26 °C Budapest

Dunavölgyi: a lízing nagyobb finanszírozási biztonságot jelent

Pénzcentrum
2011. február 10. 12:02

Tovább esett tavaly a lízingpiac Tavalyelőtthöz hasonlóan 2010 utolsó negyedévében is élénkült valamelyest a lízingpiac, az egy évvel korábbihoz képest azonban így is 35%-os visszaesést produkált 2010-ben. Mindösszesen 300 milliárd forint új finanszírozási volument mutatott fel az ágazat egy év alatt, melyre legalább egy évtizede nem volt példa. A Lízingszövetségnél ugyanakkor pozitív jelként értelmezik, hogy a visszaesés mérséklődött.

Dunavölgyi Mária, a Lízingszövetség elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján elmondta: idei terveik között szerepel a lízing mint finanszírozási termék gazdaság-élénkítő szerepének megerősítése a lakossági és a vállalati finanszírozás területén egyaránt.

A lakossági szegmensben szerinte a lízing nagyobb finanszírozási biztonságot jelent a hitelnél, így nagyobb ügyfélkörhöz juthat el. Emlékeztetett Dunavölgyi: a devizafinanszírozás tiltása a lízing konstrukcióra nem érvényes, hiszen nem jár jelzálogjog bejegyzéssel, így a deviza alapú lízing jelenleg is kedvezőbb tud lenni a forint alapú konstrukcióknál. A szervezetnél ezért a lakáslízing növekedésére számítanak. A Lízingszövetség a beruházás-élénkítésben, a kormányzati és EU-támogatások igénybevételében, a lízing ismertebbé és elismertebbé tételében nagy eredményeket szeretne elérni, illetve szakmai ajánlásokkal és oktatással, képzéssel is ezt a célt szeretné szolgálni.

2010 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 37%-kal esett vissza a finanszírozási volumen a lízingpiacon, az előző negyedévekhez képest viszont jól sikerült az év vége, igaz, a negyedik negyedév hagyományosan erősebb a többinél. A teljes évet tekintve miközben a finanszírozás volumenében a 2009-es zuhanás után újabb 35%-kal esett vissza a hazai lízingpiac, szerződésszámban 30%-os esést szenvedett el a szektor, így az egy szerződésre jutó finanszírozott összeg is csökkent.


Lévai Gábor főtitkár elmondása szerint a vállalati finanszírozást tekintve már látható a fény az alagút végén, a lakossági szegmensben azonban nem beszélhetünk még fellendülésről. A gépjármű-finanszírozásban a retail autó kihelyezések értéke 2008. IV. negyedévéhez képest 15%-os visszaesést mutatott a tavalyi 38,6%-kal szemben. A finanszírozók óvatossága nőtt: a hitel és a pénzügyi lízing aránya kiegyenlítődött, sőt, év végén a pénzügyi lízing került előtérbe. Év végére Lévai elmondása szerint a masszív önerő-növekedés is mintha megállt volna.

Az új autó vásárlások terén a flottekezelő cégek részesedése duplájára nőtt az év utolsó negyedévére, negyedév alapon 25,5%-kal nőtt a kihelyezés, az egy évvel korábbihoz képest viszont még 6,8%-os visszaesés látható. Ebben a szegmensben az operatív lízing nyert polgárjogot, a jelenlegi 90%-os arányhoz képest a szövetségnél további növekedésre számítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Magyar Lízingszövetség


A haszonjárművek esetében az áruszállítás élénkülésének köszönhetően némi fellendülést látnak már, és 2010 egészében 3,3%-os emelkedést tapasztaltak az előző évhez képest. A pénzügyi lízing itt a jellemző finanszírozási forma, és a korábban elmaradt beruházások pótlása miatt a szegmens további növekedésére számítanak.

A gépek, berendezések esetében is megfordulni látszik a trend az év egészében tapasztalható 39%-os visszaesés ellenére. Ez az a szegmens, ahol a leggyorsabban (3-4 év alatt) cserélődnek az eszközök. A mezőgazdasági gépek esetében a kormányzattal folytatott tárgyalások eredményessége esetén masszív növekedésre számítanak. A 2009 végén meghirdetett programoknak köszönhető, hogy "válságállónak" bizonyult ez a szegmens.

Lombard Lízing Csoport várakozások a személy-és a tehergépjármű piac idei évéről

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?