19 °C Budapest

Mikor vegyek fel személyi kölcsönt? A szakértő válaszol

Pénzcentrum
2013. október 25. 05:32

Kiemelten foglalkozott a személyi kölcsönökkel a Pénzcentrum.hu az elmúlt napokban. Arra kértük olvasóinkat, ha van kérdésük a témával kapcsolatban, írják meg nekünk, hogy megszerezzék azokat az ismereteket, amelyekkel felvértezve rálelhetnek a nekik legmegfelelőbb hitelre. A kérdésekre a Cofidis szakértői válaszoltak.


Engem a "..Felújításra szorulhat a régi lakás...." rész érdekelne, és megpróbálom röviden leírni a kérdéseim. Amikor megszűnik a bejelentett munkahely, de fizetem továbbra is a törlesztőt időben - mi történik a hitellel?

Mi történik, ha a munkahelyem "megszűnik" de persze csak papíron? Tehát továbbra is tudom fizetni a havi törlesztőt, csak a nem igazolt bejelentett fizetésből. Ha jól tudom, van olyan bank, aki felmondja a törlesztőt, de van, aki nem törődik ezzel, amíg időben fizetem a részleteket.

A legtöbb bank a hitel elbírálásakor bejelentett jövedelmet kér, hiszen a személyi kölcsön az ú.n. fedezetlen kölcsönök kategóriájába tartozik. Vannak olyan pénzintézetek, ahol nem feltétel a jövedelemigazolás, de az általános tapasztalat az, hogy itt nem a legjobb feltételekkel tudnak kölcsönhöz jutni az ügyfelek. Ha valakinek a hitelfelvétel pillanatában van bejelentett jövedelme, de a törlesztés alatt megszűnik a munkaviszonya, viszont továbbra is képes fizetni, akkor a banktól függ, hogy elfogadja-e a helyzetet vagy sem, a Cofidis számára például az az elsődleges, hogy minden hónapban beérkezzen az elvárt havi törlesztőrészlet.

71 éves nyugdíjas vagyok, néhány éve fent van a nevem a BAR-listán. Családi okok miatt szükségem lenne kb. 500 ezer forintra. Mit tanácsolnak, honnan kérjek hitelt? Az én koromban egyáltalán adnak még?

A KHR listán (korábbi nevén BAR listán) való szereplés még nem feltétlenül kizáró ok. Kizáró ok akkor, ha valaki aktív adósként szerepel ezen a listán. Magyarán, ha a késedelembe esett tartozását nem fizette vissza, vagy legalább a késedelmes részt nem fizette be. Ebben az esetben valószínűleg minden Magyarországon legálisan működő pénzintézet el fogja utasítani. Hiszen ez azt jelenti, hogy van olyan követelés Önnel szemben, amit egy korábbi hitelezőjének nem tud visszafizetni. Ez a tilalom nem csak a pénzintézetek miatt van életben, de a hatóságok sem javasolják a bankoknak ilyen ügyfeleknek történő hitelnyújtást, hiszen ezzel a további eladósodást próbálják megakadályozni. Amennyiben visszafizette lejárt, vagy késedelmes tartozását, úgy passzív státuszban kell, hogy legyen a KHR (régi nevén BAR) listán. Ez esetben kaphat kölcsönt. A pénzintézetek adnak kölcsönt a nyugdíjasoknak is, az életkor nem kizáró ok.

Van egy több százezres hitelkártya tartozásom, amit már nem tudok fizetni mivel elveszítettem a munkámat. Próbáltam kedvezményt kérni a bankomtól, de nem kaptam. Személyi kölcsönt se kapok, mivel nincs fizetésem. Mit tudok tenni ebben a helyzetben?

Ez esetben mindenképpen a bankjával kell megegyezésre törekedni. Nekik indokolt esetben érdekük lehet az Ön ügyének valamilyen módon történő rendezése. Függetlenül az Ön egyéni helyzetétől azt mindenképpen javasolnánk, hogy a hitelkártya adósságát az adott pénzintézetnél személyi kölcsönre váltsa át. A személyi kölcsönök kamatai ugyanis általában véve jóval kedvezőbbek a hitelkártya kamatoknál. Így az Ön hitelének terhei is csökkenthetőek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fentiekben elmondottak azonban a piaci átlagos kamatokat veszik figyelembe, ezért érdemes megtudni, hogy adott banknál, adott kártyának mekkora a THM-je és ehhez képest egy személyi kölcsönnek mekkora a THM-je.

Kérem, válaszoljanak a kérdésemre! Unokám most fog érettségizni, de félek, hogy nem tudom kifizetni a szükséges tandíjat, hogy egyetemre menjen. Egyedül nevelem, így máshonnan segítségre nem számíthatunk. A diákhitelt mindenképp felveszi a fiú, de kell pénz még albérletre, könyvekre, amit úgy érzem, nem győzök. A gyerek ugyan munkát vállalna, ebből fizetné az esetlegesen nevemre felvett kölcsönt. Nyugdíjasként mekkora összegre számíthatok, mennyit kellene visszafizetnem?

Ön számára a személyi kölcsön jó választás lehet, melynek hitelösszegét elsősorban az határozza meg, hogy mekkora a nyugdíja, milyen esetleges egyéb hiteleket fizet abból, ill. milyen folyó kiadásai vannak. Kérem, nézze át részletesen a bankok ajánlatait és érdemes figyelni a THM-re, mint a hitel költségét jó mutató mérőszámra, amellyel összehasonlíthatóak különböző bankok ajánlatai. Vannak olyan weboldalak, amelyek összehasonlítják a különböző hitelintézetek ajánlatait. Érdemes még odafigyelni arra, hogy a hitel felvétele mellé milyen egyéb szolgáltatás igénybevételét írja elő esetleg egy bank pl. számlavezetést, vagy jövedelem átutalását az adott bankhoz, mert ezek költségeivel még számolni kell a futamidő során.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 16:00
Ezentúl a Magyar Telekom előfizetőinek is elérhető a HGTV.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33