Customer in pharmacy holding medicine bottle. Woman reading the label text about medical information or side effects in drug store. Patient shopping pills for migraine or flu. Vitamin or zinc tablets.

Megdőlt a vitamin-tévhit: hiába szedtük marékszámra a tablettákat a covid ellen?

2022. február 27. 13:02

Megerősítették, hogy a vitaminok, és ásványi anyagok nem csökkentik a koronavírus miatti halálozás esélyét, és nem gyógyítanak ki bennünket a koronavírus fertőzésből. Vitatott kérdés volt, hogy ha C- és D- vitamint, valamint cinket szedünk, az segíthet-e a fertőzés enyhítését, azonban egy friss kutatás kiderítette, hogy ezek a vitaminok nem csökkentik a COVID-19 miatti halálozás esélyét.  

A Toledoi Egyetem orvosai által folytatott kutatás megerősítette, hogy a vitaminok, és a különböző ásványi anyagok nem csökkentik a COVID-19 miatti halálozás esélyét. A járvány kezdetekor több kutató is vizsgálni kezdte a mikrotápanyagokat, sőt, sokan éltek abban a tévhitben is, hogy a különböző vitaminok szedése kiválthatják a vakcinát is. Azonban most minden bizonyíték ezeket a kijelentéseket cáfolja.

Ugyanis hiába szedünk cinket, C és D- vitamint, ez nem segít a koronavírus klinikai kimenetelén - mondta Dr. Azizullah Beran, az egyetem belgyógyász rezidense. Metaanalízisükben a tudósok 26 korábbi, független szakértők által átnézett tanulmányt foglaltak össze, amelyek összesen több mint 5600 covidos beteg adatait tartalmazták. Kiderült, hogy sem a C-vitaminnak, sem a D-vitaminnak, sem a cinknek nem volt semmiféle hatása a halálozásra.

Míg a tanulmány túlnyomórészt olyan betegeket vizsgált, akik már kórházba kerültek a koronavírus-fertőzés miatt, a kutatók elemeztek egy kisebb olyan csoportot is, amelynek tagjai a vírusfertőzés előtt rendszeresen D-vitamint szedtek. Itt sem találtak lényeges különbséget a halálozást illetően.

Fontos, hogy az emberek megértsék: az étrendkiegészítők szedése nem jár jobb eredménnyel koronavírus-fertőzésnél

– mondta Dr. Ragheb Assaly, a Toledói Egyetem orvosprofesszora és a tanulmány vezető szerzője, aki kiemelte, hogy a kutatás másik fontos üzenete az, hogy erre a betegségre a válasz az oltás, ugyanis a mikrotápanyag-kiegészítők nem ellensúlyozzák az oltás hiányát, és nem teszik szükségtelenné az oltást.

A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy ezt a tanulmányt nem szabad úgy értelmezni, hogy a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők rosszak vagy kerülendők lennének, hanem egyértelművé teszik, hogy nem hatékonyak a koronavírus-halálozás megelőzésében.

Lehetséges, hogy néhány alultáplált vagy egyéb mikrotápanyag-hiányos COVID-19-beteg számára előnyös lehet a táplálékkiegészítők szedése, de ennek az az oka, hogy szervezetükben már eleve hiányoznak ezek az alapvető tápanyagok – nem azért, mert a D- vagy C-vitamin hatékony lenne a vírus ellen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amit mondunk, az a következő: ha orvosilag nincs szüksége ezekre az étrendkiegészítőkre, ne szedje őket úgy, hogy azt gondolja, védelmet nyújtanak a COVID-19 ellen. Nem fogják megakadályozni, hogy elkapja a vírust, sem azt, hogy belehaljon a betegségbe

– mondta Dr. Azizullah Beran, az egyetem belgyógyász rezidense.

Mikor szedjünk vitaminokat?

Mi is foglalkoztunk azzal, hogy milyen esetben érdemes multivitaminokat, és vitamin készítményeket szedni. Kérdésünkre Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai elnöke a kifejtette, hogy a különböző készítmények szedése ugyan nem váltják ki az egészséges táplálkozást, azonban a téli időszakban, vagy amikor szervezetünket jobban igénybe vesszük, érdemes multivitaminnal, vitaminokkal kiegészíteni az étrendünket.

Ráadásul télen nincs elegendő szezonális zöldség és gyümölcs, és D vitaminból is kevesebb kerül a szervezetünkben, érdemes pótolni ezt vitaminokkal is. Bármilyen vitamin készítmény szedése mellett döntünk is, annak csak kiegészítő, hiánypótló szerepet szánjunk. Dr. Marjai Tamás elmondta a multivitamin készítményekről, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek széles választéka megtalálhatóak bennük, de csak kisebb mennyiségben. A csak egyetlen, vagy néhány vitamint tartalmazó készítményekben viszont általában nagyobb mennyiségben találhatóak meg ezek az anyagok.

Vitaminkészítmény szedésére alapvetően két okból lehet szükség. Egyrészt a szervezet fokozottabb terhelése miatt megnőhet az igény ezekre az anyagokra. Ilyen helyzet fordulhat elő nehéz fizikai munka, megerőltető sportolás, súlyos betegség miatt, illetve a várandósság idején. A másik lehetőség, ha nem elégséges a bevitel, például táplálkozási zavarokban, emésztési nehézségeknél, vegetáriánus étrendnél

- mondta a HGYSZ szakmai elnöke, aki szerint hazánkban a vitaminok közül kiemelkedik a D-vitamin speciális esete.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06