4 °C Budapest

Személyi kölcsön? Mikor érdemes, mikor kell felvenni?

Pénzcentrum
2013. október 21. 05:34

Magyarországon szinte mindegyik bank kínál személyi kölcsönöket. A termék népszerűsége nem véletlen: a gyors ügyintézés és a közel azonnali pénzhez jutás lehetősége sokak számára jelent megoldást váratlan esetek, családi kiadás esetén, valamilyen értékesebb háztartási cikk vásárlásánál, sőt, akár adósságrendezéshez is.

Az elmúlt másfél-két évben jelentősen csökkent a hiteltörlesztők aránya: míg 2011 végén a 18-69 évesek 53 százaléka volt adós, addig 2013 őszén a lakosság 43 százaléka törleszt valamilyen hitelt. Az elmúlt egy évben felvett hitelek tekintetében a lakosság egyötöde igényelt valamilyen kölcsönt, elsősorban hitelkártya által igénybe vehető, áruhitel, folyószámlahitel és személyi hitel formájában - derül ki a Cofidis Hitel Monitor harmadik negyedéves felméréséből.

Személyi kölcsönt jelenleg a lakosság tizede törleszt: nem véletlen, hogy a bankok, pénzügyi szolgáltatók számára kiemelt fontosságú termék a személyi kölcsön: a legtöbb hitelintézet kínál ilyen pénzügyi megoldást ügyfelei számára.

Mit kell tudnunk a személyi kölcsönökről?

A személyi kölcsön általában szabad felhasználású, azaz nem célhoz kötött, vagyis bármilyen célra - például rendkívüli kiadások fedezése, nagyobb események lebonyolítása - felhasználható, jellemzően rövid- vagy középlejáratú, általában fedezet nélküli kölcsön. A kölcsön forintban igényelhető. Összege jellemzően százezer forinttól ötmillió forintig terjed.

A futamidő rugalmas, általában 12-72 hónap. A kölcsön a legtöbb banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető, de adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető.

Vannak azonban olyan személyi kölcsönök, amelyeknek célja előre meghatározott. Ezek leggyakrabban valamely tartós fogyasztási cikk vásárlására, vagy például utazásra szólnak. Fontos tudni, hogy a jogszabályok szerint a személyi kölcsönök esetében a THM (teljes hiteldíj mutató) nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.


Milyen célra érdemes személyi kölcsönt felvenni?

A személyi kölcsönök fontos jellemzője, hogy a bank a kölcsön felhasználását utólag általában nem ellenőrzi (igaz, vannak olyan célhoz kötött személyi kölcsönök, ahol kérnek számlát a hitelösszeg felhasználásáról - például a lakásfelújításnál). Ez azt jelenti, hogy a személyi kölcsön gyorsan és hatékonyan segítheti felvevőjét váratlan esetek, családi kiadás (például egy esküvő) esetén, de jól jöhet valamilyen értékesebb háztartási cikk vásárlásánál, autóvásárlásnál, sőt, egyes esetekben adósságrendezéshez is felhasználhatjuk.

Meglévő drága hiteleket érdemes lehet kiváltani személyi kölcsönből, ha ahhoz olcsón jutunk hozzá. A személyi kölcsönöknél olcsónak a 20-21 százalék körüli THM-ek számítanak (tegyük hozzá: a magyar piacon is találhatunk ennél olcsóbb, 16-20 százalékos THM-mel rendelkező termékeket is), amihez sokszor több feltételt is teljesítenie kell az ügyfeleknek. Más kölcsönök (különféle szolgáltatóknak fizetett áruhitelek, hitelkártya és folyószámlahitelek, valamint személyi kölcsönök) kiváltása jó ötlet lehet, hogy összességében kisebb törlesztővel, egyszerűbb ügyintézéssel legyen rendezhető havonta a tartozás.

Kérdezz Te is a szakértőktől!
A Pénzcentrum.hu ezúttal is lehetőséget biztosít arra, hogy bárki kérdést tegyen fel szakértőnknek a személyi kölcsönökkel kapcsolatban. A kérdéseket a penzcentrum@penzcentrum.hu email címre várjuk 2013. október 22-én 12 óráig. A szakértő válaszait október 25-én közöljük!


Akár több millió forint esetén is érdemes személyi kölcsönt kérni, de a magasabb hitelösszeg esetén és hosszabb futamidőre érdemes összehasonlítani a jelzáloghitel ajánlatokkal. Fedezetként felajánlható ingatlan nélkül persze ez nem lehetséges, de akinek van háza, lakása az is dönthet a személyi kölcsön mellett, hiszen nincs hónapos ügyintézési idő és magas kezdeti költség.

Mire figyeljünk, ha személyi kölcsönt veszünk fel?

Mivel a személyi kölcsönt készpénzben kapjuk meg, és arra költhetjük el, amire csak akarjuk, több csapdát is rejthet - hiszen könnyen elkölthetjük olyan dolgokra, amiket akár nélkülözni is tudnánk. A kölcsön után a kamaton felül egyéb költségeket is felszámolhat a bank, ezért alaposan tanulmányozzuk át a hitelszerződést még az aláírása előtt!

Alaposan olvassuk el a bank termék-tájékoztatóit, Üzletszabályzatát, az Általános Szerződési Feltételeket! Ha nem értünk valamit, kérdezzük az ügyintézőt! Kérdezzünk rá, hogy milyen, a THM-ben nem szereplő költségeket kell fizetni, és melyek azok a költségek, amelyek a futamidő alatt változhatnak!

Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket és jövedelmünk esetleges csökkenésének lehetőségét! Alaposan nézzünk körül a bankok, pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között! Azt is mérlegeljük, hogyan tudjuk intézni a hitellel, a törlesztéssel kapcsolatos ügyeinket. Az online ügyintézés például jelentősen csökkentheti a költségeket, sőt, vannak olyan hitelek is, amelyek kifejezetten a netes ügyintézés miatt jelentenek kedvezőbb feltételeket.

Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, míg előre meg nem tervezzük, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni. Hasonlítsuk össze az ajánlatokat THM segítségével, vagy használjuk az online elérhető hitelkalkulátor programokat, illetve a termék-összehasonlító táblázatokat.

Ügyeljünk arra, hogy hitelünk törlesztőrészleteit mindig időben fizessük meg, mert az elhanyagolt kölcsönök hamar problémás adóssággá válhatnak. A személyi kölcsönöknél kiemelten fontos, hogy időben törlesszünk, semmiképp se csússzunk ki a törlesztési határidőkből!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10