15 °C Budapest

Időben lépett az ügyes devizahiteles: 10 ezrek ütik a markát

Pénzcentrum
2013. február 20. 15:10

Ritkán kapunk ilyen pozitív olvasói levelet, de Viktor mindenen túltett. A levélben arról számolt be olvasónk, hogy a végtörlesztés idején lapunknak köszönhetően váltotta ki devizahitelét egy olyan kedvező forint kölcsönre, aminek köszönhetően ma 10 ezerrel fizet kevesebbet havonta. Igaz, hogy a pénzt leginkább szórakozásra költik, de úgy érzik nagyban javult az életük oldalunknak köszönhetően. A történet mindenkinek tanulságos lehet, hiszen a legelső lehetőségre is bátran lecsaptak, reálisan értékelték pénzügyi helyzetüket és felismerték a lehetőséget, amiről sokan lecsúsztak.

A végtörlesztés 2011 szeptemberi bejelentése után hetekig vártunk a "forinthitel-háború" kitörését. Azt feltételeztük, hogy a hitelintézetek, melyek nem érintetek a devizahitelezésben majd olcsó forintkölcsönökkel csábítják a végtörlesztőket. Ha ez megtörtént volna, akkor a nagyobb bankoknak is érdekük lehetett volna a kamatcsökkentés, hiszen ha már mindenképp elveszíti devizahiteleseit legalább új forinthiteles ügyfeleket szerezhettek volna.

Az első lépést a Somogy takarék tette meg, 8,37 százalékos THM-el hirdették meg akciós kölcsönüket.Erről elsőként a Pénzcentrum.hu számolt be, 2011 október 6-án. Ekkor a véleményünket is leírtuk, miszerint a takaréknak nem lehet túl sok forrása a hitelezés bővítésére, tőkeemelés nélkül jelentős számú ügyfelet nem tud befogadni.

Viktor beszámolója szerint még aznap felhívta a hitelintézetet, ahol felvették az adatait, és biztatták, hogy bekerülhet a programba, annak ellenére is, hogy elsősorban a környékbeli adósokat várja a Takarék.

2011. október 12-én számoltunk be oldalunkon arról, hogy a Somogy takarék visszakozott és már nem elérhető a kedvező kamatozású kölcsön.
Viktor leveléből kiderül, hogy ekkor már ő sem reménykedett és tovább nézelődött, milyen lehetősége lenne kiváltani hitelét. És, ahogy mi is, ő is rájött, a bankok nem fognak olcsó hiteleket nyújtani azoknak, akik nem tudják kifizetni a tartozásukat zsebből. Csak a gazdagok kiváltsága lett a végtörlesztés.

Sokan máig jogosan gondolják így, de Viktort még decemberben felhívták a hitelintézettől, hogy megkapja a kölcsönt. Szerencséje volt, hogy azonnal telefonált. Januárban egyszer utazott le a Balatonra, ahol még egy lángos is belefért a családi séta közben, hiszen az ügyintézés hamar megvolt. Minden szükséges papírt magukkal vittek Budapestről. Azóta sem járt a takarékban, de az ottani számlájára megy a fizetésének egy része, amiből a törlesztőrészletet fizeti, ami most 10 ezer forinttal kevesebb, mint amikor még frankhitele volt.

És itt még nincs vége. Azért ragadott épp most tollat, hogy elmesélje, tovább csökkenhet a törlesztőrészlete idén. A alapkamat egy év alatt 1,25 százalékponttal csökkent, ezzel a Somogy takarék hitele is olcsóbb lett, hiszen az a buborhoz van kötve, így újabb ezresek maradnak a zsebekben és Viktor is többet költhet a családjára.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 6. 16:27
Elhunyt hétfn Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas és Kovács László-Zsigmond Vilmos életmdíjas magyar o...
Bankmonitor  |  2022. október 6. 15:14
A rezsiszabályok átalakítása hatással van az ingatlanpiacra: az energiatakarékos, modern otthonok fe...
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?