Woman taking magnesium pills out of a bottle. Close up.

Kiderült a nagy magnéziumtitok: erről rengeteg magyarnak fogalma sincs, súlyos veszélyben lehetnek

2023. október 18. 18:15

Az alacsony magnéziumszint többek közt depressziót is okozhat, ezért a szervezetünkbe való rendszeres bejuttatása legalább olyan fontos, mint a C-vitamin esetében.  

Idén a Quattroceutical Kft. készített online felmérést 1021 ember megkérdezésével a magnézium szedési szokásainkról, mert ez az ásványi anyag az, amit legalább olyan fontos folyamatosan bejuttatni a szervezetünkbe, mint a C-vitamint. A kutatásból kiderült, hogy az emberek szerint magnézium legfőképpen az izomgörcsök megelőzésére szolgál, viszont Molnár Nikoletta, az MTA korábbi tudományos munkatársa, a Percformance Lab vezető kutatója, a Stilla cseppek megalkotója szerint a magnézium az a hatóanyag, amiből sok más ok miatt mindenkinek jól jön a pótlás. Többek közt az alacsony magnéziumszint depressziót is okozhat.

A szakember elmondta, hogy az agyunk a magnézium 70 százalékát elhasználja. Mivel folyamatosan működik szüksége van az állandó utánpótlásra. Azért a fogyasztásával sem szabad elmenni a falig. 375 mg a napi ajánlott bevitel ebből az ásványi anyagból.

„Különböző magnéziumformák léteznek. Szervetlen magnézium például a magnézium-oxid, amely csekély mértékben hasznosul a szervezetben, ezért nem a legjobb választás. A szerves magnéziumsók közül a magnézium-laktát laktózt tartalmaz, ezért a tejre, laktózra érzékenyeknek nem ajánlott. A magnézium-biszglicinát viszont képes segíteni a relaxált állapot elérését. Nyugtató hatású, megnövelheti a mélyalvási ciklus hosszát.” – mondta Molnár Nikoletta.

Hozzátette, hogy a magnézium esszenciális ásványi anyag. Rengeteg enzimreakcióhoz szükséges, gyakorlatilag a teljes szervezet működéséhez kell. Éppen ezért sokkal inkább a magnéziumot kellene pótolnunk rendszeresen, mint a C-vitamint. Különösen a dohányosoknál, illetve az alkoholt fogyasztóknál ürül ki gyorsan a szervezetből. Nekik különösen oda kellene figyelniük a magnéziumpótlásra. A hiánya ugyanis okozhat memóriaproblémákat, depressziót, izomgörcsöt, koncentrációcsökkenést, vércukorszint- ingadozást is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elhunyt Ferge Zsuzsa

Életének 93. évében elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem