21 °C Budapest

Nekiesik a törvényhozás a hitelkártyacégeknek

2009. március 27. 12:30

Jövő héten ülhetnek össze az érintett kongresszusi bizottságok az Egyesült Államokban, hogy megrendszabályozzák a hitelkártya-kibocsátókat, akik a váratlan díjakkal és kamatemelésekkel kiverték a biztosítékot a lakosságnál és a törvényhozóknál egyaránt.

Ha minden igaz, jövő héten ül össze a kongresszus, hogy megregulázza a kártyakibocsátókat, akiknek gyakorlata ellen évek óta tiltakoznak az érdekvédelmi szövetségek. A mostani szabályok akár a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve előírásainál is keményebbek lehetnek.

Tavaly decemberben ugyanis megszigorította a Fed a hitelkártyacégek szabályait, melyeket maga a Fed-elnök Ben Bernanke is tisztességtelenekkel és megtévesztőnek minősített.

A decemberi szabályok többek között előírják az előre történő értesítést az emelkedő kamatokról és átláthatóbb közleményeket sürgetnek. Ha a jövő héten megtárgyalásra kerülő törvények elfogadásra kerülnek, a 21 éve alattiak csak szülői vagy gondviselői felügyelettel válhatnának kártyatulajdonossá, és megtiltaná a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosítást is - mely Magyarországon is több fórumon keltett már felháborodást.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05