16 °C Budapest
A smiling woman is enjoying a healthy takeaway lunch with her colleagues in a bright modern office. They are laughing and having relaxed chat. Horizontal daylight indoor photo.

Sok magyar dolgozó kockáztatja az egészségét: nem is gondolnák, miből lehet baj

2022. december 28. 15:03

Életünkben átlagosan 90 ezer órát töltünk munkával, mielőtt nyugdíjba mennénk, így közel sem mindegy, mennyire figyelünk oda eközben az egészségünkre. A megfelelő mozgás és a tudatos táplálkozás hiányából adódó betegségek az európai dolgozók tízmillióit érintik. December végén sokan gondolkodunk el az újévi fogadalmaikon - a Profession.hu kutatása rávilágít arra is, hogy miben érdemes változtatnunk 2023-ban.

A reprezentatív kutatás pozitív eredménye, hogy a magyar dolgozók között jelentősen többen vannak azok, akik odafigyelnek a helyes táplálkozásra, mint azok, akik nem (42% vs. 25%). A válaszadók nagyjából fele minden nap eszik zöldséget és gyümölcsöt, ugyanennyien fogyasztanak megfelelő mennyiségű vizet. Érdekesség, hogy míg az otthonról munkát végzők 52 százaléka választ egészségtudatosan ételt, a munkahelyükre bejáróknál ez az érték csak 37 százalék. A dolgozók döntő többsége helyszíntől függetlenül törekszik arra, hogy napi három csésze kávénál ne igyon többet (70%) és az energiaitalok fogyasztását is sokan kerülik (72%).

Bár a Profession.hu kutatásában látható, hogy tisztában vagyunk a testmozgás fontosságával, mégis kevesen fordítunk kellő időt erre. A válaszadók közel felénél nagyon csekély a megfelelő aktivitás mértéke, ráadásul kifejezetten egészségjavító mozgást kevesebb, mint harmaduk végez. Az Eurostat jelentéséből kiderül, hogy 2020-ban minden tizedik európai dolgozó beszámolt valamilyen munkaköréből adódó sérülésről vagy betegségről, amelyeknek egy jelentős része a mozgáshiány és a helytelen testtartás következménye.

A WHO ajánlása szerint az egészség megőrzéséhez átlagosan heti 150-300 perc közepes intenzitású vagy heti 75-150 perc erős intenzitású fizikai aktivitás szükséges, illetve ezek kombinációja. A hazai felmérés tanulsága szerint ettől átlagosan jelentősen elmaradunk. Főleg a legfiatalabbak, azaz a Z generáció értékei kiugróan alacsonyak, az egészségjavító aktivitás szintjét meg sem közelítik. Kettősség, hogy míg a táplálkozásnál az otthonról dolgozók, addig a mozgásban a munkahelyre bejárók állnak jobban.

Sokat számít, ha a munkáltató is támogatja az egészséges életmódot

Jelenleg a profession.hu kutatása szerint a munkahelyek fele támogatja valamilyen formában a dolgozói egészségét. Legtöbb helyen ezt SZÉP kártyán keresztül (39%) teszik meg, de már megjelent a prevenciós szűrés, egészségi állapot felmérése (12%), az egészségbiztosítás (10%) és az egészségpénztári hozzájárulás is (9%). A munkavállalók legszívesebben masszázs támogatást (31%), gyümölcsnapot (30%) és az ergonomikus székek bevezetését (26%) kérnék a munkahelyüktől juttatásként.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Általános tanulság tehát 2023-ra, hogy otthon végzett munka mellett ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű mozgásról, míg a munkahelyen figyeljünk jobban oda a helyes táplálkozásra. A munkáltatóknak pedig érdemes átgondolniuk, hogy mennyi kiesett napot előzhetnek meg azzal, ha extra juttatásokkal hozzásegítik a dolgozóikat az egészségük megőrzésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem