2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Visszatér az idősek vásárlási sávja: komoly szigorítás a szomszédban


Komoly szigorítások léptek életbe Szlovákiában: visszatér a nyugdíjasok idősávja, mindenhol kötelező maszkot hordani.

A szlovák Közegészségügyi Hivatal szerdán este pontosította a járványügyi intézkedéseket, amelyek csütörtökön reggel 6 órától érvényesek Szlovákiában, írja a Paraméter. Mától többek között ezek a szabályok léptek életbe a szomszédban:

  • Bezártak a fürdők, aquaparkok, wellnessközpontok, uszodák, szaunák, edzőtermek, mozik és színházak.
  • Visszatért a nyugdíjas idősáv, az idősek délelőtt 9 és 11 óra között vásárolhatnak be az üzletekben és drogériákban. (A Közegészségügyi Hivatal szerint a nyugdíjasok az idősávon kívül is vásárolhatnak, de saját biztonságuk érdekében ezt inkább 9-től 11-ig tegyék meg.)
  • Étkezés csak az éttermek teraszán lehet, különben marad a kiszállítás vagy az elvitel. (Az éttermek, bárok, kávézók 22 óráig működhetnek, az ételkiadást nem korlátozzák időben.)
  • Az üzletek 15 négyzetméterenként engedhetnek be egy embert, 15 négyzetméternél kisebb helyiségekben egyszerre csak egy vevő lehet.
  • Mindenütt 2 méteres távolságot kell egymás közt tartaniuk az embereknek, az üzleteknek is ezt kell biztosítaniuk.
  • Kötelező a lázmérés a bevásárlóközpontok előtt. Csak azt engedhetik be, akinél 37 Celsius-fok alattit mérnek.
  • Ételt tilos fogyasztani a bevásárlóközpontokban, csak elvitelre lehet kérni.
  • Az éttermek teraszán az asztalok között is biztosítani kell a kétméteres távolságot.

Csütörtöktől tilos minden olyan tömegrendezvény, amelyen hatnál több ember vesz részt. Ez alól csak néhány kivétel van: a tiltás nem vonatkozik az esküvői szertartásra, a keresztelőre és a temetésre. Csak a szertartás tartható meg, az ünnepség nem és a szertartáson is be kell tartani a 15 négyzetméteres szabályt, illetve a kétméteres távolságtartást is. Kivételt jelentenek a törvény értelmében összehívott ülések, mint az önkormányzati ülések, plénumok, parlamenti ülések, bírósági tárgyalások. Nem vonatkozik a tiltás az első ligás sportmérkőzésekre a futballban, a jégkorongban, a kézilabdában, a röplabdában és a kosárlabdában. Azonban sporteseményeken nem vehetnek részt nézők.

Tömegrendezvényen minden résztvevőnek rendelkeznie kell 12 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel. Pontosították, hogy ez csak antigén vagy PCR-teszt lehet. A rendezvényt legkésőbb 48 órával a kezdete előtt jelenteni kell a regionális közegészségügyi hivatalnál, feltüntetve a pontos kezdést, helyszínt.

A hat fő feletti tiltás vonatkozik a családi és baráti ünnepségekre is, de fontos szempont, hogy előre tervezett vagy véletlenszerű találkozásról van szó. Csak a szervezett találkozó tilos. Ez azonban nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor egy több mint 6 fős csoport véletlenszerűen összefut - mondjuk a természetben, sportolás közben, kutyasétáltatáskor, építkezési munkálat esetén stb.

Csütörtöktől bel- és kültéren is kötelező maszkviselés, de kivételt jelent a kirándulás, az erdőben csak akkor kell feltenni a védőeszközt, ha nem betartható az ötméteres távolság másoktól - és kivételt képeznek az egy háztartásban élők. Szintén kivételt képeznek a hat éven aluli gyerekek, a sporttevékenységet végzők és azok a diákok, akiknek kültéren tartják meg a tornaórát. Nem kell maszkot viselnie a vőlegénynek és a menyasszonynak a  házasságkötéskor.

Munkahelyen csak akkor nem kell viselni a maszkot, ha egyedül van valaki és felmentést kaptak a tolmácsok, művészek munka közben.

A Közegészségügyi Hivatal pontosítása nem érintette az iskolákat, így továbbra is érvényben van az, amit hétfőn bejelentettek: a középiskolák bezárnak, az általános iskolák, óvodák működnek, de az iskolásoknak kötelező a maszkviselés, az óvodákban (3 és 6 év között) javasolják ezt. Hétfő óta tilos minden iskolán kívüli tevékenység, zárva vannak az iskolák tornatermei is.

Bezártak a középiskolai kollégiumok,ez alól mentességet adnak a nyolcéves gimnázium első négy évfolyamának diákjainak, a Szlovákiában állandó lakhellyel nem rendelkező tanulóknak. Betiltották a nyelviskolák és a művészeti alapiskolák csoportos oktatásait.

A taxisoknak szájmaszkot kell viselniük és minden utas után ki kell fertőtleníteniük az autót. Azt tanácsolják, hogy az utasok a hátsó ülésen utazzanak, a taxisok pedig szigeteljék el maguk az utastértől. Az autók fertőtlenítése az autósiskolákra is érvényes, amit minden tanonc után el kell végezni - főként a kormány és a sebváltó környékét. Motorosoknál a diáknak saját sisakkal kell rendelkeznie. A fodrászatokban és kozmetikai szalonokban is kötelező maszk és a helyiségek rendszeres fertőtlenítése. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor specifikus tevékenységet végeznek, például arckozmetikázás, hajvágás, illetve hajmosás.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked