14 °C Budapest
Computer screens in laboratory. Brain scans and coronavirus research

Erre aligha számítottunk: megdöbbentő dolog derült ki a covid-mellékhatásokról

MTI
2022. március 8. 21:04

Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint a koronavírus okozta Covid-19 az agy zsugorodását okozhatja, csökkentheti a szürkeállományt az érzelmeket és a memóriát irányító régiókban, és károsíthatja a szaglásérzékelésért felelős területeket.

A kutatásból kiderült, hogy a betegség hatásai olyanoknál is jelentkeztek, akiket nem kellett kórházban kezelni. A tudósok szerint további vizsgálatokkal lehet majd megállapítani, hogy ezek a szövődmények részben visszafordíthatók-e, vagy hosszú távon fennmaradnak.

Erős bizonyíték van arra, hogy a Covid-19 következtében agyi rendellenességek lépnek fel - írták a kutatók a hétfőn publikált tanulmányban. A kutatásban résztvevőknél, még az enyhe eseteknél is a koncentrációért és a szervezésért felelős "végrehajtó funkciók romlását" mutatták ki, és az agy mérete átlagosan 0,2-2 százalékkal zsugorodott. A Nature tudományos folyóiratban közzétett, szakértők által ellenőrzött tanulmányban 785, 51 és 81 év közötti pácienst vizsgáltak, akiknek az agyáról kétszer készítettek képalkotó eljárással felvételt. A résztvevők közül 401 a két felvétel között lett koronavírus-fertőzött. A második vizsgálatra  az első vizsgálat után átlagosan 141 nappal került sor.

A kutatás idején Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 vírus alfa változata volt a domináns, és nem valószínű, hogy delta variánssal fertőzöttek is lettek volna a páciensek között - írták a kutatók. A tanulmány szerint a covidos páciensek egy részénél csökkent a figyelem, a koncentráció és az információfeldolgozás sebessége, valamint károsodott a memória.

A kutatók nem vizsgálták, hogy a koronavírus elleni védőoltás befolyásolta-e az állapotot, de a brit egészségbiztosító (UKHSA) februárban azt közölte, hogy 15 tanulmány eredményei alapján a beoltott embereknél körülbelül feleakkora valószínűséggel jelentkeznek a hosszú Covid-19 tünetei, mint a be nem oltottaknál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm