13 °C Budapest
Woman Holding Homemade Face Mask

Csúnya bírságot kaphat, aki ilyen maszkot hord: tényleg haszontalanok az omikronnal szemben?

2022. január 10. 14:03

Akár 180 ezres bírságot is kaphat Romániában az, aki textilmaszkot visel. A szigorú szabályozás nem véletlen, a tudósok régóta mondják, hogy a nem orvosi használatra készült védőeszközök nem nyújtanak kellő védelmet a koronavírus ellen. Az eddigieknél gyorsabban terjedő omikron variáns ellen pedig még kevésbé védhetnek. Keleti szomszédunknál drámai sebességgel robbant be az ötödik hullám, ezért hoztak szigorításokat.

A hétvégétől lakáson kívül mindenhol kötelező maszkot viselni Romániában. Sőt, az sem mindegy, milyen maszkot viselnek az emberek, ugyanis a texilből készülteket nem fogadják el. Aki ilyet visel, az ugyanúgy megbüntetik, mint aki nem hordja a maszkot. A büntetési tétel maximum 2500 lej, azaz kb. 180 ezer forint.

A hatóságok csak az FFP2-es szűrővel ellátott, orrot és szájat eltakaró, légzésvédő maszkot fogadják el a nyílt és zárt közterületeken. A textilmaszkosok mellett azokra is büntetés vár, akik szabálytalanul hordják a maszkjukat.

Már az az amerikai tudósok és orvosok is jó ideje hívják fel a figyelmet arra, hogy a textilmaszkok és a sebészeti maszkok az omikron variáns ellen nem olyan jók, mint a komolyabb védőeszközök. A The Wall Street Journalnak például Ranu Dhillon, a Brigham and Women’s Hospital orvosa arról beszélt, hogy az egyrétegű textilmaszkokat sokan a kényelem és a stílus miatt hordják,

Monica Gandhi, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem tudósa az N95, KN95, KF94 és FFP2 tanúsítványú maszkokat ajánlja, mert ezek a levegőben lebegő részecskék legtöbbjét (kb. 95 százalékát) képesek kiszűrni.

A lap felidézte az Amerikai Járványügyi Hatóság (CDC) tanulmányát, amely szerint 25 órába telik, mire a koronavírus fertőző dózisa átterjed az N95-ös szabványű maszkot viselők között. Ugyanez kb. 27 percbe telik azok között, akik csak textilmaszkot viselnek.

Ennek kapcsán Kovács Gábor belgyógyász az Inforádiónak a szövetmaszkok kapcsán elmondta, azok ugyan valamennyi védelmet jelentenek, a ki- és a belélegzett vírusok száma alacsonyabb, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek hatékonysága nagyon alacsony.

Mint hozzátette, két funkciójuk van a maszkoknak: egyrészt mi ne fertőzzünk másokat, másrészt mi ne fertőződjünk meg, ha a környezetünkben légúti vírussal fertőzött személy van, de a maszkok nem védenek egyformán.

Az egyszerű sebészi maszk attól védi a környezetet, hogy ne adjuk át olyan könnyen a fertőzést. Ha azonban sebészi maszk van rajtunk, és a környezetünkben egy fertőzött ember nem visel maszkot, akkor nem garantált, hogy nem kapjuk el a fertőzést

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- hívta fel a figyelmet.

Kemenesi Gábor pécsi virológus szeptemberi Facebook-posztjában is azt írta, hogy az FFP vagy KN95 maszkok jól védenek az aeroszolok ellen. Hozzátette, fontos, hogy a kilégzőszelepes maszkok bár kényelmesebbek, mégis a saját fertőzésünk esetén nem fogják fel a belőlünk kijutó vírusokat. A textilmaszkok kapcsán felidézett egy tanulmányt, amely szerint

a hagyományos textilmaszk és sebészi maszk közül az utóbbinak van látványosabb hatása a fertőzés terjedésének fékezésében.

Ebben a videóban pedig egy egészségügyi dolgozó mutatja be, mennyire hatékonyan fogják fel a különböző maszkok a kilélegzett levegőt. Mint látható, a sál és a sima textilmaszk gyakorlatilag semmit nem jelent, simán el tudja bennük fújni az öngyújtóját.

Az első érdemi eredményt a "műtősmaszk" hozta, a komolyabb védőeszközök esetében pedig meg sem mozdult a láng.

Romániában az omikron berobbanásával ismét egyre rosszabbodik a járványhelyzet: a vasárnapi jelentés szerint csaknem négyszer annyi új koronavírusos megfertőződést jegyeztek múlt héten, mint az azt megelőző héten. 33 237 új fertőzést diagnosztizáltak, míg egy héttel korábban csak 8 555-öt. Így nem csoda, ha a hatóságok igen komolyan veszik a maszkviselést, ezzel is elkerülve, hogy az egészségügy vészesen leterhelődjön.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem