18 °C Budapest

Másodpercenként közel 900 tranzakció: elégedett a Visa!

2010. január 28. 05:55

10%-os növekedésről számolt be az eladáshelyi tranzakciók esetében a 2009-es évre vonatkozóan a Visa Europe. Jelenleg 360 millió Visa kártya van forgalomban - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A Visa Europe bevétele 2009-ben ugyan 2 százalékkal elmaradt az előzetes várakozásaiktól, 726 millió euró lett, azonban a hatékony költségcsökkentésnek köszönhetően az adózás előtti nyeresége 17%-kal, 46 millió euróra emelkedett.

Európa-szerte az eladáshelyi költés egy év alatt 3,7%-kal 856 milliárd euróra nőtt, míg a POS tranzakciók száma 8,2%-os növekedéssel elérte a 17 milliárdot. A Visa Europe forgalomban lévő kártyáival csúcsidőszakban másodpercenként 894 tranzakciót hajtottak végre, illetve dolgoztak fel - hangsúlyozta Mark Antipof, a Visa Europe regionális területi ügyvezető igazgatója.

Hazánkban a Visa kártyabirtokosok POS tranzakciónak száma 11,9%-kal 60,7 millióra nőtt, míg az egy kártyára jutó átlagos költési érték 1,9%-kal 29,4 euróra csökkent, mely azt mutatja, hogy már a kisebb összegű vásárlásokra is gyakrabban használjuk a plasztikot - emelte ki Kurt Tojner a Visa Europe Magyarországért és Ausztriáért felelős területi vezetője. A hitelkártyával történő POS költések csupán 1,1 százalékkal emelkedtek, míg az egy kártyára eső tranzakciók száma (22,2) kevés eltérést mutat 2008-hoz (21,6) képest. Az üzleti kártyák száma 15,7%-kal emelkedett egyetlen év alatt.

Magyar sajátosság egyébként, hogy a betéti kártyák esetében magasabb a tranzakciónkénti átlagos költés, mint hitelkártyák esetében, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a debitkártyák itthon elterjedtebbek, mint Európa más országaiban.

A betéti kártyás fizetés bizonyult a legkedveltebb fizetési módnak a fogyasztók körében, hiszen a Visa kártyás költések 70%-a betéti kártyáról történt. 2009 folyamán jelentősen bővült az e-kereskedelem is: a karácsonyi szezonban 127,5 millió online tranzakciót dolgoztak fel, mely éves szinten 37,4%-os növekedést jelent. Mindent összevetve az e-kereskedelem Európában Visa kártyás költésekből jelenleg mintegy 20%-ot képvisel.

Az érintés nélküli kártyáé a jövő

2010-ben - a Visa Europa várakozásai szerint - szinte biztosan felgyorsul a betéti kártyás költés terjedése, mert az érintés nélküli és a prepaid kártya egyre megszokottabbá válik.

"Európában ma 6 millió érintés nélküli kártya van forgalomban, számuk 2010 végére várakozásaink szerint eléri a 12 milliót. Az érintés nélküli fizetés éppolyan radikális változást hoz majd a fizetési szokások terén, mint amilyet az e-kereskedelem hozott az elmúlt 10 évben, ugyanis a kisösszegű vásárlásoknál a készpénzhasználathoz képest kiváló alternatívát jelent. Csökken a sorban állással töltött idő, kényelmesebb megoldást jelent a vevők számára, és még a kereskedők forgalma is nő."- jelentette ki Peter Ayliffe, a Visa Europe vezérigazgatója Brüsszelben az éves üzleti eredmények ismertetésekor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Visa Europe 2007-ben összesen 6 milliárd tranzakciót dolgozott fel, mellyel Európa legnagyobb bankközi kártyafeldolgozója lett. A sikerhez nagyban hozzájárultak a cég innovációs befektetései, melynek köszönhetően például a Visa payWave érintés nélküli fizetési megoldás létrejöhetett a kisebb értékű vásárlások esetére.

Az innovációk terén az érintés nélküli fizetést eddig az Egyesült Királyságban, Törökországban és Lengyelországban vezették be, ami összesen 6 millió érintés nélküli kártyát jelent Európában. Tervek szerint 2010 végéig a duplájára, vagyis 12 millióra növelik ezek számát. Szintén az újdonságok közé tartozik a mobilos fizetés, amely az Egyesült Királysában, illetve Portugáliában jelenleg tesztelési fázisban van.

Jelentős potenciál lát azonban a Visa a prepaid kártyákban is, nem csak az ajándékozás, illetve az utazás területén, hiszen számos egyéb alternatív felhasználási területük is létezik. Egyre több kormány használja például ezeket a kártyákat jóléti kiadások célszemélyekhez történő eljutattására, főként azok számára, akik nem rendelkeznek bankszámlával, így a készpénz kifizetés helyett csak a prepaid kártyák jelenthetnek alternatívát.

A hazai terep nem a csalóké!

A Visa évek óta kiemelt feladatként kezeli a bankkártya csalás elleni védelem és biztonság kiépítését, ezért az elmúlt négy évben több mint 400 milló eurót fektett egy korszerű tranzakció-feldolgozó rendszer létrehozásába, amely a kártyatranzakciókat elemzi, és kockázatukat pontozza, így a visszaéléseket a bankok azonnal észlelhetik és leállíthatják. Többek között ennek, valamint a Chip & PIN alapú és a Verified by Visa rendszereknek is köszönhető, hogy a tavalyi évben a Visa kártyás vásárlásokra jutó csalások aránya Európában csaknem 15%-kal csökkent.

Itthon a chip-es kártyák aránya a Visa kártyán belül egyébként ötven százalékos, míg az ilyen kártyákat elfogadó termináloké 70%. De nem ennek, hanem sokkal inkább a már évek óta hatékonyan működő sms-szolgáltatásnak köszönhető, hogy a csalások aránya 0,007 százalék alatti, szemben az európai 0,058 százalékos aránnyal.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?