2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Operatív törzs: rendkívüli erőfeszítéssel, de bírja az ellátórendszer a terhet


Rendkívüli erőfeszítéssel, de bírja az ellátórendszer a terhet - mondta a tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília szerint a kormány december elején dönt arról, milyen szabályok lesznek az ünnepek alatt.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: 683 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt a hétvégén. Nyolc üzletet zártak be. A kijárási tilalmat a hétvégén 1293-en szegték meg, a tranzitálási szabályokat 140-en szegték meg.

Müller Cecília tisztifőorvos ismertette a friss járványügyi adatokat. Immár több mint 10 ezer antigén gyorstesztet végeztek el, ez a módszer arra is jó, hogy gyorsabban diagnosztizálják a betegesek, kevesebben kerülnek koronavírus-gyanúval kórházba. Emellett rövidebb lett a várakozási idő a tesztekre.

Az elhunytak száma 151, ez egy viszonylag magas szám, az utóbbi napokban ezt tapasztaljuk, de erre számítanunk kell sajnos, ahogy a fertőzöttek száma is nő

- mondta. Müller Cecília hozzátette, hogy egy járványhelyzet értékelésénél nem csak az abszolút számok a lényegesek, hanem tendenciákat és arányokat is figyelembe kell venni. Most például több volt az újonnan gyógyultként regsztráltak száma, mint az új fertőzöttek száma.

A kórházban ápoltak száma jelentős, a lelegeztetésre szorulók száma is viszonylag magas. A járványgörbe még mindig emelkedik, de reménykednek benne, hogy hamarosan eléri a platót, és lassú csökkenésbe kezdhet. A szabályok betartására figyelmeztetve Müller Cecília elmondta, most teremtjük meg a lehetőséget arra, hogy milyen karácsonyunk lesz. A kormány december elején dönt majd a további intézkedésekről.

Azok a gyógyulatak, akik három napja tünetmentesek, és a tünetek megjelenésétől számítva legalább 10 nap eltelt, ők jellemzően otthon gyógyulnak. Ilyen esetben ő már nem fertőz, közösségbe mehet. Ha valaki kórházban van, akkor természetesen a kezelőorvosa nyilváníthat valakit gyógyulttá. Ha valaki kórházi kezelésre már nem szorul, és hazamehet, akkor a háziorvosával tartja a kapcsolatot.

Müller Cecília szerint csak akkor kell tesztelni ilyen esetben, ha olyan közösségbe tér vissza, ami veszélyeztetett, például ha ápoló vagy időseket lát el, de a többiek 21. napon gyógyultnak tekinthetők.

Az óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben végzett tesztek eddigi eredményét holnap közlik.

Az idősek a saját védelmükben elsősorban a saját idősávjukban vásároljanak a 65 év felettiek. Nem tiltott máskor boltba menniük, de az idősáv értük van, használják ki a lehetőséget - mondta Müller Cecília arra a felvetésre, hogy sok 65 év feletti az idősávon kívül látogatja az üzleteket.

Arra a kérdésre, hogy hány járványkórház van a fővárosban, illetve vidéken, és ezek mennyire letertheltek, Müller Cecília elmondta, hogy a járványkórház fogalma már nem értelmezhető, mert valamennyi aktív betegállátást nyújtó intézmény kijelölésre került, 78 intézményben látnak el betegeket.

A leginkább leterheltek a debreceni, a miskolci és szabolcs megyei kórház, a Semmelweiss Egyetem, és a Dél-Pesti Centrumkórház

- ismertette. Jelentős többletterhelés van az intézményeken, ezért óriási a felelősség minndenkin, hogy ne fertőződjön meg. Rendkívüli erőfeszítéssel, de bírja az ellátórendszer a terhet - szögezte le a tisztifőorvos.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked