Lava flows in a stream from Mount Etna.

Óriási pénzt bukhat, aki itt nyaral 2023-ban: kevesen készülnek rá, pedig beüthet a krach

2023. május 25. 16:03

Vasárnap este 31 év után először olyan kitörést produkált az Etna Szícíliában, amely komolyan veszélyeztette a közlekedés biztonságát, és majdnem egy teljes napra minden meg is bénult Kelet-Szicíliában. A természeti katasztrófában magyarok is érintettek voltak, szerencsére sérülésekről nem érkezett bejelentés. A Pénzcentrum most biztosítókat kérdezett arról, mire számíthatnak saját biztosítójuktól, ha beüt valamilyen katasztrófa?

Vasárnap leállították a kelet-szicíliai Catania városát kiszolgáló repülőjáratokat, miután a közeli Etna kitört és vulkáni hamut szórt a kifutópályákra - erről néhány napja a Pénzcentrum is beszámolt. A vulkánkitörés több magyart is érintett, a Pénzcentrum olvasói is jelezték, hogy a Cataniában vagy körülötte tervezett utazást jelentősen megnehezítette az Etna kitörése.

A 3330 méter magas vulkán évente több alkalommal is kitörhet, lávát és hamut lövellve a magasba a Földközi-tengeri sziget fölé. Az utolsó nagyobb kitörés 1992-ben volt. A városban az autókat sötét, szemcsés porréteg borította be, ezt mutatták az olasz médiában megjelent képek.

Szakértőket kérdeztünk arról, hogy amennyiben a nyaralásunk alatt egy ilyen, előre kevésbé megjósolható természeti esemény történik, akkor milyen lehetőségei vannak az utazóknak?

Külön vulkánra nincs

A Netrisk utasbiztosítás-közvetítő cég a Pénzcentrum megkeresésére azt írta: alaposan meg kell vizsgálni a megkötendő biztosítást, de általánosságban a helyzet az, hogy "vulkánbiztosítást" nemigen találunk.

Az utasbiztosítás sokszor önmagában is tartalmazhatja ezeket az eseteket, és a jó hír, hogy ekkor erre külön pótdíjat sem kell fizetni. Mindig vizsgáljuk meg azonban, hogy milyen és milyen mértékű szolgáltatásokat tartalmaz az adott biztosítás a fizetendő díjért cserébe. Külön vulkánkitörésre biztosítás nincs, az utasbiztosítások fontos eleme lehet ez a külföldre történő utazás során. A vulkánkitöréssel (és más természeti katasztrófákkal) szorosan összefüggő biztosítási eseményeket a biztosítók különféle módon térítik, jellemzően természeti katasztrófaként hivatkoznak rá.

De mit is kell pontosan megnéznünk a szerződés aláírása előtt? Ezt is megválaszolták, és fontos tudnivaló, hogy azért nem csak nekünk, hanem a biztosítónak is van vagy lehet dolga ebben az esetben.

Amennyiben olyan utasbiztosítást szeretnénk kötni, amely térít ilyen eseményekre, akkor érdemes megnézni, hogy az alaptermék tartalmazza-e a természeti katasztrófákat. Ha nem, akkor kiegészítőként kérhető-e a fedezet természeti katasztrófákra. Még egy lehetőség, hogy külön nem definiálja a biztosító azt, hogyan térít ezekre az eseményekre, de a kizárások és mentesülések között nem tünteti fel. Ebben az esetben is térítési kötelezettsége keletkezik a biztosítónak, ha ilyen biztosítási esemény következik be

 - írta a cég. Természeti katasztrófa esetén viszont számíthatunk térítésre, ám ennek is vannak előzetes szabályai.

A térítés feltétele minden esetben az, hogy nem várt, előre nem tervezhető eseményről legyen szó, amely közvetlen ráhatással van a biztosított egészségügyi állapotára, vagy vagyontárgyaira. Ha a biztosított közvetlenül érintett a katasztrófában (értsd: mentésre, baleseti sürgősségi ellátásra és orvosi beavatkozásra van szüksége)  és nincs kizárva a természeti katasztrófa, úgy erre is térít a biztosító. Egyéb esetekben az utazásunkkal, illetve csomagjainkkal kapcsolatosan gondolhatunk még a biztosítóra, hiszen az utazás megszakítása, a repülőjárat lekésése, törlése és poggyászkárok esetén is segítséget nyújthat a biztosító. 

- tették még hozzá a Netrisknél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természeti katasztrófának minősül a vulkánkitörés

Az Allianz a Pénzcentrumnak azt mondta: ha a vulkánkitörés komolyan veszélyezteti testi épségünket, emiatt az utazást meg is kell szakítani, akkor az eleve eseménynek minősül.

Biztosítási eseménynek minősül, ha a biztosítottnak meg kell szakítania a külföldi utazását, és az eredetileg tervezett hazautazás időpontja előtt kell hazautaznia, feltéve, hogy a biztosítás tartamából még legalább 2 nap van hátra. Emellett az is biztosítási esemény, ha a biztosított testi épségét, illetve életét természeti katasztrófa fenyegeti az utazás célállomásának (szálláshely) területén. Természeti katasztrófának tekinthető az, ha a természet emberi beavatkozás nélküli pusztítása zajlik, ideértve a földrengés, földcsuszamlás, lavina, árvíz, hurrikán, tornádó, tájfun, ciklon, orkán, cunami, tűz, villámcsapás, vulkánkitörés pusztítását

- írta kérdésünkre az Allianz Biztosító. Azt is pontosították, mikor számíthatunk kártérítésre.

Biztosítási esemény bekövetkezése esetén a biztosító indokolt mértékben megtéríti a biztosított személy Magyarországra való idő előtti hazautazásának többletköltségét, így tömegközlekedés esetén az előre megvásárolt, tömegközlekedésre feljogosító menetjegy átfoglalási költségét, valamint ha a tömegközlekedésre feljogosító menetjegy nem átfoglalható, akkor a turista osztályú vagy hasonló kategóriájú menetjegy vásárlásának költségét, ehhez az kell, hogy feltéve, hogy a biztosítás tartamából még legalább 2 nap legyen hátra

- írta a biztosító a Pénzcentrumnak. Hozzátették: azt is szükséges, hogy a veszélyes területről a biztosított, vagyis maga az utas 48 órán belül megkezdje a hazautazást. Megtudtuk azt is, mekkora mértékben "szállnak be" az előre nem látott utazási költségekbe.

Biztosítási esemény bekövetkezése esetén a biztosító utólag, indokolt mértékig megtéríti a Magyarországra történő hazautazás többletköltségét is az 100 ezer forint összeghatárig, ha az eredeti menetjeggyel a biztosított nem tud Magyarországra hazautazni a hazautazásra szóló légi járat törlése miatt. Ennek feltétele, hogy a légitársaság nem biztosítja, illetve nem téríti meg teljes mértékben a hazautazás többletköltségét

- tette még hozzá az Allianz lapunk kérdésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem