8 °C Budapest

Devizás alapok és forinterősödés - felemésztett hozamok

Pénzcentrum
2007. január 12. 11:17

A hazai alapkezelők folyamatosan bővülő termékkínálata mellett mára már nagy számban állnak a befektetők rendelkezésére külföldi alapkezelők devizában denominált alapjai is, nem beszélve a hazai szolgáltatók devizás termékeiről. A forint azonban jelentősen erősödött az elmúlt hónapokban, dacára a sokszor riasztó belpolitikai és makrogazdasági híreknek, így akik ezek hatására devizás alapokat választottak, akár negatív forintban számított hozamokkal is szembesülhettek.

A külföldi alapok megjelenése természetesen pozitív fejlemény a befektetők számára, hiszen jelentősen szélesíti az elérhető befektetési piacok körét, bővíti a diverzifikációs lehetőségeket, és a befektetőkért folytatott versenyen keresztül nyomást gyakorolnak a hazai szereplők termékfejlesztési politikájára is. A hazánkban elérhető alapok jellemzően euróban, illetve dollárban kibocsátottak, de találhatunk japán jenben vagy kanadai dollárban denominált alapokat is. A nem forintban kibocsátott alapok esetében azonban egy speciális tényezővel mindenképpen számolnunk kell: a forint árfolyamának hatásával.

A probléma nyilván nem ismeretlen a svájci frank-hiteleken edződött magyar háztartások számára, mégis számos gyanútlan befektetőt "tréfálhatott" már meg a forint árfolyamának váratlan irányú vagy intenzitású elmozdulása. Különösen igaz lehet ez az elmúlt 3-4 hónapra, hiszen a belpolitikai helyzet sokakat késztethetett arra, hogy tőkéjüket a biztonságosnak hitt euró- vagy dolláralapokba "menekítsék".

A devizapiacokat nem érdekli a könnygáz...

A szeptember 18-ai eseményeket követően rövid ideig igazolódni is látszódott félelmük, miután a forint néhány nap leforgása alatt több mint 2 %-kal, a 277.11 forint/eurós szintig gyengült. Aki ezt látva szeptember második felében, illetve október első napjaiban euróalapba tette tőkéjét, körülbelül 274 Ft/euró árfolyam környékén tehette ezt meg.

Az események elültével (és egy újabb hirtelen gyengülést követően) a forint folyamatos erősödésbe kezdett, a kurzus meredeken csökkent, és ezen még az október 23-ai zavargás sem igazán változtatott. Az átmeneti megtorpanás után hasonló ütemben folytatódott a forint felértékelődése, egészen a december végi 251 forintos szintig, és az kismértékű gyengülést követően jelenleg is 254 forint körül áll. Ha tehát valaki az említett 274 forintos szint körül fektetett euróalapba, befektetése pusztán a devizaárfolyamok változása miatt mintegy 7 %-ot veszített értékéből.


Hasonló volt a helyzet a dollár árfolyamának alakulásával is, a forint/dollár a szeptemberi események következtében kb. 1.8 %-kal, 216.8 forintra gyengült három nap alatt, ezután azonban a forint ezutáni meredek erősödése csak 190 forint körül állt meg. Ez több mint 11 %-os értékvesztést eredményezett a dollárban kibocsátott befektetési jegyek esetében, felemésztve ezzel a korábban elért hozamok jelentős részét.

A forint erősödése tehát mély nyomokat hagyott a dollár és euróalapok forintban számított teljesítményén. Az alábbi táblázatban a hazánkban forgalmazott, nem forintban kibocsátott alapok átlagos hozamait foglaltuk össze, és jól látható, hogy az egyébként jól teljesítő alapkategóriák többségét érzékenyen érintette a forint erősödése, egyedül a nemzetközi részvényalapok tudtak forintban számítva is pozitív tartományban maradni, köszönhetően a 2006-ban jól teljesítő részvénypiacoknak.

A két vezető deviza közül a dollárt kedvelők jártak rosszabbul, hiszen a forint jelentősen erőebb szinteken tartózkodik, mint az elmúlt év során bármikor, és ezen az elmúlt napok dollár-erősödése sem változtatott érdemben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Mekkora is pontosan a hatás?

Az elmúlt év legjelentősebb tőkebeáramlását egyértelműen az augusztusi kamatadó miatti roham hozta, így okunk lehet feltételezni, hogy a devizaalapok is az átlagosnál magasabb értékesítést regisztrálhattak ebben az időszakban. Nehéz viszont megbecsülni, hogy mekkora mennyiségű tőkét fektettek a magyarországi befektetők a devizaalapokba, miután a külföldi alapokat az alapkezelők jellemzően több országban is forgalmazzák, így nehézkes kiszűrni a tőkebeáramláson belül a hazai értékesítések szerepét.

A hazai alapkezelők euróban vagy dollárban denominált nyilvános, nyíltvégű alapjaiba ugyanakkor az legnagyobb forgalmat hozó augusztus 16-tól szeptember 4-ig tartó időszakban (a késleltetett elszámolás miatt szeptember első napjainak forgalma augusztusi megbízásokból származik) becsléseink szerint mintegy 13.4-13.5 milliárd forint áramolhatott be, ez a teljes, augusztusi mintegy 400 milliárdos nettó értékesítésnek 3.4 %-a.

2006.12.27 14:00
Ez már egy másik piac - kamatadó meg a többiek (TOP 10 sztori 2006-ban - 5.)
Érdemes megemlíteni, hogy akik ekkor választottak nem forintban kibocsátott alapot még rosszabbul járhattak, mint az ősszel befektetők, ekkor ugyanis mind az euró, mind pedig a dollár körülbelül az őszi "zavargásoknak" megfelelő szinten, kevéssel az éves csúcs alatt tartózkodott a forinttal szemben.

Nem érint mindenkit

A forinterősödés hatásait szemlélve joggal merül fel a kérdés, hogy az egyébként forintban kibocsátott , de nemzetközi befektetéseket célzó alapokra milyen hatást gyakorol a forint erősödése.

A legnagyobb, külföldi részvényeket is vásároló részvényalapok azonban különböző származtatott konstrukciókon keresztül fedezik a forint árfolyamának ingadozása jelentette kockázatokat, ez azt jelenti tehát, hogy egyéni befektetőként nem kell a teljes árfolyamkockázatot viselnünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm