33 °C Budapest
Doctors measure pressure

Komoly változás jön a hazai orvosi rendelőkben: erre mindenki készüljön, átalakul az időpontfoglalás

2024. március 14. 13:27

Az Országos Kórházi Főigazgatóság március elsejétől előírta, hogy a háziorvosoknak kell digitális időpontot foglalniuk a beutalóköteles ellátásokra a pácienseik részére, de szakmai szervezetek tiltakoztak a rendszer ellen, mivel sok rendelőben hiányoznak a megfelelő technikai feltételek. A kormányzat végül visszakozott az egyeztetés során, és elnapolta a teljes rendszer bevezetését júliusig.

Március 7-én arról kaptak levelet a háziorvosok az Országos Kórházi Főigazgatóság egyik főigazgató-helyettesétől, hogy március elsejétől a beutalóköteles ellátásokra a háziorvosnak kell a digitális időpontfoglaló rendszerben előjegyeznie a páciensét, amennyiben a beteg személyesen megjelenik a rendelésen - írja a Népszava. A Járóbeteg Irányítási Rendszert 90 szakrendelő közreműködésével kezdték el tesztelni, de számos szakmai szervezet tiltakozott ellene, mert szerintük a megfelelő használathoz nincsenek meg a feltételek, de az észrevételeikre nem érkezett kormányzati reakció, és február utolsó napján ennek ellenére megjelent a jogszabály.

A lap több háziorvost megkérdezett, akik azt mondták, nem tudják használni az új rendszert, mert a betegek ellátásához most alkalmazott szoftvereik tanúsítására várnak, és ez lenne az egyik előfeltétele a csatlakozásnak. Azok, akik az irányítási rendszer tesztjéből kimaradtak, ugyanazon a felületen kereshetnek időpontot a betegeknek, amelyen a Covid-oltásokat is vezették, csakhogy egyelőre sokszor lassú az E-tér, és az is előfordul, hogy a keresett ellátásra nincs kiajánlott időpont.

Az OKFÖ sajtóosztálya közölte, hogy a vármegyei irányító intézmények kéthetente tájékoztatják majd a háziorvosokat azokról a szakrendelésekről, ahol lehetőség van digitális időpontfoglalásra. Az elvárás az, hogy ezek a szakrendelések a kapacitásuk 30 százalékát ajánlják fel a rendszerhez. A szakrendelők azonban nem érdekeltek a kiajánlásra a lap szerint, mivel attól félnek, hogy ezzel saját területükhöz tartozó betegeiktől vonnak el kapacitást, és az új, más területről foglalók többletellátást generálnak egyes vizsgálatokra, amely aztán "csődbe viszi" a szakrendelőt.

A Magyar Orvosi Kamara is tiltakozott a kiküldött levél miatt, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egyeztetést kezdeményezett. A kamara titkára, Keczéry Attila zuglói háziorvos most arról számolt be, az egyeztetés vége az lett, hogy március elsejétől mégsem kell egységesen alkalmazni a háziorvosoknak az időpontfoglaló rendszert. A kormányzat képviselői azt a tájékoztatást adták, hogy a teljes rendszer csak július elsejével indul, és az eredeti, 90 intézményes pilotrendszer csak azokkal bővül folyamatosan, akiknél megvalósulnak a technikai követelmények is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm