7 °C Budapest
Indul a szigorítás: kamatemelést lengetett be az MNB

Indul a szigorítás: kamatemelést lengetett be az MNB

2021. június 9. 11:08

A válság és a belőle való kilábalás is teljesen más most, mint a 2008-as válság során volt. Míg akkor hat év alatt, most másfél év alatt, idén nyáron térhetünk vissza a válság előtti kibocsátási szinthez, a bankrendszer pedig ennek egyértelműen a támogatója – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján. Az MNB proaktív módon és határozott lépésekkel fog fellépni az inflációs kockázatok ellen (idén 4%-os, akár afölötti infláció lehet 6% körüli növekedés mellett), biztosítva az árstabilitást – jelentette ki. Az első szigorítási lépés júniusban, az Inflációs jelentéssel együtt jöhet.

Az MNB-alelnök arról beszélt: megérte felkészülni egy újabb válságra, a koronavírus-válságban egyetlen pillanatra sem merült fel a pénzügyi stabilitás megingásának a kockázata. Sikerült elérni, hogy a bankrendszer ne a válságkezelés akadályozója, hanem támogatója legyen.

Szerinte a bankrendszer minden mutatószám alapján megőrizte stabilitását, nemzetközi összevetésben is erős tőkeelláottsággal rendelkezik, kiváló a likviditási helyzete, a hitelpiac jól teljesített, többek között 500 ezer új hitelszerződést kötöttek meg a háztartások a tavalyi évben.

Kijelentette: az előttünk álló kilábalás teljesen más lesz a korábbinál, a magas beruházási ráta (jelenleg mintegy 27-28%) és az alacsony munkanélküliségi ráta ennek fontos pillére lesz. A háztartások fogyasztási kiadása gyorsan helyreállt, a gazdasági kibocsátás pedig már idén nyáron elérheti a válság előtti szintet, szemben az előző válsággal (az előző válságban hat év kellett ehhez). A korábban várt 4-6%-kal szemben 6% körüli GDP-növekedés jöhet idén.

Az infláció azonban új tényező a világban, ennek következtében véget ér az ultra laza monetáris politikák kora.

Elmondta, valós kockázat van a világban arra, hogy a jegybankok későn reagálnak az inflációra. Májusban 5,1% volt a teljes inflációs ráta, a maginfláció emelkedése pedig tartós inflatorikus hatásokat mutat. Az infláció mérséklődése elhúzódó lehet, az éves infláció 4% körül vagy afölött lehet.

Szigorítási ciklusra készül az MNB, első lépése az Inflációs jelentés megjelenésekor várható. Effektív lépéssel fog kezdődni a szigorítási folyamat a rövid oldali kamatok alakításával. A lehető leggyorsabban akarjuk kiiktatni a tartós inflációs folyamatokat

- jelezte az MNB alelnöke. Mindez azt jelenti, hogy emelkedő hozamkörnyezetben fog működni a bankrendszer a következő időszakban. A gyors helyreállás mellet a hitelfelvevők fizetés képessége is gyorsan javul.

A törlesztési moratórium kapcsán megismételte az alelnök a Pénzügyi stabilitási jelentés fő üzenetét:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az MNB nem hosszabbítaná meg általános jelleggel a moratóriumot. A résztevők kétharmada nincs tisztában a részvétel adósságszolgáltatra gyakorolt hatásaival, ezt az információs aszimmetriát is oldani kell.

Közben a Világgazdaság konferenciáján Matolcsy György jegybankelnök konkrétan kijelentette:

ha a Monetáris Tanács úgy dönt, már júniusban alapkamat-emelés jöhet.

Azt pedig a kormánynak még az év végén javasolhatja a jegybank, hogy a most tervezettnél sokkal kisebb legyen a 2022-es költségvetési hiány.

Fotó: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem