Devizás alapok és forinterősödés - felemésztett hozamok

Pénzcentrum
2007. január 12. 11:17

A hazai alapkezelők folyamatosan bővülő termékkínálata mellett mára már nagy számban állnak a befektetők rendelkezésére külföldi alapkezelők devizában denominált alapjai is, nem beszélve a hazai szolgáltatók devizás termékeiről. A forint azonban jelentősen erősödött az elmúlt hónapokban, dacára a sokszor riasztó belpolitikai és makrogazdasági híreknek, így akik ezek hatására devizás alapokat választottak, akár negatív forintban számított hozamokkal is szembesülhettek.

A külföldi alapok megjelenése természetesen pozitív fejlemény a befektetők számára, hiszen jelentősen szélesíti az elérhető befektetési piacok körét, bővíti a diverzifikációs lehetőségeket, és a befektetőkért folytatott versenyen keresztül nyomást gyakorolnak a hazai szereplők termékfejlesztési politikájára is. A hazánkban elérhető alapok jellemzően euróban, illetve dollárban kibocsátottak, de találhatunk japán jenben vagy kanadai dollárban denominált alapokat is. A nem forintban kibocsátott alapok esetében azonban egy speciális tényezővel mindenképpen számolnunk kell: a forint árfolyamának hatásával.

A probléma nyilván nem ismeretlen a svájci frank-hiteleken edződött magyar háztartások számára, mégis számos gyanútlan befektetőt "tréfálhatott" már meg a forint árfolyamának váratlan irányú vagy intenzitású elmozdulása. Különösen igaz lehet ez az elmúlt 3-4 hónapra, hiszen a belpolitikai helyzet sokakat késztethetett arra, hogy tőkéjüket a biztonságosnak hitt euró- vagy dolláralapokba "menekítsék".

A devizapiacokat nem érdekli a könnygáz...

A szeptember 18-ai eseményeket követően rövid ideig igazolódni is látszódott félelmük, miután a forint néhány nap leforgása alatt több mint 2 %-kal, a 277.11 forint/eurós szintig gyengült. Aki ezt látva szeptember második felében, illetve október első napjaiban euróalapba tette tőkéjét, körülbelül 274 Ft/euró árfolyam környékén tehette ezt meg.

Az események elültével (és egy újabb hirtelen gyengülést követően) a forint folyamatos erősödésbe kezdett, a kurzus meredeken csökkent, és ezen még az október 23-ai zavargás sem igazán változtatott. Az átmeneti megtorpanás után hasonló ütemben folytatódott a forint felértékelődése, egészen a december végi 251 forintos szintig, és az kismértékű gyengülést követően jelenleg is 254 forint körül áll. Ha tehát valaki az említett 274 forintos szint körül fektetett euróalapba, befektetése pusztán a devizaárfolyamok változása miatt mintegy 7 %-ot veszített értékéből.


Hasonló volt a helyzet a dollár árfolyamának alakulásával is, a forint/dollár a szeptemberi események következtében kb. 1.8 %-kal, 216.8 forintra gyengült három nap alatt, ezután azonban a forint ezutáni meredek erősödése csak 190 forint körül állt meg. Ez több mint 11 %-os értékvesztést eredményezett a dollárban kibocsátott befektetési jegyek esetében, felemésztve ezzel a korábban elért hozamok jelentős részét.

A forint erősödése tehát mély nyomokat hagyott a dollár és euróalapok forintban számított teljesítményén. Az alábbi táblázatban a hazánkban forgalmazott, nem forintban kibocsátott alapok átlagos hozamait foglaltuk össze, és jól látható, hogy az egyébként jól teljesítő alapkategóriák többségét érzékenyen érintette a forint erősödése, egyedül a nemzetközi részvényalapok tudtak forintban számítva is pozitív tartományban maradni, köszönhetően a 2006-ban jól teljesítő részvénypiacoknak.

A két vezető deviza közül a dollárt kedvelők jártak rosszabbul, hiszen a forint jelentősen erőebb szinteken tartózkodik, mint az elmúlt év során bármikor, és ezen az elmúlt napok dollár-erősödése sem változtatott érdemben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Mekkora is pontosan a hatás?

Az elmúlt év legjelentősebb tőkebeáramlását egyértelműen az augusztusi kamatadó miatti roham hozta, így okunk lehet feltételezni, hogy a devizaalapok is az átlagosnál magasabb értékesítést regisztrálhattak ebben az időszakban. Nehéz viszont megbecsülni, hogy mekkora mennyiségű tőkét fektettek a magyarországi befektetők a devizaalapokba, miután a külföldi alapokat az alapkezelők jellemzően több országban is forgalmazzák, így nehézkes kiszűrni a tőkebeáramláson belül a hazai értékesítések szerepét.

A hazai alapkezelők euróban vagy dollárban denominált nyilvános, nyíltvégű alapjaiba ugyanakkor az legnagyobb forgalmat hozó augusztus 16-tól szeptember 4-ig tartó időszakban (a késleltetett elszámolás miatt szeptember első napjainak forgalma augusztusi megbízásokból származik) becsléseink szerint mintegy 13.4-13.5 milliárd forint áramolhatott be, ez a teljes, augusztusi mintegy 400 milliárdos nettó értékesítésnek 3.4 %-a.

2006.12.27 14:00
Ez már egy másik piac - kamatadó meg a többiek (TOP 10 sztori 2006-ban - 5.)
Érdemes megemlíteni, hogy akik ekkor választottak nem forintban kibocsátott alapot még rosszabbul járhattak, mint az ősszel befektetők, ekkor ugyanis mind az euró, mind pedig a dollár körülbelül az őszi "zavargásoknak" megfelelő szinten, kevéssel az éves csúcs alatt tartózkodott a forinttal szemben.

Nem érint mindenkit

A forinterősödés hatásait szemlélve joggal merül fel a kérdés, hogy az egyébként forintban kibocsátott , de nemzetközi befektetéseket célzó alapokra milyen hatást gyakorol a forint erősödése.

A legnagyobb, külföldi részvényeket is vásároló részvényalapok azonban különböző származtatott konstrukciókon keresztül fedezik a forint árfolyamának ingadozása jelentette kockázatokat, ez azt jelenti tehát, hogy egyéni befektetőként nem kell a teljes árfolyamkockázatot viselnünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?