A közösségi médiában mindenki utazik és mindenki boldognak tűnik – de vajon tényleg így van?
Te is alufóliával sütsz-főzöl, pácolsz, tárolod az ételt? Ezt mindenképp tudnod kell: az egészség lehet a tét
Az alufólia használata a konyhában régóta bevett szokás, ám az utóbbi időben felmerültek aggályok annak esetleges egészségügyi kockázataival kapcsolatban. Szakértők szerint azonban a legtöbb esetben nincs ok aggodalomra, bár érdemes néhány szempontot figyelembe venni a biztonságos használat érdekében - írja a Huffpost.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) állásfoglalása szerint az alumíniumfólia 400 Fahrenheit-fokig (kb. 204°C) biztonságosan használható. Darin Detwiler, a Nemzeti Környezetegészségügyi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Programjának elnöke megerősítette, hogy az alumíniumfólia általában biztonságos a sütő normál hőmérsékletén történő sütéshez, főzéshez.
Ugyanakkor a kutatások rámutatnak, hogy bizonyos körülmények között - például savas vagy sós ételek magas hőmérsékleten történő főzésekor - több alumínium szivaroghat az ételbe. "A magas hőmérséklet, különösen a savas ételek, például a paradicsom, a citrusfélék vagy az ecet esetében, az alumínium beszivárgását okozhatja az élelmiszerekbe" - mondta Detwiler. "Bár ez általában kis mennyiségben fordul elő, az alumínium folyamatos túlzott bevitele összefüggésbe hozható potenciális egészségügyi problémákkal, beleértve a neurodegeneratív betegségeket is" - mondta a szakértő.
Jessica Gavin élelmiszerszakértő szerint azonban az esetleges átvitel minimalizálása érdekében érdemes kerülni a savas vagy sós ételek hosszú ideig tartó főzését vagy tárolását fóliában. Fontos megjegyezni, hogy az átlagos ember napi alumíniumbevitelének csak kis része származik az alufólia használatából. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az Egyesült Államokban egy átlagos ember naponta 7-9 milligramm alumíniumot vesz magához az ételeivel, amelynek nagy része természetes úton távozik a szervezetből.
Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács vezető igazgatója hangsúlyozza, ha hosszabb ideig, nagyon magas, 200 fok feletti hőmérsékleten főznek, az alumínium élelmiszerbe történő beszivárgása potenciálisan megnövekedhet, és ezt az FDA vagy a fóliagyártók nem tanácsolják.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Akik aggódnak az alumínium esetleges káros hatásai miatt, alternatív megoldásokat is választhatnak. Ilyen lehet például az üveg sütőedények használata, amelyek nem lépnek reakcióba az étellel. Sims javaslata szerint: "Ha 400 Fahrenheit-fok fölött kell sütni, hagyjuk ki a fóliát, és használjunk olyan sütőformát vagy tálcát, amelyen az van feltüntetve, hogy alkalmas arra, hogy ilyen hőnek legyen kitéve, méghozzá hosszabb ideig."
Összességében az alumíniumfólia használata a mindennapi főzés során nem jelent jelentős kockázatot. Gavin szerint "az alufólia a legtöbb mindennapi főzéshez biztonságos", különösen olyan feladatokhoz, mint a sütemények sütése vagy a zöldségek és húsok sütése.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








