13 °C Budapest
Portrait of a young lawyer holding documents in the courtroom - legal system concepts

Ilyen az igazi magyar ügyvéd paranoia: ezért nem kell csodálkozni, ha megvezetik a kisembert

2023. január 26. 16:03

Míg nyugati szomszédunknál, Ausztriában a biztosított emberek több mint fele igénybe vesz valamilyen jogvédelmi biztosítást, addig Magyarországon ez a szám csupán 2 százalék. Ezzel olyan országokkal vagyunk pariban, mint Románia, Szerbia vagy Argentína és Peru városi lakossága. Miközben Németországban, Svájcban, de még Franciaországban is sok állampolgár él ezzel a lehetőséggel, hogy esetleg vitás ügyei biztosítva legyenek.

A legtöbban azt hihetik, hogy az USA-ban a legkönnyebb perelni, és bíróság bevonásával intézni vitás ügyeket. Meglepő lehet tehát, hogy több európai országban sokkal több ember rendelkezik úgynevezett jogvédelmi biztosítással, mint az Egyesült Államokban. Röviden a jogvédelmi biztosítás egy olyan biztosítást jelent, amit akkor lehet igénybe venni, ha valaminek valamilyen jogi segítségre van szüksége.

Legyen szó akár perről, perköltségről, de olyan kiegészítő szolgáltatásokról is, mint például a 24 órás telefonos jogi szaktanácsadás. Ausztriában például nem kevesebb mint a 18-64 éve közötti válaszadók 51 százaléka vesz igénybe ilyen szolgáltatást – derült ki a Statista Cunsumer Insight adataiból. Ezzel a kiválasztott országok közül messze a legmagasabb aránnyal végzett.  A korcsoportok szerint bontásban ráadásul ez a szám még magasabb lehet, a 60-64 éves osztrákok esetében az arány már 61 százalékra nő.

Hasonlóan magas arány figyelhető meg a DACH régióban is. A biztosított svájci lakosok 45 százaléka rendelkezett ugyanis jogvédelmi biztosítással, de Németországban is 41 százalék volt az ilyen biztosítással is rendelkezők aránya. Ehhez képest az Egyesült Királyságban már lényegesen alacsonyabb a jogvédelmi biztosítással rendelkezők aránya, mindössze minden 10. lakos használ ilyet. De ez még mindig magasabb, mint amit az USA-ban mértek, ott ugyanis mindössze a lakosság 6 százaléka él ilyen biztosítással a 2022-es adatfelvételekkor.  

Ahogy azonban az adatokból látjuk, Magyarország a választott országok közül messze a legutolsó helyen tanyázik. Idehaza a biztosítottak mindössze 2 (!) százaléka rendelkezik jogvédelmi biztosítással. Ez egyébként ugyanolyan szám, amivel más balkáni, tőlünk keletebbre lévő országok is rendelkeznek. Az adatok alapján ugyanis mind Szerbiában, mind Romániában 2-2 százalékon van azon 18-64 évesek aránya, akik jogvédelmi biztosítást is kötöttek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Statista közölte azt is, hogy a latin-amerikai városi lakosságot illetően, ők is a spektrum alsó határába tartoznak. Brazíliában például a jogvédelmi biztosítással rendelkezők aránya 6 százalék, Chilében 3 százalék, Argentínában és Kolumbiába 2-2 százalék, de például Peruban már csak a városi lakosság 1 százalék él ezzel a lehetőséggel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
MEDIA1  |  2023. március 30. 12:07
Evan Gershkovich a hidegháború vége óta az első amerikai riporter, akivel ez történt.
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?