-1 °C Budapest
Young woman with small boy standing by window, prevention and protection.

Komoly veszélyben az oltakozott magyar családok: erről még nem szabad megfeledkezniük a szülőknek

2021. április 15. 16:46

Az elmúlt hetekben csúcssebességre kapcsolt oltási program nem csak reményt, hanem újabb kihívásokat is hozott a magyar családok számára. Az egyik kínzó kérdés, hogy mit tegyünk, ha mi már védettséget szereztünk a Covid ellen, de gyermekünknek még hosszú időt kell várnia az oltásokra. Látogathajuk-e családosan a nagyit? Találkozhatunk-e az osztálytársak szüleivel? Mutatjuk a szakértők leggyakoribb válaszait.

Magyarországon gőzerővel pörög az oltási program. György István államtitkár kedden arról beszélt 4,11 millióan regisztráltak vakcináért és a regisztrált 65 év felettiek közül 1,4 milliót már beoltottak. Az összes beoltott száma a csütörtöki adatok szerint  már 3 090 994 fő, amiből 1 325 587-en, a második oltás felvétele után már közel állnak az immunitás megszerzéséhez. A szakértők és az illetékesek pedig abban bíznak, hogy rövid időn belül a járványügyi adatokban is megmutatkozik az oltások hatása. A fiatalkorúak jelentős részénél azonban még kérdéses, mikor juthat hozzá valamelyik oltóanyaghoz.

Ez azonban azt is jelenti, hogy a szülők és gyermekük védetté válása között hosszú hónapok telhetnek el, ami újabb feladatként tornyosul a gyerekesek előtt. Most szakértők tanácsain keresztül próbálunk segíteni nekik, hogy tartsák biztonságban a család minden tagját az átmeneti időszak alatt.

A gyerekek ugyanott tartanak, mint tavaly

A második oltás felvétele után joggal érezzük magunkat kicsit felszabadultabbnak, de ne feledjük, a gyermekeink és a többi, még oltakozás előtt álló családtag ugyanolyan mértékű veszélynek van kitéve és ugyanazokhoz az óvintézkedésekhez kell tartaniuk magukat, mint korábban.

A gyerekeknek tehát továbbra is szigorúan kell venniük a maszkhasználatot, kerülniük tömeget és a rosszul szellőző, zárt tereket, valamint oda kell figyelniük az alapos kézmosásra.

Ha felvettük az oltást, a gyereket sem kell annyira féltenünk

Amennyiben már megkaptuk a Covid vakcina mindkét adagját, nem jelentünk különösebb veszélyt a még oltás előtt álló családtagjainkra, így gyerekeinkre sem – erősíti meg többek között az amerikai járványvédelmi központ (CDC).

Ez azt jelenti, hogy nyugodtan meglátogathatjuk velük a rég nem látott nagyit is, amennyiben ő is felvette már valamelyik oltást, zárt térben sem kell aggódnunk, hogy bármelyikünk megbetegszik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne kockázat, csak azt, hogy igen alacsony,

 Csökken az esély a fertőzésre

Alapvetőn a beoltásunk nyilván nem befolyásolja direkt módon gyermekeink védettségét. De más a helyzet, a kismamák esetében, ugyanis sok esetben megfigyelték, hogy a szoptató anyukák képesek antitesteket átadni kisbabájuknak, így a csecsemőknél előfordulhat, hogy kialakul a vírussal szemben valamilyen szintű ellenálló képesség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha gyerekünk például utazás közben, vagy jövő héttől adott esetben akár a suliban érintkezik egy fertőzöttel, nem sokra megy azzal, hogy mi már be lettünk oltva. Ettől függetlenül a gyermekek megfertőződésének esélye csökkent, ugyanis leggyakrabban eddig sem a közösségi életük során kapták el a koronavírust.

Az epidemiológiai kutatások túlnyomó része arra az eredményre mutat, hogy a gyermekek jellemzően a velük egy háztartásban élőkön keresztül kapják el a fertőzéseket

-erősíti meg David Cennimo, gyermek infektológus. Az orvos szerint általánosan kijelenthető, hogy a szülők beoltása után a gyerekeik fenyegetettsége is csökken. A nyájimmunitás és a közvetlen védettség persze még messze van, ezért fontos az óvatosság.

Biztosra akarsz menni? Kérdezz körbe, ki kapta meg az oltást.

Kényes kérdésnek tűnhet, de gyermekünk egészsége múlhat rajta. Ezért, ha távolabbi családtagokkal, ismerősökkel, barátokkal találkozunk, tudakoljuk meg, felvették-e már a koronavírus oltásokat és döntsünk a válasz függvényében. Érdemes tartani magunkat ezen felül a korábbi általános ajánlásokhoz is. Ezért, ha lehet, a vendégségeket tartsuk inkább a kertben, igyekezzünk szellősen ülni és lehetőleg szervezzünk kevesebb résztvevős találkozókat.

Nem vagy egyedül, ha úgy érzed, nehézséget okoz ezek köré az óvintézkedések köré szervezni saját és gyereke(i)d mindennapjait. Nyilván a kormányzati rendeletek betartásán felül mindannyiunknak egyéni felelősségére van bízva, hogyan próbáljuk megóvni családunk egészségét. Gyakran elő fog még fordulni a pandémia alatt, hogy mérlegelni kell életminőségünk és a biztonság között.

(Huffpost)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?