3 °C Budapest

Hosszabb lett a bírálati idő: csökkent a hitelkiváltások száma!

Pénzcentrum
2008. december 9. 08:30

A válság hatására alaposan megnőtt a hitelbírálat időtartama a bankokban. A hitelközvetítők tapasztalatai szerint az eddigi 4-5 hetes átfutási idő további két héttel hosszabb lett. Rendkívül leterheltté váltak azok a pénzintézetek, amelyeknél még elérhető a kedvező kamatozású svájci frank alapú hitel - írja a Napi Gazdaság.

Az ügyletek magasabb száma mellett az óvatosabb hitelezési politika is növeli az ügyintézési időt. A bankok nagyobb hangsúlyt fektetnek a rendszeres havi kiadások vizsgálatára, így pontosabban meg tudják állapítani a terhelhető jövedelem nagyságát.

A jövedelemigazolás módja nem változott, de a hitelkiváltás esetén már nem 3, hanem 6 havi számla- és törlesztési múltat kérnek a bankok. A szigorúbb vizsgálat, a magasabb kamatok és a gyengébb forint következtében visszaesett a hitelkiváltások száma is.

A lakáshitelek esetében emelkedett az elvárt önerő nagysága, bár még mindig vannak olyan pénzintézetek, melyek 5 % illetve 10 % saját erőt kérnek az igénylőktől, a többség 30 %-ra emelte a minimumot.

Tavasszal tíz jelzáloghitelből hatot ügynökök értékesítettek, az átlagos jutalékszint öt év alatt megduplázódott. Az utóbbi időben azonban a közvetítők egyik bankból a másikba vándoroltatták az ügyfeleiket, mire a bankok magasabb elő- és végtörlesztési díjat vezettek be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még a jó adósminősítéssel rendelkező ügyfelek is - azonos fedezet esetén - csak kisebb összegű hitelt tudnak felvenni, mert a magas finanszírozású termékek szinte kivétel nélkül eltűntek a piacról.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57