13 °C Budapest
Doctor in protective gloves & workwear holding Testing Kit for the coronavirus test. The doctor is collecting nasal sample for a young lady with a sampling swab.

Kiderült a szörnyű igazság a magyar kórházakról: ennyien kapták el a COVID-ot az intézményekben

2022. április 25. 18:16

2021 őszén a Társaság a Szabadságjogokért az NNK-hoz fordult az előző évekre vonatkozó, kórházi fertőzésekről szóló jelentésekért. Az adatok alapján a kórházi járványok 79%-át a koronavírus okozta, tehát az emberek ott kapták el a betegséget, ahova gyógyulni mentek, ami összesen majdnem tízezer embert érint.

A jogszabály szerint az országos tisztifőorvos és munkaszerve, az NNK adatokat gyűjt a kórházi fertőzésekről, majd ezekről összefoglaló jelentést tesz közzé. A dokumentumokat 2016-tól kezdve az NNK jogelődjének, az ÁNTSZ-nek az archív oldalán lehet elérni. Az előző évre vonatkozó jelentéseket eredetileg minden év június 1-jéig kellett közzétenni, ezt később fokozatosan későbbre tolták, a jelenlegi szabály szerint november 1. a határidő.

Azonban a 2019-es és 2020-as évre vonatkozó jelentések nem kerültek fel az oldalra. Most a hatóság közzétette ezeket a Társaság a Szabadságjogokért adatigényése nyomán. Így pedig megtudható, hogy sokan a kórházban betegedtek meg a koronavírus-járvány ideje alatt.

A jelentésből kiderül, hogy 429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, és ezekben 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752 fő el is hunyt, vagyis minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott fertőzésbe. 

A nem koronavírushoz kapcsolódó kórházi járványok száma 2019-hez képest nagyságrendileg azonos számú (2019-ben 137, 2020-ban pedig 112), vagyis az összes kórházi járványok 79%-át koronavírus okozta. Járványnak számít már két egymással összefüggő fertőzéses eset is a kórházban - jegyzi meg a szervezet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm