12 °C Budapest
Ennyi hitelt vesznek fel az egyetemisták

Ennyi hitelt vesznek fel az egyetemisták

Pénzcentrum
2014. szeptember 2. 11:10

Töretlen a népszerűsége a Diákhitelnek, a szeptember 15-ig tartó első hiteligénylési hullámnak még csak a közepén vagyunk, azonban máris közel négyezer-ötszáz igénylést adtak le a hallgatók. A legtöbben idén is a gazdasági egyetemekről, a Corvinusról, a BGF-ről és a BKF-ről jelentkeztek.

Ugyan még két hét van az első hiteligénylési határidőig, ennek ellenére már 2735 Diákhitel2 hiteligénylés érkezett be a Diákhitel Központhoz, a teljes igényelt összeg így eléri a 688 millió forintot. A Diákhitel1 is népszerű, összesen 1602 kérelmet adtak be a hallgatók mintegy 72 millió forint összértékben.

A tavalyi tanévben a jogosultak 17 százaléka élt valamelyik Diákhitel konstrukcióval, a legtöbben Budapesten és környékén élő hallgatók közül vették igénybe a kölcsönt. A konstrukció a gazdasági intézmények tanulói között a legnépszerűbb, a BGF és a Corvinus mind a két hiteltípus esetén szerepel a legtöbb hitelt felvevők toplistájában.

Várható-e további kamatcsökkentés?

"A Diákhitel1 kamatainak további csökkentése három tényezőtől függ" - tudtuk meg Bugár Csaba vezérigazgatótól. Ha ezekben javulás következik be, akkor a kamatok is csökkenhetnek a jövőben.

  • 1. A netbanki megoldással a működési költségeket próbálja csökkenteni, ezek lecsapódhatnak a kamatok mértékében is.
  • 2. Fontos a nemfizető hitelek arányának csökkentése is, ha ezt sikerül csökkenteni, akkor ez a kamat csökkenését segítheti elő.
  • 3. A Diákhitel Központ hitelezői felé lényeges Magyarország országkockázata is, egy felminősítésnek köszönhetően az ügyfelek is jól járhatnak.


A Diákhitel1 esetén a felvett összeg havi átlaga 44 ezer forintra rúg, míg a Diákhitel2 esetén 45 ezer forintot tesz ki az igényelt összeg átlaga.

Gyakran felmerülő problémák az igényléskor:

  • Saját bankszámlaszám hiánya
  • Egyszer kell igényelni, sokan félévente újra benyújták az igénylést
  • Személyi azonosító, lakcímkártya vagy adókártya hiánya
  • Diákhitel Direkt hozzáférés regisztrációja
  • A szak megnevezését nem tudják a hallgatók
  • Diákhitel2 esetén nem ismerik a képzési díj pontos összegét

A Diákhitel Direkt rendszer egyébként a bankok netbank rendszeréhez hasonló online elérési felület. Ennek regisztrációja egyszerűsödni fog, az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően már az ügyfelek 30 százaléka regisztrált. Érdekes, hogy igen népszerű a bankkártyás hiteltörlesztés.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Diákhitel2 esetén a legnagyobb bankkártyával egyben kifizetett összeg 574 ezer, míg a Diákhitel1-nél 2,4 millió forint volt.

Az elsődleges oka, hogy közkedvelt a bankkártyás törlesztés, hogy míg az átutalásokért a bankok díjat számítanak fel, addig a bankkártyás fizetés a bankszámlacsomagok többségénél ingyenes tranzakciónak számít.

Mi a különbség a két Diákhitel konstrukció között?

A Diákhitel1 szabadon felhasználható kölcsön, aminek a kamatlába most 5,75 százalék, amit a Diákhitel Központ határoz meg.

Ezzel szemben a Diákhitel2 fix, két százalékos kamatozású, igaz, csak tandíjat finanszírozhat a hallgató belőle, a pénzt egyenesen a felsőoktatási intézménynek utalja a Diákhitel Központ.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?