12 °C Budapest
Dagad az étrendkiegészítő-botrány: újabb terméket hívtak vissza, ezt nehogy bevedd

Dagad az étrendkiegészítő-botrány: újabb terméket hívtak vissza, ezt nehogy bevedd

MTI
2022. augusztus 19. 11:03

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól – közölte a Nébih a honlapján pénteken. 

A közlemény szerint a Perfect Play Kft. által üzemeltetett https://potencianovelo-szerek.hu webáruházban végzett hatósági mintavételt a hivatal. Bár a próbavásárlás eredeti tárgya egy másik termék volt, végül a webáruház által ajándékba küldött étrend-kiegészítőről állapította meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, hogy szildenafil gyógyszerhatóanyagot tartalmaz és a mért 58,34 milligramm mennyiség már terápiás dózisnak számít. A szildenafil hatóanyag a merevedési zavarok terápiájában alkalmazott vegyület. Az ilyen készítmények hatóanyagtartalma 25-100 milligramm között mozog, kiadásuk Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

Kiemelték, gyógyszerhatóanyagot élelmiszerekben (amelynek az étrend-kiegészítők is minősülnek) tilos felhasználni, az kizárólag az engedélyezett, felügyelt módon előállított gyógyszereknél engedhető meg.
A tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalom mellett a termék hamisítványnak is minősül. A csomagoláson található információk szerint ugyanis a GentleManus étrend-kiegészítő kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz. A termék fogyasztása a vásárlók számára komoly egészségkárosodási kockázatot jelent, ezért a hivatal minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül azonnali hatállyal elrendelte, hogy a terméket vonják ki a forgalomból és hívják vissza a fogyasztóktól.

Az étrend-kiegészítő forgalmazója a jelölés szerint a szlovák PEROME s.r.o, és Kínából származik. A hatóság megtiltotta a GentleManus megnevezésű termék további behozatalát, valamint az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül a szlovák hatóságot is értesíti az esetről. Az ügyben eljárás folyik, a hivatal a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki.
A Nébih kéri a vásárlókat, amennyiben a készítmény forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében azt a Nébih ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail címen leeht jelezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm