15 °C Budapest

Sok pénzzel játszanak az MNB-ben

Pénzcentrum
2007. október 17. 10:45

390 középiskolás csapat nevezett a Magyar Nemzeti Bank "Monetary - közgazdálkodj okosan!" vetélkedősorozatára. A diákok már csütörtökön megkezdik a játékot az egymillió forintos fődíjért. A verseny célja, hogy a tanulók olyan pénzügyi ismeretekre tegyenek szert, amelyekre felnőttként nagy szükségük lesz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Minden eddiginél többen jelentkezek a jegybank pénzügyi vetélkedősorozatára. Közel 400 csapat, azaz csaknem 2000 középiskolás diák és tanár adta le regisztrációját tegnap éjfélig. Ez a szám jóval meghaladja az előző évek nevezéseit.

A diákok már október 18-án megkezdik az on-line selejtezőt. A teszteknél nem kizárólag a központi bankkal kapcsolatos tudásra lesz szükség, a mindennapokban is jól használható pénzügyi alapismeretek legalább olyan fontosak, mint a gazdaság működésének megértése. A nevezéskor nem volt elvárás az előzetes közgazdasági tudás, így a versenyen minden nyitott, érdeklődő diák sok új, praktikus ismeretre tehet szert.

A továbbjutó csapatoknak a monetáris politikával összefüggő témakörben kell esszét készíteniük, amit az öt helyszínen (Budapest, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged) megrendezésre kerülő elődöntők során az MNB szakértőiből álló zsűri előtt védenek meg.

A döntőben egy szimulációs játékban kell részt venniük a játékosoknak, akik így maguk is kipróbálhatják, hogy milyen lehet a jegybank monetáris tanácsaként döntést hozni az alapkamat mértékéről. A döntőre 2008 márciusában kerül sor Budapesten, a Magyar Nemzeti Bankban.

A felkészüléshez már most tesztelheti tudását bárki a Monetáris Tanács döntéseit szimuláló "KamatKirály" című számítógépes játékkal a www.lk.mnb.hu honlapon és az MNB Látogatóközpontjában is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vetélkedő tétje nem kevés: a győztes csapat 1 000 000 forintot nyer. A második 750 000, a harmadik 500 000, a negyedik 250 000, az ötödik helyezett csapat 100 000 forintot vihet haza.

A játékkal kapcsolatban további információk a www.monetary.mnb.hu oldalon találhatók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00