25 °C Budapest
Sick mid adult woman taking dose of medicine while sitting on bed

Szinte lehetetlen beszerezni ezt a fontos gyógyszert Magyarországon: nők ezrei szenvednek miatta

2024. január 30. 16:05

Több mint 73 ezer alkalommal írtak fel a magyar patikákban úgynevezett esemény utáni tablettákat, ami még így is nagyon nehezen elérhető sokaknak, ráadásul azok, akiknek szükésgük lenne rá, sokszor az orvosok ellenállásába is ütköznek. A lapunknak nyilatkozó gyógyszerész szerint átgondolt szabályrendszerrel semmi nem indokolná, hogy ez a készítmény vényköteles maradjon, de inkább más okai vannak annak, hogy mégis az. A kormány pedig annak ellenére sem tervez változtatni, hogy több mint tízezren szeretnék a vénykötelezettség eltörlését.

Magyarország az utolsók között van az Európai Unió tagállamai közül, ahol még vényköteles a sürgősségi fogamzásgátló tabletta. Mint korábban beszámoltunk róla, Lengyelországban a nemrég megválasztott kormány máris fontolóra vette, hogy megszünteti ezt a kötelezettséget, így hazánk gyakorlatilag egyedül maradna a szigorú szabályozással. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértő szerint hazai orvosok egy régi téveszmére hivatkozva tagadják meg nagyon sokszor a tabletta felírását, pedig éppen ezzel segíthetnék azt, hogy kevesebb valódi terhességmegszakítás történjen itthon.

A témában nemrég ismét fellángolt a társadalmi vita, még egy petíció is született arról, hogy a kormány szüntesse meg végre a vénykötelességet az esemény utáni tablettákra, ugyanis szerintük mindenkinek megalázás és beleszólás nélkül hozzá kellene ehhez jutni, aki bajba kerül. Mi ennek a gyógyszernek a hatása, és hogyan lehetne itthon biztonságosan forgalmazni?

Bürokratikus útvesztő

Mint lapunk is beszámolt róla, a Patent Egyesület két héttel ezelőtt indította el azt a petíciót, melyben azt követelik, hogy a kormány tegyen lépéseket a sürgősségi fogamzásgátló készítmények vénykötelességének megszüntetésére. Mint később beszámoltak róla, a petíciót mindössze néhány nap alatt több mint 13 ezren írták alá.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a kormány semmilyen lépést nem készül tenni annak érdekében, hogy ez a készítmény vényköteles legyen. Erre az is enged következtetni, hogy megkérdeztük az egészségügyi kérdésekben illetékes Belügyminisztériumot is arról, hogy a kormány valóban nem tervezi-e megfontolni a vénykötelesség eltörlését. Mint válaszukban fogalmaztak, számukra a nőgyógyászati szakma javallata a mérvadó.

Hazánkban a kérdés vizsgálatakor a szülészeti és nőgyógyászati szakmai tagozat véleményét tartjuk irányadónak, mely szerint Magyarországon nem változott a szakmai álláspont: sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel. A kormány ezért nem tervezi a szabályozás módosítását

- írták lapunknak küldött válaszukban.

Arról ugyanakkor az utóbbi hetekben többen is beszámoltak, hogy az orvosok ilyenkor vagy kimondottan ellenségesen viselkednek, vagy egyszerűen megtagadják a tabletta felírását azzal, hogy "nem támogatják az abortuszt".

Mennyi ilyet használnak?

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták számszerű használatáról, hogy ki milyen gyakran igényli, természetesen nincsenek pontos adatok. Tavaly januárban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (akkori) parlamenti államtitkára egy kérdésre válaszolva azt közölte, hogy 2020 januárjától 2022 augusztusáig összesen 73 632 doboz sürgősségi fogamzásgátló gyógyszert váltottak ki a patikákban. Gyors számítással ez azt jelenti, hogy átlagosan havonta 2301, a két adott évben pedig 27 612 ilyen gyógyszert váltottak ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarország az egész EU-ban az utolsók között van, ahol még vényköteles ez a fogamzásgátló módszer. Most azonban különböző beszámolókból az derült ki, hogy az orvosok gyakran szabályosan megtagadják ennek a készítménynek a felírását, többen közülük pedig arra hivatkoznak, hogy nem támogatják az abortuszt - ami egy súlyos tévhit, ez a tabletta ugyanis nem abortuszkészítmény, annak használata az Egyesült Államokban nevezhető elterjedtnek.

Megfelelő rendszerrel lehetne vény nélküli gyógyszer

Leginkább világnézeti okai vannak annak, hogy hazánkban még mindig vényköteles ennek a gyógyszernek a használata, de ez nem muszáj, hogy így is maradjon - ezt mondta a Pénzcentrumnak Dobson Szabolcs gyógyszerész.

Az esemény utáni tablettákról az a leggyakoribb, súlyos tévhit, hogy megölné a magzatot, és sokan az itthoni orvosok közül is éppen ezért nem írják fel. Pedig ez súlyos tévedés: a készítmény a beágyazódást akadályozza meg a méhben, éppen ezért kell gyorsan alkalmazni. A vénykötelesség eltörlésére, ha jól emlékszem, 2010 előtt volt már szó, de aztán semmi sem lett belőle, és most okkal feltételezhetjük, hogy a hatalmon lévő kormánynak inkább világnézeti, semmint orvosszakmai problémáik vannak ezzel kapcsolatban

- fogalmazott lapunk kérdésére a szakértő. Elmondta azt is, hogy szerinte mi kellene ahhoz, hogy vény nélkül is hozzájuthassanak az érintettek ehhez a fogamzásgátlási módszerhez.

Az én véleményem az, hogy egy jól kidolgozott, alaposan felügyelt rendszer kidolgozása után semmilyen érv nem szólna amellett, hogy ezek a készítmények vénykötelesek maradjanak. Az Egyesült Államokban vannak olyan patikák, ahol bár forgalmazhatnák a terméket, nem teszik meg, különböző vallási vagy világnézeti okból – és szerintem ez is járható út lenne, hogy aki itthon nem akarja, az ne forgalmazza. De még Nyugat-Európában sem úgy működik, hogy akinek erre van szüksége, az számolatlanul alkalmazhatja a gyógyszert: a patikában jegyzőkönyvezik, pontosan mi történt és a delikvensnek miért van erre szüksége. Csak éppen vényt nem kérnek

- tette hozzá Dobson Szabolcs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem