-1 °C Budapest
A smiling woman is enjoying a healthy takeaway lunch with her colleagues in a bright modern office. They are laughing and having relaxed chat. Horizontal daylight indoor photo.

Sok magyar dolgozó kockáztatja az egészségét: nem is gondolnák, miből lehet baj

2022. december 28. 15:03

Életünkben átlagosan 90 ezer órát töltünk munkával, mielőtt nyugdíjba mennénk, így közel sem mindegy, mennyire figyelünk oda eközben az egészségünkre. A megfelelő mozgás és a tudatos táplálkozás hiányából adódó betegségek az európai dolgozók tízmillióit érintik. December végén sokan gondolkodunk el az újévi fogadalmaikon - a Profession.hu kutatása rávilágít arra is, hogy miben érdemes változtatnunk 2023-ban.

A reprezentatív kutatás pozitív eredménye, hogy a magyar dolgozók között jelentősen többen vannak azok, akik odafigyelnek a helyes táplálkozásra, mint azok, akik nem (42% vs. 25%). A válaszadók nagyjából fele minden nap eszik zöldséget és gyümölcsöt, ugyanennyien fogyasztanak megfelelő mennyiségű vizet. Érdekesség, hogy míg az otthonról munkát végzők 52 százaléka választ egészségtudatosan ételt, a munkahelyükre bejáróknál ez az érték csak 37 százalék. A dolgozók döntő többsége helyszíntől függetlenül törekszik arra, hogy napi három csésze kávénál ne igyon többet (70%) és az energiaitalok fogyasztását is sokan kerülik (72%).

Bár a Profession.hu kutatásában látható, hogy tisztában vagyunk a testmozgás fontosságával, mégis kevesen fordítunk kellő időt erre. A válaszadók közel felénél nagyon csekély a megfelelő aktivitás mértéke, ráadásul kifejezetten egészségjavító mozgást kevesebb, mint harmaduk végez. Az Eurostat jelentéséből kiderül, hogy 2020-ban minden tizedik európai dolgozó beszámolt valamilyen munkaköréből adódó sérülésről vagy betegségről, amelyeknek egy jelentős része a mozgáshiány és a helytelen testtartás következménye.

A WHO ajánlása szerint az egészség megőrzéséhez átlagosan heti 150-300 perc közepes intenzitású vagy heti 75-150 perc erős intenzitású fizikai aktivitás szükséges, illetve ezek kombinációja. A hazai felmérés tanulsága szerint ettől átlagosan jelentősen elmaradunk. Főleg a legfiatalabbak, azaz a Z generáció értékei kiugróan alacsonyak, az egészségjavító aktivitás szintjét meg sem közelítik. Kettősség, hogy míg a táplálkozásnál az otthonról dolgozók, addig a mozgásban a munkahelyre bejárók állnak jobban.

Sokat számít, ha a munkáltató is támogatja az egészséges életmódot

Jelenleg a profession.hu kutatása szerint a munkahelyek fele támogatja valamilyen formában a dolgozói egészségét. Legtöbb helyen ezt SZÉP kártyán keresztül (39%) teszik meg, de már megjelent a prevenciós szűrés, egészségi állapot felmérése (12%), az egészségbiztosítás (10%) és az egészségpénztári hozzájárulás is (9%). A munkavállalók legszívesebben masszázs támogatást (31%), gyümölcsnapot (30%) és az ergonomikus székek bevezetését (26%) kérnék a munkahelyüktől juttatásként.

Általános tanulság tehát 2023-ra, hogy otthon végzett munka mellett ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű mozgásról, míg a munkahelyen figyeljünk jobban oda a helyes táplálkozásra. A munkáltatóknak pedig érdemes átgondolniuk, hogy mennyi kiesett napot előzhetnek meg azzal, ha extra juttatásokkal hozzásegítik a dolgozóikat az egészségük megőrzésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?