törlesztési moratórium kapcsán megismételte az alelnök a Pénzügyi stabilitási jelentés fő üzenetét:

az MNB nem hosszabbítaná meg általános jelleggel a moratóriumot. A résztevők kétharmada nincs tisztában a részvétel adósságszolgáltatra gyakorolt hatásaival, ezt az információs aszimmetriát is oldani kell.

Közben a Világgazdaság konferenciáján Matolcsy György jegybankelnök konkrétan kijelentette:

ha a Monetáris Tanács úgy dönt, már júniusban alapkamat-emelés jöhet.

Azt pedig a kormánynak még az év végén javasolhatja a jegybank, hogy a most tervezettnél sokkal kisebb legyen a 2022-es költségvetési hiány.

Fotó: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38