Íme a nagy C-vitamin-titok: feleslegesen tömnek minket pirulákkal?

2017. december 7. 14:02

Évek óta folyik a tudományos vita arról, hogy tulajdonképpen mennyire jó ötlet vitaminokkal és étrend-kiegészítőkkel tömni magunkat. Egy most megjelent gyűjtés sorba vette, hogy a legfrissebb eredmények szerint mely tápanyagokat érdemes tabletták formájában bevinni és melyeket nem. A C-vitamint például nem, de vannak egyéb meglepetések is.

A reklámipar mindent elkövet, hogy a gyógyhatású készítményeket lenyomja a torkunkon. A Nielsen közönségmérés televíziós statisztikai adatai szerint rendszeresen a gyógyhatású készítményekről szóló reklámok érik el a legtöbb embert. Ráadásul itt van a tél, amikor mindenki szeretné elkerülni a megfázást.

De mennyi értelme van mindenféle vitaminokkal és étrendkiegészítőkkel tömni magunkat?

A Business Insider tudományos eredmények alapján szedte össze a válaszokat, melyeket érdemes feleleveníteni.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 11,69%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Multivitaminok: Ne vedd be!

Azon túl, hogy az ilyen készítményekben általában van olyan vitamin, melyek túladagolása kifejezetten rossz hatást ér el, egy 2011-ben publikált nagy mintás kutatás azt mutatta ki, hogy azok a nők, akik folyamatosan szedtek multivitamin-készítményeket, rövidebb ideig éltek, mint azok, akik nem. Ezen túl, egy kiegyensúlyozott étrenddel be tudod vinni a szükséges vitaminokat, így nincs szükséged egy ilyen általános kiegészítőre.

D-vitamin: Mehet!

Erősen tartják a csontjaidat, mivel segítik, hogy azok kálciumot szívjanak fel. Nyáron a napfény segít abban, hogy a szervezeted eleget termeljen belőle, de télen ez problémás lehet, ezért érdemes külön is szedni.

Antioxidánsok: Kerüld el!

Az A-, C- és E-vitaminok antioxidánsok, melyek megtalálhatóak sok gyümölcsben és zöldségben. Sokáig azt tartották róluk, hogy segítenek elkerülni a rákos megbetegedéseket, de egy nagy mintás kutatás kimutatta, hogy azok a dohányzó férfiak, akik rendszeresen szedtek A-vitamint, nagyobb eséllyel lett  lettek tüdő rákosok, mint azok, akik nem szedték a készítményt.

C-vitamin: Kuka!

Kutatás, kutatás hátán mutatta már ki, hogy a C-vitamin semmit, vagy csak nagyon keveset tesz a megfázás megelőzése érdekében. Ha viszont kétezer milligrammnál többet szedsz belőle naponta, akkor megnő az esélyed arra, hogy veseköved alakuljon ki. A tabletták dobálása helyett inkább egyél gyümölcsöket, nyáron epret, télen meg narancsot, mindkettőben van bőven C-vitamin.

B3-vitamin: Nehogy!

Egyél inkább lazacot, tonhalat vagy céklát. Egy 2014-es kutatás kimutatta, hogy hiába a nagy dózisos B3-vitamin-kúra, a 25 ezer résztvevőnél nem csökkent sem a stroke, sem a szívroham, sem pedig az elhalálozás esélye. Még ennél is nagyobb problémát mutatott ugyanezen kísérlet keretében a vitamin szedése, amikor azt vizsgálták, hogy mekkora eséllyel alakult ki májprobléma, belső vérzés és egyéb fertőzés: ezeknek az esélye ugyanis megemelkedett azoknál, akik B3-vitamint kaptak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Probiotikumok: Felesleges!

Inkább egyél különböző joghurtokat, mert egyelőre vegyes képet mutatnak a vizsgálatok, van, hogy jó hatást mutattak ezek a készítmények, de olyan is volt, hogy nem. Tabletta formájában minden esetre nem tűnik szükségesnek a mindennapos szedésük.

Cink: Mehet!

A C-vitaminnal ellentétben úgy néz ki, hogy a cink valóban akadályozza a megfázást gyakran kiváltó rhinovírus szaporodását, tehát megrövidíti a megfázást. Egy 2011-es kutatás azt is kimutatta, hogy azok, akik rendszeresen szedtek cinket, enyhébb tünetekkel és gyorsabban vészelték át az ilyen megbetegedéseket.

E-vitamin: Nem kell!

Nyugodtan egyél sok spenótot, de külön vitaminként ne szedd! Egy 2011-es, 36 ezer férfi körében végzett tanulmány szerint nagyobb eséllyel alakult ki prosztata rák azoknál, akik külön is szedtek E-vitamint. Egy 2005-ös kutatás pedig általánosságban állapította meg, hogy nagyobb az elhalálozás esélye azoknál, akik rendszeresen nagy dózisban vittek be a vitaminból.

Folsav: Mehet, de csak ha...

Ha terhes vagy, esetleg teherbe szeretnél esni, akkor szedd nyugodtan a folsavat (B9-vitamin), mivel segíti az új sejtek képződését, valamint csökkenti a magzat rendellenes fejlődésének kockázatát.

Mindemellett persze, ha bármilyen panaszunk van, akkor érdemes szakemberhez fordulni, és javaslata alapján szedni gyógyszereket illetve étrendkiegészítőket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm