24 °C Budapest
Kinek hiányzik a drága pereskedés? Így lehet egyszerűen rendezni a vitákat

Kinek hiányzik a drága pereskedés? Így lehet egyszerűen rendezni a vitákat

2018. augusztus 24. 11:30

Bárkivel előfordulhat, hogy egy használt autó új tulajdonosaként hibát észlel a járműben, és kártérítést követel az eladótól. Szintén hétköznapi eset, hogy két szomszéd arról vitázik, hogy pontosan hol húzódik a telekhatár. Hazánkban az ilyen és számos más esetben ma már lehetséges, hogy a felek pereskedés nélkül állapodjanak meg. Ezt az úgynevezett egyezségi eljárás teszi lehetővé, amely egyszerűbb, olcsóbb és lényegesen gyorsabb, mintha az érintettek bírósághoz fordulnának.

Biztosan mindenki hallott már olyan használt autó vásárlásról, amikor utólag derült fény annak rejtett hibájára, a vásárló pedig kártérítést követelt. Legtöbben erről úgy vélekednek, hogy pont az ilyen helyzetek miatt érdemes szerződést kötni, és így van lehetőség bíróság előtt jogaink érvényesítésére is. De miért választanánk a költséges, évekig eltartó, bizonytalan kimenetelű pereskedést?

Így lehet gyorsan és békésen lezárni egy ügyet

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyző Kamara (MOKK) elnöke a Pénzcentrumnak elmondta, hogy az egyezségi eljárás sokkal egyszerűbb és lényegesen gyorsabb, mintha a vitatkozó felek bírósághoz fordulnának. Éppen ezért egyre többen választják Magyarországon, ráadásul idén januártól már nemcsak a bíróságon, hanem közjegyző előtt is megköthető az egyezség polgári ügyekben.

Előfordulhat, hogy az adós nem tudja a teljes tartozását megfizetni, csak annak 80 százalékát, a hitelezőnek viszont garanciát jelent, hogy az egyezséget követően mégiscsak hozzájut a pénze jelentős részéhez, ráadásul gyorsan, egy végrehajtható végzéssel

- említette példaként a MOKK elnöke.

Az egyezségi eljárásban hozott végzés ugyanis lényegesen erősebb biztosítékot jelent a szintén önkéntességen alapuló mediációnál (közvetítői eljárás), mert ha valamelyik fél nem tartja be az egyezségben foglaltakat, akkor vele szemben közvetlen végrehajtásnak is helye lehet, legyen szó pénzkövetelésről vagy meghatározott cselekvésről.

Milyen vitáknál választható a közjegyző előtti egyezségi eljárás?

A pereskedés további hátránya, hogy a bíróság előtti eljárás során bizonyítást kell lefolytatni. Használt autó vásárlása esetén például bizonyítékokat kell felmutatni többek között a hiba okának keletkezési körülményeiről valamint a javítás valós költségeiről, így könnyen lehet, hogy a szakértői vizsgálat elvégzéséig az autó használhatatlan marad.

Az egyezségi eljárás keretében a hibát utólag felfedező vásárló előállhat olyan javaslattal, hogyha kedvezményt kap az autó árából, cserébe eláll minden további igényérvényesítéstől, akkor is, ha újabb hibára derül fény. Egy ilyen, az autóvásárláshoz kapcsolódó vita tipikus esete a közjegyző előtti egyezségi eljárásnak, amelynek eredményeképpen komoly garanciákhoz jut mindkét fél.

További példaként említhető, ha telekvásárlás esetén az egyik szomszéd - akár évek múltán - vitatni kezdi a telekhatár pontos helyét. Ekkor megállapodhatnak abban, hogy arrébb teszik a határt, egyezségüket pedig a közjegyző végzéssel jóváhagyja. A közjegyző végzésével jóváhagyott egyezség a bíróság által jóváhagyott egyezséggel azonos hatályú.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az eljárás akkor is szóba jöhet, ha az örökösök és a hagyatéki hitelező - akinek az örökhagyó tartozott -, vagy az örökösök egymást közt nem tudnak megállapodni a hagyatéki tárgyaláson. Ha nem akarnak pereskedni, lehetőségük van a vitájukat a közjegyző előtti egyezségi eljárásban rendezni.

Egyre több az egyezség, de nem mindig van rá lehetőség

Azzal, hogy peren kívüli egyezségi eljárást már közjegyző előtt is le lehet folytatni, növekedhet hazánkban a korábban évente 100-150-re tehető egyezségi ügyek száma. Mivel a közjegyzői irodák behálózzák az egész országot - nagyjából 20 kilométerenként található egy - ez a lehetőség mindenki számára egyszerűen hozzáférhető.

Alapvetően vagyonjogi ügyekben van lehetőség az eljárásra, akkor, ha annak tárgyáról a felek szabadon rendelkezhetnek. További feltétel, hogy legalább az egyik fél rendelkezzen belföldi lakóhellyel, illetve székhellyel

- hangsúlyozta Tóth Ádám.

Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor nem lehet közjegyző előtt egyezséget kötni: többek között személyi állapotot érintő és egyéb családjogi tárgyú, végrehajtási, munkaügyi, állami vagyonnal kapcsolatos vagy olyan ügyben, amelyben külföldi anyagi jogot kell alkalmazni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 14:34
Vakmajom szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Better Call Saul cím amerikai tévésorozat átformált...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05