Repül a magyar bumeráng?

Pénzcentrum
2008. október 29. 16:00

Andor László a Guardian hasábjain közölte írását a pénzügyi válság, illetve Magyarország helyzetével kapcsolatosan. A végkövetkeztetés pedig nem más, mint az, hogy az uniónak nagyon oda kell figyelnie a feltörekvő gazdaságokra is, hiszen ezek elbukásakor elindulhat a bumeráng-effektus. De nézzük meg egészen pontosan, milyen megállapításokat tett a közgazdász!

Az elmúlt 30 év során nem volt olyan nagy pénzügyi válság, amely ne tette volna tiszteletét Magyarországon is, sorra 1982-ben Lengyelország után, 1994-ben Mexikóban, és most Izland után. Minden egyes krízishelyzet esetében az út a Nemzeti Valutaalaphoz (IMF) vezetett.

A keleti blokk legtöbb ország 1989-et követően csatlakozott az IMF-hez és a Világbank csoporthoz, míg Magyarország ezt már 1982-ben megtette. S annak ellenére, hogy mindez segített a szükséges reformok előrehozatalában, Magyarországnak nem sikerült lecsökkentenie magas külső adósságát.

Annak ellenére, hogy a 2004-es csatlakozás során a mi gazdaságunk rendelkezett a legfejlettebb gazdasággal, még mindig mi voltunk a legsérülékenyebbek. A korai időszakban a GDP arányos adósság pedig ahelyett, hogy csökkent volna, tovább emelkedett. Azonban a gyengeségnek más okai is voltak.

Csupán 1999-re értük el az 1989-es GDP szintet, s az egymást követő kormányok veszélyes pénzügyi megoldásokhoz folyamodtak, hogy a lakosság elégedett legyen. De a sérülékenység előidézésében nem csupán a fiskális faktorok játszottak szerepet, hanem a monetáris politika is Andor szerint. 2001-ben az MNB adaptálta az inflációs célkövetéses rendszert, melyet eredetileg nem a kis, nyitott gazdaságok számára találták ki.

Az eddigi válságokhoz képest azonban most teljesen más a pénzügyi architektúra felépítése, ráadásul az IMF és az egyes szereplők viszonya is megváltozott, így például a nemzeti vagyonalapok (swf) is megjelentek a képben. Mindezek ellenére, a magyar-csomag régimódi, mivel a korábbi túlköltekezési területek közül a béremelést lehet a legkönnyebben szabályozni. Viszont nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt két évben a deficitet a GDP 10 százalékáról sikerült 3 százalékra mérsékelni, ami jelentős teljesítmény.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A krízis itthon és Európában azt az irányt kéne, hogy mutassa az uniónak, hogy a bővítési stratégiának változnia kell. A 2004-es bővítési hullámban kötelezettséget kellett vállalniuk arra is, hogy a monetáris unióba is belépnek, amelyhez a maastrichti kritériumokat kellene teljesíteni, annak ellenére, hogy ezek fenntarthatóságát még csak most értékelik.

Andor tanácsa szerint egyértelmű, hogy az új tagokat nem lenne szabad belekényszeríteni a kritériumokba, mert az szétbomláshoz vezethet, s ráadásul mivel a hazai bankrendszer több szereplője külföldi tulajdonban van, egy magyar krízis bizonyosan nem maradna a határokon belül.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?