Budapest, 2024. április 17.A Budai Irgalmasrendi Kórház új CT-készüléke az átadás napján, 2024. április 17-én.MTI/Bruzák Noémi

Több millió magyar kaphat behívót hamarosan: nem lehet várni vele, ez áll majd a levélben

2024. június 14. 16:04

Örvendetes, hogy akár kötelezően is előírhatják a jövőben a szűrővizsgálatokat a felnőtt magyar lakosság számára is, de azért kérdéses, hogy a megnövekedett vizsgálatszámokra felkészült-e az ellátórendszer - így kommentálta lapunknak Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a kedden elfogadott új egészségügyi salátatörvényt. Az egészségügyi közgazdász azt is elmondta: jó dolog, ha az elhagyott újszülöttek hamar találnak szerető családra, de más irányból még bőven van tennivaló.

Már a választás napja után beadta a kormánytöbbség, kedden pedig meg is szavazták azt a salátatörvényt, ami jelentős módosításokat eszközöl majd a magyarországi egészségügyi ellátásban. Az elfogadott törvényben szerepel, hogy október elsejétől a fővárosi orvosi és gyermekorvosi ügyeleti ellátását is az Országos Mentőszolgálat bonyolítja, vagy az is, hogy a kórházban hagyott újszülötteket könnyebben örökbe lehessen adni. 

Szó van a törvényben emellett bizonyos szűrővizsgálatok kötelezővé tételéről, illetve arról, hogy némely gyógyszer kiosztását a NEAK helyett egy új közalapítvány intézi majd. Szakértőt kérdeztünk arról, mire lehet majd számítani pontosan az új törvényekkel.

Jönnek a kötelező vizsgálatok?

Eddig csak 18 év alatt voltak kötelező vizsgálatok és állapotfelmérések, ám ez hamarosan megváltozhat. A törvény szövegében az szerepel, hogy az egészségügyért is felelős miniszter - aki jelenleg Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője - korhatár nélkül előírhatja, hogy bizonyos vizsgálatokon kötelező legyen részt venni.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a Pénzcentrumnak azt mondta: vannak kérdőjelek még, hogy ezek pontosan mely vizsgálatok lehetnek, ám összességében nem hibás az irány.

Támogatni lehet szakmailag azt, hogy bizonyos vizsgálatokon a nagykorúaknak is kötelező legyen a részvétel. Tippem szerint kötelezővé tehetik a vastagbélrákszűrést 50 és 70 év között, a nők esetében a méhnyakrák- vagy mellrákszűrést, a férfiaknak pedig a prosztatarákszűrést. Még mindig nem vesznek részt elegen ezeken a szűréseken, és sokkal korábban meg lehetne fogni ezeket a betegségeket, ha többen mennének el a szűrésekre. Az már persze más kérdés, hogy az egészségügyi ellátórendszer készen áll-e a megnövekedett vizsgálatszámokra? Van-e, lesz-e elég orvos az ilyen szűrések elvégzésére?

- tette fel a kérdést Rékassy Balázs. A rákos megbetegedések száma nem csak hazánkban, de az EU területén is folyamatosan növekszik, erről nemrég írtunk is:

Nagy tévút az arcfelismerő rendszer

A törvényben az is benne van, hogy a kórházi ellátás folytonosságának biztosítása érdekében a kórházakban arcfelismerő rendszert vezetnenek be a be- és kiléptetésnél. Ez viszont a szakértő szerint már teljes tévút: rossz gondolat a műtéteket végző orvosokat folyamatos benti készülésre kötelezni.

Az orvos nem csak a kórházban, hanem a saját otthonában is fel tud - és többen is tesznek így - készülni a műtétre. Az orvos munkája nem kizárólag a műtétekből vagy ügyeletekből áll: tanulmányokat, szakirodalmat kell olvasnia, ezt pedig szintén nem mindig a kórházakban teszik meg. Nagyon rossz ötletnek tartom az arcfelismerő rendszer bevezetését

- mondta el lapunknak az egészségügyi közgazdász.

Mi lesz az otthagyott újszülöttekkel?

Szerepel továbbá az immár elfogadott reformcsomagban, hogy könnyebbé tennék a kórházban hagyott újszülöttek örökbeadását. Eddig csak akkor adták át a gyermekvédelmi rendszernek a sorsukra hagyott csecsemőket, ha az édesanya hat héten át nem jelentkezik érte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rékassy Balázs szerint ez az irány is jó, csakhogy közben egy sor olyan módosítás is elfért volna, ami más irányból segíti a családok bővülését.

Minden magára hagyott gyermek, akit az eddigieknél hamarabb talál szerető családra, nem csak neki, hanem eleve a társadalomnak is jó, hiszen így lehet Magyarországon több olyan család, ami teljessé válik. Ezen a vonalon azonban érdemes tovább gondolni: amióta államosították a lombikprogramokat, meglehetősen szerény eredményeket mutat fel ez a szektor. Több, a babára már régóta vágyó házaspár inkább külföldre megy annak érdekében, hogy mielőbb megfoganjon a gyermekük. Szerintem a lombikprogramokkal is kezdeni kellene valamit, hiszen ezzel lehetne ezt a törvénycsomagot családbaráttá tenni

- zárta gondolatait Rékassy Balázs

Kunetz Zsombor: más országokban ez át sem ment volna

Az ismert egészségügyi szakértő Facebook-oldalán éles szavakkal kritizálta az elfogadott törvénycsomagot. Mint írta: súlyos hibának tartja például az életmentő gyógyszerek elosztásának új rendszerét.

Az eddig jogszabályok is engedtek méltányossági eljárásokat az egészségügyben. Csakhogy ez eddig így szólt: "a Magyarországon szakmailag elfogadott, de a finanszírozásba MÉG be nem fogadott eljárások, a befogadott egészségügyi szolgáltatás befogadástól eltérő alkalmazása, illetve a biztosított által részleges, illetve kiegészítő térítési díj megfizetése mellett az egészségbiztosítás terhére igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások térítési díját vagy annak egy részét átvállalhatja". A hangsúly a MÉG szón van, hiszen itt arról van szó, hogy a MÉG a rendszerbe MÉG be nem épült új eljárást, amíg nem fogadja be a rendkívül lassú adminisztráció, addig a beteg ne maradjon ellátatlanul, de az új szabályozás szerint ez MÉG eltűnik. Így bármely új, akár életmentőeljárás is az Alapítvány jóindulatától függhet a jövőben, akkor is, ha erre valóban erős szakmai bizonyítékok vannak, illetve azon, hogy az Alapítvány mögött álló Magyar Állam, azaz a kormány mit lesz hajlandó finanszírozni

- akadt ki a szakértő az oldalán.

A lapunk által megkérdezett szakértő tehát kérdésünkre az arcfelismerő rendszer bevezetését kritizálta, de a kötelező szűrővizsgálatokat jónak tartja. Az persze már más kérdés, hogy minderre lesz-e megfelelő számú orvos és egészségügyi személyzet.

Bruzák Noémi, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem