Pár órájuk maradt a devizahiteles közszolgáknak

Pénzcentrum
2012. szeptember 28. 12:32

Máig köthetik meg a devizahiteles közszolgák az árfolyamrögzítéssel kapcsolatos szerződésüket, ha egyszeri állami támogatásban is szeretnének részesülni. A több százezer forintot is érő egyszeri, vissza nem térítendő támogatás feltétele, hogy még 2011-ben bejelentették végtörlesztési igényüket a közalkalmazottak. A jogosultaknak szeptember 30-ig van lehetőségük bankfiókjukban megkötni a szerződést, ha szeretnék a támogatást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hétvégén zárva vannak a bankfiókok, így máig van lehetősége a vissza nem térítendő támogatásban reménykedő devizahiteleseknek kérni az árfolyamrögzítést. Az eredeti árfolyamrögzítésről szóló törvényben még július 1-ben határozták meg ezt a határidőt, később ezt módosították szeptember 30-ra. 

 

3/A. § Amennyiben a közszférában dolgozó a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 2011. december 30-án hatályos 200/B. §-a szerinti végtörlesztésre jogosult volt, erre vonatkozóan 2011. december 30-ig írásbeli igénybejelentést tett, és ezen igényéről munkáltatóját is tájékoztatta, valamint 2012. szeptember 30-ig gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződést köt, részére a magyar állam egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújt, amelynek mértéke 2012. február 1-je és a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának kezdete - de legkésőbb a 2012 júliusában fizetendő törlesztőrészlet esedékessége - közötti időszak alatt esedékes törlesztőrészlete és a Módtv. 1. § (5) bekezdése által megállapított 1. § (2) bekezdés szerinti rögzített árfolyam alapján fizetendő törlesztőrészlete közötti különbség. A támogatást a fennálló devizakölcsön-tartozás előtörlesztésére kell a pénzügyi intézmény részére átutalni. A pénzügyi intézmény a vissza nem térítendő támogatás elszámolására tekintettel előtörlesztési díjat nem számíthat fel.


Be kellett jelenteniük a végtörlesztési kérelmüket azon közszolgáknak, akik szeretnének állami támogatást kapni. Nemcsak a hitelintézetnél kellett kitölteni a nyomtatványt, hanem erről a munkáltatót is tájékoztatni kellett - áll a törvényjavaslatban. Ez azt is jelenti, hogy azok, akik valamiért nem voltak jogosultak a végtörlesztésre nem is kaphatnak állami támogatást, annak ellenére, hogy kérnek árfolyamrögzítést.

A közszférában dolgozók vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha 2011. december 30-ig a hitelezőnél, valamint a munkáltatónál bejelentették végtörlesztési szándékukat, de azt nem tudták teljesíteni és helyette az árfolyamrögzítést választják. A támogatás 2012. február 1-től a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó keretszerződés megkötéséig, de legkésőbb 2012. július 1-ig tartó időszakra eső, a rögzített árfolyamot meghaladó törlesztési kötelezettséggel egyezik meg.


Mennyi a támogatás?

 

Az öt példahitelünknél megnéztük, hogy mennyit jelenthet a vissza nem térítendő támogatás. Ennek értelmében egyszeri juttatásként megkapják a fix árfolyam és a piaci árfolyam közötti törlesztőrészlet különbséget az adósok. Ez a kis mini végtörlesztés több százezer forint is lehet, a következő táblázatban a példahiteleinkre számoltuk ki, hogy nagyjából mire számíthat egy közszférában dolgozó devizaadós, mekkora támogatást is kaphatnak.

 


Hiába kérheti soron kívül az árfolyamrögzítést a közalkalmazott, megéri várni addig, hogy csak a júliusban esedékes törlesztőrészlet legyen kedvezményes, így megkaphatja a maximális támogatást.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ügymenettől függően május végén, június elején érdemes kérvényezni az árfolyamrögzítést a közalkalmazottaknak, amennyiben jogosultak a támogatásra. A nem közalkalmazott devizahitelesek viszont alapos körültekintés mellett és a pontos részletek megismerésével, amennyiben megfelelőnek tartják a feltételeket minél előbb kérhetik az új árfolyamrögzítést. Kár, hogy nem nekik jár soron kívüli ügyintézés.

>> Árfolyamrögzítés kalkulátor <<

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?