Kinek hiányzik a drága pereskedés? Így lehet egyszerűen rendezni a vitákat

2018. augusztus 24. 11:30

Bárkivel előfordulhat, hogy egy használt autó új tulajdonosaként hibát észlel a járműben, és kártérítést követel az eladótól. Szintén hétköznapi eset, hogy két szomszéd arról vitázik, hogy pontosan hol húzódik a telekhatár. Hazánkban az ilyen és számos más esetben ma már lehetséges, hogy a felek pereskedés nélkül állapodjanak meg. Ezt az úgynevezett egyezségi eljárás teszi lehetővé, amely egyszerűbb, olcsóbb és lényegesen gyorsabb, mintha az érintettek bírósághoz fordulnának.

Biztosan mindenki hallott már olyan használt autó vásárlásról, amikor utólag derült fény annak rejtett hibájára, a vásárló pedig kártérítést követelt. Legtöbben erről úgy vélekednek, hogy pont az ilyen helyzetek miatt érdemes szerződést kötni, és így van lehetőség bíróság előtt jogaink érvényesítésére is. De miért választanánk a költséges, évekig eltartó, bizonytalan kimenetelű pereskedést?

Így lehet gyorsan és békésen lezárni egy ügyet

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyző Kamara (MOKK) elnöke a Pénzcentrumnak elmondta, hogy az egyezségi eljárás sokkal egyszerűbb és lényegesen gyorsabb, mintha a vitatkozó felek bírósághoz fordulnának. Éppen ezért egyre többen választják Magyarországon, ráadásul idén januártól már nemcsak a bíróságon, hanem közjegyző előtt is megköthető az egyezség polgári ügyekben.

Előfordulhat, hogy az adós nem tudja a teljes tartozását megfizetni, csak annak 80 százalékát, a hitelezőnek viszont garanciát jelent, hogy az egyezséget követően mégiscsak hozzájut a pénze jelentős részéhez, ráadásul gyorsan, egy végrehajtható végzéssel

- említette példaként a MOKK elnöke.

Az egyezségi eljárásban hozott végzés ugyanis lényegesen erősebb biztosítékot jelent a szintén önkéntességen alapuló mediációnál (közvetítői eljárás), mert ha valamelyik fél nem tartja be az egyezségben foglaltakat, akkor vele szemben közvetlen végrehajtásnak is helye lehet, legyen szó pénzkövetelésről vagy meghatározott cselekvésről.

Milyen vitáknál választható a közjegyző előtti egyezségi eljárás?

A pereskedés további hátránya, hogy a bíróság előtti eljárás során bizonyítást kell lefolytatni. Használt autó vásárlása esetén például bizonyítékokat kell felmutatni többek között a hiba okának keletkezési körülményeiről valamint a javítás valós költségeiről, így könnyen lehet, hogy a szakértői vizsgálat elvégzéséig az autó használhatatlan marad.

Az egyezségi eljárás keretében a hibát utólag felfedező vásárló előállhat olyan javaslattal, hogyha kedvezményt kap az autó árából, cserébe eláll minden további igényérvényesítéstől, akkor is, ha újabb hibára derül fény. Egy ilyen, az autóvásárláshoz kapcsolódó vita tipikus esete a közjegyző előtti egyezségi eljárásnak, amelynek eredményeképpen komoly garanciákhoz jut mindkét fél.

További példaként említhető, ha telekvásárlás esetén az egyik szomszéd - akár évek múltán - vitatni kezdi a telekhatár pontos helyét. Ekkor megállapodhatnak abban, hogy arrébb teszik a határt, egyezségüket pedig a közjegyző végzéssel jóváhagyja. A közjegyző végzésével jóváhagyott egyezség a bíróság által jóváhagyott egyezséggel azonos hatályú.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az eljárás akkor is szóba jöhet, ha az örökösök és a hagyatéki hitelező - akinek az örökhagyó tartozott -, vagy az örökösök egymást közt nem tudnak megállapodni a hagyatéki tárgyaláson. Ha nem akarnak pereskedni, lehetőségük van a vitájukat a közjegyző előtti egyezségi eljárásban rendezni.

Egyre több az egyezség, de nem mindig van rá lehetőség

Azzal, hogy peren kívüli egyezségi eljárást már közjegyző előtt is le lehet folytatni, növekedhet hazánkban a korábban évente 100-150-re tehető egyezségi ügyek száma. Mivel a közjegyzői irodák behálózzák az egész országot - nagyjából 20 kilométerenként található egy - ez a lehetőség mindenki számára egyszerűen hozzáférhető.

Alapvetően vagyonjogi ügyekben van lehetőség az eljárásra, akkor, ha annak tárgyáról a felek szabadon rendelkezhetnek. További feltétel, hogy legalább az egyik fél rendelkezzen belföldi lakóhellyel, illetve székhellyel

- hangsúlyozta Tóth Ádám.

Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor nem lehet közjegyző előtt egyezséget kötni: többek között személyi állapotot érintő és egyéb családjogi tárgyú, végrehajtási, munkaügyi, állami vagyonnal kapcsolatos vagy olyan ügyben, amelyben külföldi anyagi jogot kell alkalmazni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 21. 18:27
A hét híreit még átjárta a múlt héten bejelentett adóemelés. Milyen hatása lehet a tranzakciós illet...
Holdblog  |  2024. július 21. 09:14
Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlv...
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem