Két év: ennyi idő lesz, mire a koronavírus járvány után utoléri magát a gazdaság

2020. szeptember 7. 09:02

Még a 2008-2009-es világgazdasági válság idején sem volt olyan borzalmas negyedéve a magyar gazdaságnak, mint a koronavírus-járvány első hullámakor: az idei második negyedévben 13 százalékot meghaladó mértékben zuhant a teljesítmény. A költségvetési hiány is a többszöröse lesz annak, mint amivel az év elején számolt a kormány: a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet. A napokban pedig erősen nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, ami arra utal, hogy a második hullám a vártnál korábban érkezik. Ez alapján elég sötét a közeljövő.

Összességében az éves GDP csökkenése 5 százalék körül alakulhat majd, lefelé mutató kockázatokkal - a rosszabb forgatókönyv szerint akár 7-8 százalékig. "A fő kockázat természetesen a koronavírus-járvány alakulásában rejlik, mivel általános a várakozás, hogy egy második hullámra is fel kell készülnünk, illetve egyes szakértők szerint sok helyen már el is kezdődött a második hullám. Ugyanakkor olyan mértékű lezárásokra, korlátozásokra, mint amilyenek a második negyedéves GDP-zuhanáshoz hozzájárultak, nem számítunk, mivel az eddig felhalmozódott tapasztalatok lehetővé tehetik az egészségügyi és a gazdasági szempontok összehangolásának további finomítását" - mondta Jobbágy Sándor, a Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője a 24.hu-nak.

Ha elharapózna a vírus ősszel, és a tavaszihoz hasonló lezárásokra kényszerülne az ország, az a legrosszabb kimenetelt jelentené, így az egész évre akár 10 százalékos gazdasági zuhanást kellene elszenvedni - véli Németh Dávid, a K&H Bank elemzője, aki viszont a legnagyobb valószínűséget nem ennek adja, hanem annak a forgatókönyvnek, amelyben az élet nem áll meg.

Ha az utolsó negyedévben tudnánk hozni a tavalyi utolsó negyedéves teljesítményt - ami nem magától értetődő, hiszen a jelek szerint több munkanélküli lesz, mint egy éve, az emberek pedig óvatosabbak lehetnek a vásárlásaik során -, akkor az egész évre 4-5 százalék körüli gazdasági teljesítménycsökkenés jön ki - magyarázza Németh. Ha a vírust még jobban meg lehetne fogni, akkor meg tudnánk úszni 3 százalék körüli gazdasági visszaeséssel, azaz a legjobb forgatókönyv alapján sem lehet elkerülni a recessziót.

A  megkérdezett elemzők szerint bár jövőre erőre kap a gazdaság, nem tudja ledolgozni az idei elveszített teljesítményt. Vagyis csak 2022-re tudjuk elérni a 2019-es színvonalat. A munkaerőpiac sokkal lassabban heveri ki a leállást, olyannyira, hogy ha nem lesz az első hullámhoz hasonló a második, akkor is növekedni fog idén a munkanélküliség. Ez pedig azt is jelenti, hogy az elmúlt években megszokott vágtató béremelkedésének búcsút inthetünk, csak szerényebb ütemű keresetnövekedésre van kilátás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?