27 °C Budapest
Szeredi Gábor, retail üzletág ügyvezető igazgató, Takarékbank

Ennél jobb értékteremtő befektetés nincs 2021-ben: kölcsönből is kijön a matek

2021. május 14. 05:58

"Arra számítunk, hogy a járvány lecsengése után jelentősen megnő a hiteligény, és például a személyi kölcsönöknél az április közepéig kihelyezett volumen az év végére jelentősen megemelkedik" - árulta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Szeredi Gábor. A Takarékbank retail üzletág ügyvezető igazgatójával a lakossági hitelpiac aktualitásairól, illetve idei évben várható trendjeiről beszélgettünk.

Pénzcentrum: A MNB adatai alapján 2021 februárjában a lakosság összesen 145,86 milliárd forintnyi hitelt – babaváró (46,83 mrd), személyi hitelt (30,31 mrd), illetve lakáskölcsönt (68,72 mrd) – vett fel a bankoktól. A januári 117,25 milliárdos mélyponthoz képest ez 24,4 százalékos növekedést jelent. Mindhárom hiteltípus növekedést mutatott az év második hónapjában, viszont a legnagyobb kiugrás a személyi kölcsönök terén volt: 32,8 százalék. A friss statisztikák szerint ráadásul a trend márviusban sem tört meg. Mire számítanak az év további részében?

Szeredi Gábor: Márciusban ugrásszerűen megnőtt a hitelfelvétel január-februárhoz képest, ugyanakkor még nem minden szegmensben érte el a világjárvány előtti szintet, így van tér a növekedésre. Több, a hitelfelvétel szempontjából pozitív hatást is érzékelünk, a javuló járványadatok, a bevezetett otthonfelújítási program is kedvez a hitelfelvételi kedvnek, így további növekedést várunk az idei évben. Arra számítunk, hogy a járvány lecsengése után jelentősen megnő a hiteligény, és például a személyi kölcsönöknél az április közepéig kihelyezett volumen az év végére jelentősen megemelkedik.

Hogy alakult az év első négy hónapja a hitelek iránt kereslet szempontjából? Mely hitelek iránt tapasztalnak a vártnál erősebb, és melyek iránt gyengébb keresletet?

A személyi kölcsönöknél a hiteligénylők számában és az átlagos hitelösszegben is növekedés figyelhető meg. A jelzáloghiteleknél is nőtt a kereslet, január-februárhoz képest több mint 50 százalékkal több szerződést kötöttünk. Szintén kedvező hatást gyakorol, hogy a Takarék Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt már otthonról, kényelmesen, online is igényelhetik az ügyfeleink honlapunkon az MFSZH oldaláról is elérhető VideoBankban, nem kell elmenniük ezért egy bankfiókba.

A 2020 márciusában bevezetett THM-plafon 2021. januártól megszűnt, így pedig már ránézésre sem annyira csábítóak a banki ajánlatok. Mennyire versenyképesek a Takarékbank fogyasztási hitelei a hazai piacon?

A személyi kölcsöneink a piac legjobbjai között vannak a kondíciókat tekintve. Az átlagnál alacsonyabb hitelösszegeket is lehet igényelni, ami kedvező azoknak, akiknek csak kisebb összegre van szükségük kiadásaik finanszírozásához. A kamatkedvezmény nincs hitelösszegsávhoz kötve, így jövedelemátutalás vállalása esetén alacsony hitelösszeg esetén is jár a kedvezmény. A Takarék Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel bevezetésénél kifejezetten figyeltünk arra, hogy széles körnek elérhető legyen a termák, az elvárt jövedelem mértékét, illetve a szükséges minimálisan igényelhető hitelösszeget tekintve a bankok között a legkedvezőbb feltételeket kínáljuk.

Tavaly egyértelműen nyomon követhető volt, hogy a válság miatt jóval körültekintőbbé váltak a bankok. A Takarékbanknál mennyire szigorodtak az elbírálási kritériumok? Mikor térhet vissza a belső szabályozás a válság előtti gyakorlatra?

A pandémiás időszak elején meghozott szigorításokat már feloldottuk, ugyanakkor a megváltozott piaci körülményekre tekintettel vagyunk. Például a válságban kevésbé érintett szektorok munkavállalói majdnem azonos hitelösszeget tudnak felvenni, mint korábban, viszont a kockázatokat kezeljük. Ez egyébként ugyanúgy érdeke a hitelfelvevőnek is, hiszen neki és nekünk sem jó, ha később nem tudja törleszteni a kölcsönt.

Milyen élethelyzetben ajánlják a személyi kölcsönt?

Minden olyan élethelyzetre ajánljuk, ahol gyorsan kisebb vagy közepes összegre van szüksége valakinek, és saját maga nem tudja finanszírozni. Illetve a nagyobb összegű, többmilliós személyi kölcsönt azoknak javasoljuk, akik nem tudunk vagy nem szeretnénk ingatlanfedezetet biztosítani. Nagyon népszerű cél az otthonfelújítás, az autóvásárlás, illetve más hitelek kiváltása, racionalizálása. Korábban a különböző rendezvények, például esküvő vagy egy nászút finanszírozása is népszerű volt, azonban a járvány hatására ez átmenetileg háttérbe szorult.

Ügyfeleinknek azt javasoljuk, hogy elsősorban értékteremtő, hosszú távon megtérülő befektetésekre fordítsák a személyi kölcsönt, ilyen az otthonfelújítás, a munkához használt autó, vagy akár egy nyelvtanfolyam díja.

Ha egy háztartásnak nincs más hitele és személyi kölcsön mellett dönt, mit javasol nekik a Takarékbank, mi lehet az a hitelösszeg, amivel „normálisan együtt tudnak élni”?

Ez háztartásonként mást jelent, hiszen mindenkinek rendelkezésre álló jövedelméhez mérten kell törleszteni a kölcsönt. Minden esetben pontosan felmérjük, mi az az összeg, ami kényelmesen belefér a hitelfelvevő pénzügyi kereteibe, és nem okoz nagyobb terhet a törlesztése. Érdemes mérlegelni hitelcélonként is, fűtéskorszerűsítés vagy napelem-telepítés esetén például számolhatunk valamekkora megtakarítással is a családi költségvetés tervezésénél, így kicsivel több férhet bele a megvalósításhoz szükséges összegbe, míg például egy esztétikai felújítás esetén ez nem jelentkezik.

A személyi kölcsönökre mennyire van hatással a lakásfelújítási támogatás megjelenése? Látható, hogy az előfinanszírozás miatt növekedett például a fogyasztási hitelek átlagos nagysága?

Az átlag hitelösszeget nézve növekedés figyelhető meg. Idén év elején 20 százalékkal nőtt az átlagos hitelösszeg a tavalyihoz képest, azonban ez szegmensenként eltérő. A teljes átlag most 1,7 millió forint körül alakul. Ez a tapasztalataink szerint főleg az otthonfelújítási támogatás hatása, amit az is mutat, hogy főleg a magasabb jövedelműek igényelnek magasabb összeget. Míg a 150 ezer forintnál alacsonyabb nettó bérrel rendelkezők átlagosan 900 ezer forintos hitelt vesznek fel, ami 75 ezer forinttal több a korábbinál, addig a legalább 300 ezer forint nettó keresettel rendelkezők átlagosan 2,8 millió forint kölcsönt kérnek, ami 700 ezer forinttal magasabb a tavalyinál. A Takarékbanknál akciót is hirdettünk az előtörlesztésre, vonatkozóan támogatva az otthonfelújítási programot.

Eltörölte a kormány az egyéves határidőt a felújítási hitelt felvevők számára. Mekkora könnyebbség ez a hitelezésben a bank, illetve a hitelfelvevők számára?

A határidő eltörlése mindenképpen jelentős könnyebbség, hiszen látszik, hogy a felújítás iránti jelentős érdeklődés komoly kapacitás szükségletet von maga után a szakemberek, vállalkozók körében. A határidő eltörlése révén nyugodtabban tudják az igénylők megvalósítani a céljaikat a vállalkozókkal közösen együttműködve. A könnyítés miatt valószínűleg újabb családok döntenek a felújításról, így azzal számolunk, hogy tovább nő a hitelfelvételi kedv is.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?