8 °C Budapest
covid virus corona europe

Jakab Ferenc: Ukrajnát nemcsak a háború borzalmai, de egy elhúzódó járvány is sújthatja

2022. március 8. 11:01

Február második felére már Európa legtöbb országa túl volt a koronavírus omikron-hullámának tetőzésén. Amikor Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, akkor már a szomszédban is csökkeni kezdtek az esetszámok, azonban a háborús helyzetet csak megnehezítheti, hogy a pandémiának még nincs vége. A háború egyszerre nehezíti a járvány elleni védekezést Ukrajnában, illetve vissza is hat: a fertőzés terjedése mind az ukrán, mind az orosz hadsereg dolgát nehezítheti. Mindeközben pedig Európának menekültek millióinak érkezésére kell felkészülnie, aminek hatását a járványra nem is lehet megjósolni. A Pénzcentrum most  Dr. Jakab Ferenc virológus professzor véleményét kérte a háború hatásáról a koronavírus terjedésére.

Amikor Oroszország támadást indított Ukrajna ellen február 24-én hajnalban, a koronavírus járvány - akárcsak Magyarországon - Európa legtöbb országában leszálló ágban volt. Ukrajnából érthető módon új adat azóta nem érkezett. Feltételezhető, hogy ha nincs háború, akkor Magyarországhoz hasonlóan a szomszédban is tovább csökkentek volna az esetszámok. Egy háborús helyzet azonban nagyban megnehezíti a járvány elleni védekezést, kedvez a vírus terjedésének, ugyanakkor a hadseregek dolgát is nehezítheti a járvány. Az Európai Unió pedig 4 millió menekült érkezésére számít, aminek egyelőre nem lehet kiszámítani, milyen hatása lesz a járvány terjedésére.

Az inváziót megelőző utolsó friss adatok szerint Ukrajnában februárban napi 7300-zal csökkent a napi koronavírusos esetek száma. Átlagosan naponta 24 623 esetet jelentettek. A járvány kezdete óta a hivatalos adatok szerint 4,8 millióan fertőződtek meg, és 105 505-en veszítették életüket covid-19 fertőzésben. Az alábbi térkép az egy hét alatt igazolt, egymillió lakosra jutó esetek számát mutatja. Ez alapján Ukrajna kifelé tartott már az omikron hullámból.

Forrás: Our World in Data

Az átoltottság viszont arányaiban meglehetősen alacsony Ukrajnában európai viszonylatban is: az Our World in Data adatai szerint a lakosság 36,19 százaléka kapott legalább egy oltást február 24-ig. Ezzel szemben például a szomszédos Lengyelországban a lakosság közel 60 százaléka, Magyarországon pedig a lakosság kétharmada kapott legalább 1 oltást. Kérdés, hogy a jelenlegi háborús helyzet milyen hatással lesz a járványra, illetve a járvány milyen hatással lesz a háború alakulására.

Dr. Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője ennek kapcsán lapunknak elmondta, hogy alapvetően két dologról kell beszélni akkor, ha a járványok és a háborúk kapcsolatát akarjuk vizsgálni:

Különbséget kell tennünk aközött, hogy egy fertőzőbetegség milyen hatást gyakorol a háborúkra és a csatákra, valamit aközött, hogy hogyan befolyásolta egy háború vagy egy csata a fertőzőbetegségek terjedését. Mind a kettőre találunk számos példát a történelemben. Előfordult olyan helyzet is, hogy egy fertőtőbetegség következtében komplett csapatok lettek gyakorlatilag harcképtelenek, de olyan is – ha csak az első világháborúra gondolunk –, hogy a háború befolyásolta a járvány terjedését. 1918 és 1919 között több mint 20 millió áldozatot követelt a spanyolnátha, ami alapvetően egy influenza-járvány volt. A háború ellenére is sok életet követelt volna, de mivel a fertőzés egy háborús időszakban ütötte fel a fejét és a harcban részt vevők, valamint a lakosság szervezete is le volt gyengülve, az orvosi ellátás pedig sokkal rosszabb volt, így ez a vírus pusztítóbb hatást tudott gyakorolni a társadalomra

- mondta el a virológus szakember, majd kifejtette, hogy jelen helyzetben, amikor Európa egyes országaiban a járvány már lecsengő szakaszban van, Ukrajnában még mindig jelentős számú fertőzöttet regisztráltak.

Sajnos így Ukrajnát nem csak a háború borzalmai, de egy elhúzódó járvány is sújthatja majd. Azt azonban jelen pillanatban nem lehet megmondani, hogy a környező országokra pontosan milyen hatást fog gyakorolni ez a kialakult szituáció

- magyarázta Dr. Jakab Ferenc, és hozzátette: "Az nyilvánvaló, hogy egy háborús helyzetben az emberek nem tudnak odafigyelni az alapvető járványügyi intézkedésekre, hogyan is tudnának, hiszen egy háború a legborzalmasabb dolog, ami csak történhet a világon. Az egyértelmű, hogy a háború sújtotta területeken élők egészségügyi állapota a stresszhelyzetből adódóan is leromlik és az egészségügyi ellátás sem tud a megfelelő módon működni."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezért is kell most mindent megtennünk annak érdekében, hogy a háború elől hazánkba menekülő emberek menedéket és ha szükséges, akkor megfelelő orvosi ellátást kapjanak. Nekünk most mindent felül kell írnunk és mindent meg kell tennünk ezeknek az embereknek a biztonsága érdekében! Az, hogy a menekültek érkezése milyen hatással lesz a jelenlegi járványhelyzetre az jelen pillanatban nem elsődleges kérdés, ezt majd megoldja a magyar járványügy és az egészségügy. Ez nem befolyásolhatja, hogy hány embert fogadunk be, hány embernek segítünk, akik otthonukat hátrahagyva menekülni kényszerülnek a háború borzalmai elől!

- emelte ki a virológus szakember.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) vasárnapi közlése szerint immár másfél millió ember menekült el Ukrajnából az Oroszország indította háború elől. Az ENSZ március 3-i részletes adatközlése szerint az Ukrajnából menekülők közül több mint 505 ezren érkeztek Lengyelországba, több mint 116 ezer ember Magyarországra, 79 ezret meghaladta a Moldovába, 71 ezret a Szlovákiába és 131 ezret a Romániába érkezők száma. A lengyel határőrség azóta arról számolt be, hogy a háború kezdete óta már 604,4 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, ebből múlt hét csütörtökön, 15 óráig, 56,4 ezren lépték át a határt. Azóta ezek a számok csak nőttek.

Egyelőre a menekülteket fertőzés gyanúja esetén tesztelik a határon, illetve biztosított az egészségügyi és kórházi ellátásuk, ha erre szükség van. Amennyiben kérik, a koronavírus elleni oltást is felvehetik. A nagy számú menekültek érkezése azonban kihívás elé állíthatja a későbbiekben Európát és Magyarországot is járványügyi szempontból is.

A témával kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Az Ukrajnából menekülőket sokféleképpen segíti a magyar állam, a magyarországi szervezetek és vállalatok, valamint a lakosság is. A humanitárius krízis enyhítése érdekében sokan adakoznak, illetve gyűjtenek adományokat. A különböző szervezetek elérhetőségeit, adományvonalait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm