15 °C Budapest

Infektológus: a magyar orvosok nem a betegektől kapták el a vírust

2020. december 25. 18:57

Nem hisz a konteókban Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj Zemplén megyei területi szervezetének elnöke. Kijelentette: a vakcinával sem éri meg senkinek rizikózni, mert aki ezt elszúrja, a cégének annyi, politikusként pedig genocídiumot követ el. Azt is elmondta, az orvosok nem a betegektől kapták el a vírust.

Nemcsak munkában, stresszben is nagy volt a különbség az első és a második hullám között, tavasszal "több volt a probléma a kollégákkal, mint a betegekkel", mert minden orvos az "infektológusokra pakolta a terhét" - mondta a hvg.hu-nak adott interjújának Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj Zemplén megyei területi szervezetének elnöke, aki március óta a frontvonalban ápolja a koronavírusos betegeket.

Úgy fogalmazott, "régen nem tombolt már egy tisztességes, durva járvány Magyarországon, a járványügyet nem erre a volumenre tervezték", hozzátette: "egy idő után nem is lehetett mást tenni, el kellett engedni".

Csilek kifejtette, őt is megviselte mentálisan, hogy március óta nem volt olyan nap, amikor ne a koronavírussal foglalkoztak volna, a kiégés ellen pszichológushoz jár és mindenkinek ezt ajánlja. Beszélt arról is, hogy a közhidelemmel ellentétben az orvosok nem a betegektől kapták el, mert a vizitek idején teljesen be vannak öltözve, szerinte a kollégái között a járvány ugyanúgy szociális interakciókon keresztül terjed:

Volt olyan, ahol a fiatal kolléga még egyszer lement a gólyatáborba bulizni, visszajött és végigfertőzte az egész intézményt.

A kérdésre, hogy rászól-e valakire, ha nem visel maszkot, azt válaszolta, nem lesz "önkéntes csendőr", számára dühítőbb volt, amikor az első hullám előtt mindenki rettegett, pedig nem is volt vírus.

Amikor később elmondtam, hogy a koronavírustól ugyanúgy kell tartani, mint az influenzától, akkor meg mindenki azt hitte, hogy nem kell tőle félni. Én láttam embereket meghalni influenzában, nálam fiatalabbat is.

A vakcináról és arról, hogy vannak olyan egészségügyi szakdolgozók is, akik azt mondták, nem adatják be maguknak, azt mondta,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"az egészségügyi dolgozó is ember, és lehet buta ember is."

Tőlük azt szokta kérdezni, vesznek-e az autóba légzsákot, hogy megmentse az életüket. Ez ugyanaz.

Azért oltatom be magam, mert nem akarok beteg lenni. Hangsúlyozom, hogy biztonságos, hatásos és ellenőrzött vakcinákról beszélek, de nem tudok mit kezdeni ezekkel a hangokkal. Nem hiszek a konteókban sem, ez a vírus túl gyenge volt ahhoz, hogy mesterséges legyen. A vakcinával sem éri meg senkinek rizikózni, mert aki ezt elszúrja, a cégének annyi, politikusként pedig genocídiumot követ el

- magyarázta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem