A kovász készítés és a barátságkenyér recept sem bonyolult, remek ajándék lehet idén karácsonyra. És nem is kerül sokba.
Te is alufóliával sütsz-főzöl, pácolsz, tárolod az ételt? Ezt mindenképp tudnod kell: az egészség lehet a tét
Az alufólia használata a konyhában régóta bevett szokás, ám az utóbbi időben felmerültek aggályok annak esetleges egészségügyi kockázataival kapcsolatban. Szakértők szerint azonban a legtöbb esetben nincs ok aggodalomra, bár érdemes néhány szempontot figyelembe venni a biztonságos használat érdekében - írja a Huffpost.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) állásfoglalása szerint az alumíniumfólia 400 Fahrenheit-fokig (kb. 204°C) biztonságosan használható. Darin Detwiler, a Nemzeti Környezetegészségügyi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Programjának elnöke megerősítette, hogy az alumíniumfólia általában biztonságos a sütő normál hőmérsékletén történő sütéshez, főzéshez.
Ugyanakkor a kutatások rámutatnak, hogy bizonyos körülmények között - például savas vagy sós ételek magas hőmérsékleten történő főzésekor - több alumínium szivaroghat az ételbe. "A magas hőmérséklet, különösen a savas ételek, például a paradicsom, a citrusfélék vagy az ecet esetében, az alumínium beszivárgását okozhatja az élelmiszerekbe" - mondta Detwiler. "Bár ez általában kis mennyiségben fordul elő, az alumínium folyamatos túlzott bevitele összefüggésbe hozható potenciális egészségügyi problémákkal, beleértve a neurodegeneratív betegségeket is" - mondta a szakértő.
Jessica Gavin élelmiszerszakértő szerint azonban az esetleges átvitel minimalizálása érdekében érdemes kerülni a savas vagy sós ételek hosszú ideig tartó főzését vagy tárolását fóliában. Fontos megjegyezni, hogy az átlagos ember napi alumíniumbevitelének csak kis része származik az alufólia használatából. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az Egyesült Államokban egy átlagos ember naponta 7-9 milligramm alumíniumot vesz magához az ételeivel, amelynek nagy része természetes úton távozik a szervezetből.
Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács vezető igazgatója hangsúlyozza, ha hosszabb ideig, nagyon magas, 200 fok feletti hőmérsékleten főznek, az alumínium élelmiszerbe történő beszivárgása potenciálisan megnövekedhet, és ezt az FDA vagy a fóliagyártók nem tanácsolják.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Akik aggódnak az alumínium esetleges káros hatásai miatt, alternatív megoldásokat is választhatnak. Ilyen lehet például az üveg sütőedények használata, amelyek nem lépnek reakcióba az étellel. Sims javaslata szerint: "Ha 400 Fahrenheit-fok fölött kell sütni, hagyjuk ki a fóliát, és használjunk olyan sütőformát vagy tálcát, amelyen az van feltüntetve, hogy alkalmas arra, hogy ilyen hőnek legyen kitéve, méghozzá hosszabb ideig."
Összességében az alumíniumfólia használata a mindennapi főzés során nem jelent jelentős kockázatot. Gavin szerint "az alufólia a legtöbb mindennapi főzéshez biztonságos", különösen olyan feladatokhoz, mint a sütemények sütése vagy a zöldségek és húsok sütése.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.








