10 °C Budapest

Mikor vegyek fel személyi kölcsönt? A szakértő válaszol

Pénzcentrum
2013. október 25. 05:32

Kiemelten foglalkozott a személyi kölcsönökkel a Pénzcentrum.hu az elmúlt napokban. Arra kértük olvasóinkat, ha van kérdésük a témával kapcsolatban, írják meg nekünk, hogy megszerezzék azokat az ismereteket, amelyekkel felvértezve rálelhetnek a nekik legmegfelelőbb hitelre. A kérdésekre a Cofidis szakértői válaszoltak.


Engem a "..Felújításra szorulhat a régi lakás...." rész érdekelne, és megpróbálom röviden leírni a kérdéseim. Amikor megszűnik a bejelentett munkahely, de fizetem továbbra is a törlesztőt időben - mi történik a hitellel?

Mi történik, ha a munkahelyem "megszűnik" de persze csak papíron? Tehát továbbra is tudom fizetni a havi törlesztőt, csak a nem igazolt bejelentett fizetésből. Ha jól tudom, van olyan bank, aki felmondja a törlesztőt, de van, aki nem törődik ezzel, amíg időben fizetem a részleteket.

A legtöbb bank a hitel elbírálásakor bejelentett jövedelmet kér, hiszen a személyi kölcsön az ú.n. fedezetlen kölcsönök kategóriájába tartozik. Vannak olyan pénzintézetek, ahol nem feltétel a jövedelemigazolás, de az általános tapasztalat az, hogy itt nem a legjobb feltételekkel tudnak kölcsönhöz jutni az ügyfelek. Ha valakinek a hitelfelvétel pillanatában van bejelentett jövedelme, de a törlesztés alatt megszűnik a munkaviszonya, viszont továbbra is képes fizetni, akkor a banktól függ, hogy elfogadja-e a helyzetet vagy sem, a Cofidis számára például az az elsődleges, hogy minden hónapban beérkezzen az elvárt havi törlesztőrészlet.

71 éves nyugdíjas vagyok, néhány éve fent van a nevem a BAR-listán. Családi okok miatt szükségem lenne kb. 500 ezer forintra. Mit tanácsolnak, honnan kérjek hitelt? Az én koromban egyáltalán adnak még?

A KHR listán (korábbi nevén BAR listán) való szereplés még nem feltétlenül kizáró ok. Kizáró ok akkor, ha valaki aktív adósként szerepel ezen a listán. Magyarán, ha a késedelembe esett tartozását nem fizette vissza, vagy legalább a késedelmes részt nem fizette be. Ebben az esetben valószínűleg minden Magyarországon legálisan működő pénzintézet el fogja utasítani. Hiszen ez azt jelenti, hogy van olyan követelés Önnel szemben, amit egy korábbi hitelezőjének nem tud visszafizetni. Ez a tilalom nem csak a pénzintézetek miatt van életben, de a hatóságok sem javasolják a bankoknak ilyen ügyfeleknek történő hitelnyújtást, hiszen ezzel a további eladósodást próbálják megakadályozni. Amennyiben visszafizette lejárt, vagy késedelmes tartozását, úgy passzív státuszban kell, hogy legyen a KHR (régi nevén BAR) listán. Ez esetben kaphat kölcsönt. A pénzintézetek adnak kölcsönt a nyugdíjasoknak is, az életkor nem kizáró ok.

Van egy több százezres hitelkártya tartozásom, amit már nem tudok fizetni mivel elveszítettem a munkámat. Próbáltam kedvezményt kérni a bankomtól, de nem kaptam. Személyi kölcsönt se kapok, mivel nincs fizetésem. Mit tudok tenni ebben a helyzetben?

Ez esetben mindenképpen a bankjával kell megegyezésre törekedni. Nekik indokolt esetben érdekük lehet az Ön ügyének valamilyen módon történő rendezése. Függetlenül az Ön egyéni helyzetétől azt mindenképpen javasolnánk, hogy a hitelkártya adósságát az adott pénzintézetnél személyi kölcsönre váltsa át. A személyi kölcsönök kamatai ugyanis általában véve jóval kedvezőbbek a hitelkártya kamatoknál. Így az Ön hitelének terhei is csökkenthetőek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiekben elmondottak azonban a piaci átlagos kamatokat veszik figyelembe, ezért érdemes megtudni, hogy adott banknál, adott kártyának mekkora a THM-je és ehhez képest egy személyi kölcsönnek mekkora a THM-je.

Kérem, válaszoljanak a kérdésemre! Unokám most fog érettségizni, de félek, hogy nem tudom kifizetni a szükséges tandíjat, hogy egyetemre menjen. Egyedül nevelem, így máshonnan segítségre nem számíthatunk. A diákhitelt mindenképp felveszi a fiú, de kell pénz még albérletre, könyvekre, amit úgy érzem, nem győzök. A gyerek ugyan munkát vállalna, ebből fizetné az esetlegesen nevemre felvett kölcsönt. Nyugdíjasként mekkora összegre számíthatok, mennyit kellene visszafizetnem?

Ön számára a személyi kölcsön jó választás lehet, melynek hitelösszegét elsősorban az határozza meg, hogy mekkora a nyugdíja, milyen esetleges egyéb hiteleket fizet abból, ill. milyen folyó kiadásai vannak. Kérem, nézze át részletesen a bankok ajánlatait és érdemes figyelni a THM-re, mint a hitel költségét jó mutató mérőszámra, amellyel összehasonlíthatóak különböző bankok ajánlatai. Vannak olyan weboldalak, amelyek összehasonlítják a különböző hitelintézetek ajánlatait. Érdemes még odafigyelni arra, hogy a hitel felvétele mellé milyen egyéb szolgáltatás igénybevételét írja elő esetleg egy bank pl. számlavezetést, vagy jövedelem átutalását az adott bankhoz, mert ezek költségeivel még számolni kell a futamidő során.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Holdblog  |  2024. április 21. 06:59
Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink...
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 16:08
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 15:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm