18 °C Budapest
A metallurgy worker leaves work and goes towards the exit of the factory.

Kifakadt a szakszervezet: életveszélyes lépésre készül a kormány, sok dolgozó rokkanhat bele

2023. november 16. 18:32

A munkavállalói jogok durva megsértésének, történelmi visszalépésnek és nem utolsó sorban életveszélyesnek is tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a legújabb törvénymódosító tervezetet, amellyel eltörölné a kormány a munkahelyi kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatot. A MASZSZ a változtatási terv elvetésére szólítja fel a döntéshozókat, mert álláspontja szerint a módosítás munkavállalók százezreit érintené hátrányosan.

Beláthatatlan következményekkel jár, ha a kormány nem sokkal a kötelező munkavédelmi oktatás eltörlése után most a munkaköri egészségügyi alkalmassági vizsgálatot is megszünteti – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miután nyilvánosságra került az újabb munkavédelmi tartalmú törvénymódosító tervezet, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesen keresztül nyújtott be a Fidesz és az Igazságügyi Minisztérium.

A MASZSZ szakértői emlékeztetnek: a Covid-járvány idején a cégek úgy kötelezték a dolgozóikat az oltásra, a maszk használatára és a tesztek elvégzésére, hogy arra a törvényi paragrafusra hivatkoztak, amely szerint „az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményéhez hozzátartozik az is, hogy a munkáltató nem foglalkoztat betegséggel küszködő, egészségi állapotánál fogva alkalmatlan munkavállalót”.

A szervezet szerint továbbra is szükség van a munkahelyi orvosi vizsgálatokra, mert gyakran ezek során derülnek ki súlyos betegségek – szögezte le Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke a szakszervezetek tapasztalataira hivatkozva határozottan állítja, az egészségügyi szűrést a munkavállalók ingyenes, a munkához tartozó szolgáltatásnak tekintették, s a munkáltatóknak sem került vagyonokba eleget tenni a törvényi előírásnak: garantálni kell a biztonságos munkavégzés feltételeit.

Zlati Róbert hozzátette, mivel egyre több harmadik országbeli ember dolgozik Magyarországon – és mint tudjuk, még százezrekre lehet számítani –, a munkahelyi közösségek érdekében most a korábbinál is lényegesen fontosabb az egészségügyi szűrés. A MASZSZ a változtatási terv elvetésére szólítja fel a döntéshozókat, mert álláspontja szerint a módosítás munkavállalók százezreit érintené hátrányosan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem