6 °C Budapest
Full, partially used and empty foil blister packs for pharmaceutical tablets displayed on a dark background viewed close up from above in a conceptual healthcare image

Kiderült az igazság az új COVID elleni tablettákról: tényleg olyan hatékonyak, mint állítják?

2021. november 25. 14:03

Heteken belül engedélyezhetik az USA-ban a Pfizer és a Merck koronavírus ellni tablettáit. Az új készítményeket a betegség korai szakaszában kell beszedni: a teszteredmények szerint jelentősen csökkentik a súlyos tünetek kialakulásának a kockázatát, ezzel pedig a kórházai is fellélegezhetnének. Mutatjuk, mi mindent kell tudni az új szerekről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre több gyógyszercég mutatja be új, koronavírus elleni tablettáit. Az Egyesült Államok például több millió adagot vásárolna már be két készítményből, amelyeket könnyen és ingyenesen hozzáférhetővé terveznek tenni. A készítmények hamarosan Európába, és így Magyarországra is megérkezhetnek. De pontosan mit is tudnak ezek az új gyógyszerek? Mutatjuk a részleteket!

Legutóbb két különböző tablettát mutattak be: az egyiket a Pfizer, a másikat a Merck nevű vállalat. Utóbbi, amely a Ridgeback Biotherapeutics nevű céggel együttműködve fejleszti a piruláját, a múlt hónapban kérte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA) a molnupiravir nevű vírusellenes gyógyszerének sürgősségi engedélyezését. A Pfizer pedig a héten kérte paxlovid nevű tablettájának engedélyezését.

A tervek szerint november 30-án az FDA megvitatja a Merck kérelmét, ha minden jól megy, a gyógyszer néhány héten belül elérhetővé válhat, feltehetően már decemberben. Az FDA még nem jelezte, hogy tervezi-e egy hasonló ülés összehívását a Pfizer tablettájának vizsgálatára.

Mire jók pontosan ezek a tabletták?

A két cég által kifejlesztett, koronavírus elleni tabletták nem tudják megakadályozni azt, hogy az emberek megfertőződjenek, de a gyógyszerek segíthetnek azoknak, akik már elkapták a vírust. Megelőzhetőek velük a súlyos tünetek, és a halálesetek is. A vállalatok által közzétett adatok szerint a Merck COVID-tablettája jelentősen csökkenti a kórházi kezelés vagy halálozás kockázatát, míg a Pfizer tablettája 89 százalékkal csökkenti ennek esélyét.

Mindkét gyógyszer, ha korai COVID-fertőzésben szenvedő embereknek adják, csökkenti a kórházbakerülés esélyét. A vizsgálatok során a tesztalanyok a tünetek kezdetétől számított öt napon belül kapták a tablettákat, a legjobb eredményeket azoknál tapasztalták, akik a tünetek megjelenését követően három napon belül már elkezdték szedni őket.

- mondta a HuffPostnak Erica Johnson, az Amerikai Belgyógyászati Tanács Fertőző Betegségek Bizottságának elnöke. Hozzátette, az ilyesfajta gyógyszerek nem újak, sokféle vírus ellen használják a technológiát, az influenzától a HIV-ig. A hatásuk a konkrét készítménytől függ, de általában blokkolják a receptorokat, így a vírusok nem tudják megtámadni az egészséges emberi sejteket, és csökkentik a beteg általános vírusterhelését.

Nem váltják ki a vakcinákat!

A COVID-tablettákat a betegség korai szakaszában kell beadni, így hatékonyságuk a gyors és pontos tesztelésen múlik. Tehát, ha valaki tüneteket tapasztal, ajánlatos mielőbb elvégezni egy koronavírus-tesztet, hogy ha szükséges, mielőbb elkezdhesse szedni a két új készítmény valamelyikét. Ugyanakkor a két új tabletta csak egy újabb védelmi vonalat jelenthet a vírus súlyos kimenetele ellen. A legfontosabb azonban még mindig az oltás.

A védőoltások nemcsak attól óvnak, hogy megbetegedjenek a vírustól, hanem segítenek csökkenteni az átvitel kockázatát is - annak ellenére, hogy a közvéleményben e tekintetben sok a félreértés. A tabletta csak egy újabb stratégia, amellyel segíthetjük a betegség kezelését a fertőzöttek esetében, de nem helyettesíti a védőoltás értékét, valamint a többi bevált járványkezelési stratégiát sem (maszkviselés, kézmosás, stb.)

- mondta Johnson. Ráadásul még egyáltalán nem egyértelmű, hogy a COVID-tabletták csökkentik-e annak valószínűségét, hogy egy személy másokra is átterjessze a vírust, ezt a jövőbeni kutatásoknak kell feltárniuk.

James Lawler, a Nebraska Medicine fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa a portálnak arról beszélt, van okunk reménykedni abban, hogy az újonnan kifejlesztett tabletták segíthetnek a világjárvány megfékezésében, de ezt csak az idő fogja megmondani. Először is át kell esniük az engedélyeztetési eljáráson. És ha engedélyezik őket, az orvosok és a kutatók figyelni fogják, hogyan teljesítenek a valóéletben.

A kutatási adatok közül egyiket sem publikálták a szakirodalomban, így egyelőre maguknak a gyógyszergyártóknak a sajtóközleményeire hagyatkozunk

- mondta a szakember, majd hozzátette, hogy szerinte egyesek "túlzottan optimista túlzásokba" estek azzal kapcsolatban, hogy ezek a tabletták hogyan változtathatják meg a világjárvány lefolyását. Mindazonáltal a gyógyszerek segíthetnek megakadályozni, hogy az emberek nagyon megbetegedjenek, és különösen hasznosak lehetnek abban a tekintetben, hogy az egészségügy ne terhelődjön le túlzottan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?