16 °C Budapest
Computer screens in laboratory. Brain scans and coronavirus research

Erre aligha számítottunk: megdöbbentő dolog derült ki a covid-mellékhatásokról

MTI
2022. március 8. 21:04

Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint a koronavírus okozta Covid-19 az agy zsugorodását okozhatja, csökkentheti a szürkeállományt az érzelmeket és a memóriát irányító régiókban, és károsíthatja a szaglásérzékelésért felelős területeket.

A kutatásból kiderült, hogy a betegség hatásai olyanoknál is jelentkeztek, akiket nem kellett kórházban kezelni. A tudósok szerint további vizsgálatokkal lehet majd megállapítani, hogy ezek a szövődmények részben visszafordíthatók-e, vagy hosszú távon fennmaradnak.

Erős bizonyíték van arra, hogy a Covid-19 következtében agyi rendellenességek lépnek fel - írták a kutatók a hétfőn publikált tanulmányban. A kutatásban résztvevőknél, még az enyhe eseteknél is a koncentrációért és a szervezésért felelős "végrehajtó funkciók romlását" mutatták ki, és az agy mérete átlagosan 0,2-2 százalékkal zsugorodott. A Nature tudományos folyóiratban közzétett, szakértők által ellenőrzött tanulmányban 785, 51 és 81 év közötti pácienst vizsgáltak, akiknek az agyáról kétszer készítettek képalkotó eljárással felvételt. A résztvevők közül 401 a két felvétel között lett koronavírus-fertőzött. A második vizsgálatra  az első vizsgálat után átlagosan 141 nappal került sor.

A kutatás idején Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 vírus alfa változata volt a domináns, és nem valószínű, hogy delta variánssal fertőzöttek is lettek volna a páciensek között - írták a kutatók. A tanulmány szerint a covidos páciensek egy részénél csökkent a figyelem, a koncentráció és az információfeldolgozás sebessége, valamint károsodott a memória.

A kutatók nem vizsgálták, hogy a koronavírus elleni védőoltás befolyásolta-e az állapotot, de a brit egészségbiztosító (UKHSA) februárban azt közölte, hogy 15 tanulmány eredményei alapján a beoltott embereknél körülbelül feleakkora valószínűséggel jelentkeznek a hosszú Covid-19 tünetei, mint a be nem oltottaknál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?