30 °C Budapest
health worker injects vaccine into patients arm for Covid-19 Vaccine Booster. A vaccination concept photo.

Kulcsfontosságú eszköz a rák legyőzéséhez: nem csak a lányokat, a fiúkat is meg kell szólítani

2024. június 6. 22:02

Unió-szerte aggasztó mértékben növekszik a rákos megbetegedések és a rákkal összefüggő halálesetek száma, ezért az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) sürgeti, hogy fordítsanak kellő figyelmet a rákmegelőzési intézkedésekre, mivel a rákos megbetegedések mintegy 40%-a megelőzhető lenne - olvasható a szervezet közleményében.

Májusi plenáris ülésszakán az EGSZB véleményt fogadott el, amelyben üdvözli a védőoltással megelőzhető rákos megbetegedésekről szóló tanácsi ajánlásra irányuló európai bizottsági javaslatot, amely az európai rákellenes terv (a továbbiakban: rákellenes terv) nyomon követését célzó kezdeményezés. A vélemény fő témája a humán papillomavírus (HPV) és a hepatitis B-vírus (HBV) elleni védőoltás, mivel a védőoltások megelőzhetik az e vírusok által okozott daganatos betegségek különböző fajtáit.

Az EGSZB kiemelte, hogy megfelelő tájékoztatásra, oktatásra és kommunikációra van szükség ahhoz, hogy védőoltásra ösztönözzük a célcsoportokat, valamint hangsúlyozta, hogy a rákmegelőzési intézkedések során biztosítani kell a nemek közötti egyenlőséget. Rámutatott továbbá a háziorvosok, családorvosok, iskolaorvosok és civil társadalmi szervezetek fontos szerepére ezen a területen.

Milena Angelova, a Védőoltással megelőzhető rákos megbetegedések című vélemény előadója kifejtette: „Harcolnunk kell a védőoltásokkal kapcsolatos megbélyegzés és tévhitek ellen. Itt van például az a téves meggyőződés, hogy a védőoltás csak fiatal lányoknak javasolt. Ez azonban nem így van. A szóban forgó vírusok (HPV, HBV) felszámolása érdekében a fiúkat és szüleiket is meg kell szólítanunk”.

Rendkívül fontos, hogy „megfordítsuk a szkepticizmus tendenciáját” – tette hozzá Felszeghi Sára társelőadó. A félretájékoztatás és a dezinformáció elleni küzdelem kulcsfontosságú abban, hogy az embereket arra ösztönözzük, hogy beoltassák magukat. A keresletet és a kínálatot is ösztönözni kell a védőoltások felvételének előmozdítása érdekében.

Az EGSZB átfogó megközelítést sürgetett a rák elleni küzdelemben, olyan, a megelőzési tevékenységek összes formáját felölelő, olajozottan működő és integrált rendszer életre hívásával, amely kiterjed az elsődleges megelőzésre (oltás, egészséges életmód), a másodlagos megelőzésre (szűrés) és a harmadlagos megelőzésre (ápolás és rehabilitáció) is. Az előadó és a társelőadó is nagyon fontosnak tartotta továbbá, hogy az esetleges másodlagos daganatok feltárása érdekében továbbra is szűrjék az egész életre rákkal diagnosztizált betegeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milena Angelova újfent megerősítette, hogy „a tagállamoknak nagyobb mértékű koordinációra és legjobb gyakorlataik cseréjére van szükségük”, hogy hatékonyabban felléphessenek a rák elleni küzdelemben, és EU-szerte növelni tudják az átoltottsági arányt.

A védőoltásoknak mindenki számára elérhetőnek kell lenniük, és az EGSZB célzottabb fellépéseket sürget a hátrányos helyzetű csoportok és egyedi kockázatoknak kitett személyek elérése érdekében. Ahhoz, hogy a védőoltások rendelkezésre álljanak és hozzáférhetőek legyenek, a rákmegelőzést politikai prioritásnak kell tekinteni, és ehhez ennek megfelelően biztosítani kell a szükséges pénzügyi, anyagi és emberi erőforrásokat.

Karikó Katalin a rák ellen

Nemrég a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy a Karikó Katalin közreműködésével kifejlesztett mRNS-alapú gyógyszerészeti technológiát a rák elleni vakcinák fejlesztésében is használják. Szintén a közelmúlt eseménye, hogy Magyarországon először alkalmaztak onkológiai beteg gyerekeknél olyan műtéti eljárást, ahol a beavatkozást megelőzően egy VR-szemüvegen keresztül virtuálisan megjelenítették a daganatot és annak környezetét. Ami a betegség megelőzését illeti, egy dietetikus szerint az olyan életmódbeli változtatások, mint például a növényi alapú élelmiszerek arányának növelése étrendünkben és az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése, jelentősen csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm