1 °C Budapest

Égbeszökő költségek: miért nem lehet mindenhol kártyával fizetni?

Pénzcentrum
2009. január 27. 05:40

Miközben minden lehetséges fórumon minden szakember a bankkártyás fizetés kényelmi és biztonsági előnyeit ecseteli a készpénzes fizetéssel szemben, addig számos bolt nem engedheti meg magának, hogy a bankkártya-leolvasót telepítsen, a költségek fedezetét ugyanis nem tudná kitermelni.

A bankkártyás fizetés biztonságos - egy jó hálózat mellett gyors is - miért nem terjed tehát sokkal gyorsabban világszerte? Nos, bár a bankkártyás fizetés az ügyfél számára az esetek túlnyomó többségében ingyenes, az ügyfél és a kereskedő számlái közti elszámolás banki költségeit valakinek meg kell fizetnie. Ez pedig általában maga a kereskedő.

A kereskedő tehát fizet a POS-terminált telepítő banknak a használatért. Ezek a költségek sokfélék lehetnek (egyszeri telepítési díj, havi készülék-bérleti díj, tranzakciós jutalék), amelyek összességében a felmérések szerint a teljes tranzakció 1,8-3,0 százalékára rúgnak. De ez sem marad a terminált szolgáltató banknál, hiszen a nemzetközi felmérések szerint az összeg átlagosan 80 százalékát a kártyát elfogadó bank átutalja a kártyát kibocsátó bank részére; ez utóbbi kártyaművelettel kapcsolatos költségei fedezésére.

Egy tavalyi felmérés szerint a POS-díjakból származó bevételek 2000 és 2006 között 140 százalékkal 64 milliárd dollárra nőttek. A növekedést nagyrészt az utóbbi években lendületesen bővülő bankkártyás fizetések száma adta, de a bankok közti elszámolási költségek is emelkedtek ez időszak alatt az Egyesült Államokban, még akkor is, ha többfelé a világban így Ausztráliában és az Európai Unióban is egységes szabályozás kialakításával igyekeznek visszaszorítani ezt a költségelemet.

A kártyás fizetés tranzakciós költségeit tehát végső soron a kereskedő fizeti meg - ha tudja. Amennyiben ugyanis a kártyás forgalom minimális a boltban, a költséghányad túl magasra rúg - egyszerűen a haszonkulcsba nem fér bele a POS-terminállal kapcsolatos költségek fedezése is. A kis, háztartási elektronikai termékeket árusító cégek, webáruházak például hosszú éveken keresztül szenvedtek azzal, hogy a vagy biztosítják a kártyás fizetés lehetőségét és lemaradnak a rendkívül szoros versenyben, vagy kénytelen csak a készpénzes fizetést elfogadni. Néhány éve még az egyik legnagyobb számítógépeket árusító üzletlánc még büszkélkedett is azzal, hogy náluk nem lehet kártyával fizetni: vagyis hogy az árak olyan alacsonyak, hogy a terminál költségeit abból már nem lehet finanszírozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Van persze egy másik módszer is, mely egyrészt költséghatékony is, másrészt szembesíti a vásárlót a banki tranzakciós díjak mértékével. Az Egyesült Államokban - ahol a tranzakciós díjakat csak a piac határozza meg - többfelé lehet olyan boltokkal találkozni, ahol a vevőket szembesítik a költségekkel. "Hogy árainkat alacsonyan tudjuk tartani, kérjük - amennyiben lehetséges - fizessenek készpénzzel!" - szól az átlagos ismertető és a tapasztalatok szerint a vásárolók valóban megérzik: végső soron az ő zsebükre megy a játék. Vannak azonban cégek, akik közvetlenül a fogyasztóra terhelik a tranzakciós költségeket. A fapados repülőgépjáratairól ismert easyJet például kártyatípustól függően von le összegeket a vásárlások után: ezek összege 1,95 fonttól kezdődik, de van olyan kártyatípus, melynél a minimális levont összeg 3,50 angol font lehet tranzakciónként.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?